Πολιτικη

"Ας προτείνουμε πολιτικές για μείωση της ανεργίας"

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη για την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

  

1.Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε αν εκλεγείτε επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς;

 

"Προτεραιότητά μου, είναι η ενότητα και η προοπτική της Παράταξης. Να αναδειχθούμε ως ο άλλος προοδευτικός πόλος Κυβερνητικής πρότασης, απέναντι στη ΝΔ ο οποίος θα οδηγήσει σε στρατηγική ήττα τον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καταθέτω μία ξεκάθαρη πρόταση, για μία νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και στον επιχειρηματικό κόσμο: για ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για αξιοκρατία, δικαιοσύνη και κοινωνική αλληλεγγύη προς όσους πραγματικά τη χρειάζονται. Για μένα, η ανάπτυξη είναι η ευημερία των πολλών."

 

2.Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι πήραν μεγάλη έκταση οι διαφωνίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αλλά και το κόστος της εκλογικής διαδικασίας; Συνεχίζετε να στηρίζετε τον κ. Αλιβιζάτο;

 

"O κ. Αλιβιζάτος είναι ένα πρόσωπο με διεθνές κύρος και έχει τον απόλυτο σεβασμό μας.

Η ΔΗΣΥ τον εμπιστεύτηκε για να είναι επικεφαλής της επιτροπής για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η συζήτηση όμως εδώ και ένα μήνα γύρω από διαδικαστικά θέματα απαξιώνει το σύνολο της προσπάθειας για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Δε μπορεί να είναι "ευαγγέλιο" για κάποιους η ηλεκτρονική ψηφοφορία και την ίδια ώρα να μειώνουν από 1.000 σε 580 τις κάλπες.

Υπάρχει κάποιος ή κάποιοι υποψήφιοι που δε θέλει να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες στις 5 Νοεμβρίου;"

 

3.Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νέος φορέας θα μπορούσε να καταλάβει την τρίτη θέση στη Βουλή αν γίνονταν εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος σας;

 

"Ο στόχος που έχω θέσει εδώ και ένα χρόνο είναι ξεκάθαρος: δεύτερος πόλος στις εκλογές. Τότε οι περισσότεροι μειδιούσαν ειρωνικά, τώρα σχεδόν όλοι συμμερίζονται αυτή την άποψη. Μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων των προοδευτικών πολιτών, καταθέτοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Δε με αφορά η διαχείριση ενός μικρού κόμματος. Άλλωστε δεν έχω μηχανισμούς που πρέπει να επιβιώσουν."

 

4.Η προσέλκυση των νέων είναι το στοίχημά σας για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς; Πώς μπορεί να έρθουν κοντά στο εγχείρημα οι νέοι;

 

"Οι νέοι άνθρωποι θα συμμετέχουν ξανά στον πολιτικό μας φορέα, όταν νιώσουν πως εκφράζονται από αυτόν. Όταν μιλήσουμε ξανά με ειλικρίνεια για τα προβλήματά τους και δώσουμε αξιόπιστες απαντήσεις. Το "νέο" δεν αφορά τους νέους όταν είναι απλώς "βιτρίνα" παλιών μηχανισμών, στρατηγών και οπλαρχηγών του παρελθόντος. Για τους νέους, η πολιτική έχει νόημα όταν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, όχι την εξουσία. Γι’ αυτό, αντί της άγονης αντιπαράθεσης για ηλεκτρονική ψηφοφορία, ας προτείνουμε πολιτικές για μείωση της ανεργίας και για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους."

 

5.Στη δήλωση υποψηφιότητάς σας είχατε πει πως θέλετε “να αλλάξετε παλιές νοοτροπίες και κακές πρακτικές”. Ωστόσο, σας καταλογίζουν ότι είστε μέρος του παλιού ΠΑΣΟΚ.

 

"Σέβομαι πάντα την άποψη οποιουδήποτε, αλλά προσπαθώ με το παράδειγμα των πράξεων μου να αντιπαρατίθεμαι. Τίμησα χωρίς καμία ευθύνη από το παρελθόν την ιστορία του ΠΑΣΟΚ παραμένοντας στο χώρο, χωρίς λαϊκισμούς, με ευθύνη για τη χώρα μου. Δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο της δραπέτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα.

Είχα το πολιτικό θάρρος, θράσος θα έλεγαν κάποιοι, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να μιλήσω για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς που σήμερα υλοποιείται.

Κρατώ χαμηλούς τόνους γιατί ενδιαφέρομαι για μία μεγάλη Παράταξη, όχι για ένα μικρό κόμμα. Δεν χρησιμοποίησα και δεν δημιούργησα τεχνητές αντιπαραθέσεις. Δεν έφτιαξα επικοινωνιακό «προφίλ» μειώνοντας την αρχηγό του κόμματος. Γνωρίζω το κόστος, αλλά δεν με αφορά. Οι αντιρρήσεις μου είναι πολιτικές και έχουν περιεχόμενο. Δεν γοητεύθηκα από το «αντι-Τσίπρας», «αντι-Φώφη». Όποιος με στηρίζει, στηρίζει τον Οδυσσέα.

Καθένας κρίνεται ανάλογα με το αν κάνει τα λόγια του πράξη, ή αν ο λόγος του δεν έχει αξία, όπως ο λόγος του κ.Τσίπρα και του κ.Καμμένου."

 

6.Είχατε υποστηρίξει με δήλωσή σας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την επένδυση στο Ελληνικό. Με πρωτοβουλία της ΔΗΣΥ είχατε φέρει το θέμα και στη Βουλή. Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι καθυστερεί αυτή η επένδυση, καθώς και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας;

 

"Οι μεγάλες επενδύσεις έχουν σταματήσει με προσωπική ευθύνη και επιλογή του κ.Τσίπρα. Καταθέτω ερωτήσεις σε μηνιαία βάση για το Ελληνικό – μία επένδυση ύψους 8,2 δις ευρώ, εφάμιλλη των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα αποφέρει έσοδα 14,1 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία, 2% αύξηση του ΑΕΠ ετησίως και ένα εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες στην Αττική κάθε χρόνο – τόσο προς τον Υπουργό Οικονομικών όσο και προς τον Πρωθυπουργό. Την Τετάρτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανέβαλε για τρίτη φορά τη λήψη απόφασης. Την ίδια μέρα, ο κ.Δραγασάκης έστελνε μήνυμα ότι η επένδυση πρέπει να προχωρήσει, ο κ.Φίλης συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρχαιολόγων εναντίον της επένδυσης, ο κ.Σκουρλέτης στήριξε τους αρχαιολόγους με δηλώσεις του και ο κ.Τσίπρας εγκάλεσε για παρακώλυση της επένδυσης την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία ο ίδιος έχει διορίσει. Συμπέρασμα: ζούμε ένα ακόμη «παρατράγουδο» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που το μόνο που την κρατά ζωντανή είναι οι καρέκλες της εξουσίας."

 

7.Σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεργαστεί με την ΝΔ; Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνεργασίες.

 

"Η πρότασή μου και αυτό που θα ζητήσουμε από τους πολίτες είναι στις επόμενες εκλογές να αναδειχθούμε ο άλλος, προοδευτικός πόλος διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Γι’αυτό πιστεύω ότι, στα επόμενα δύο χρόνια, ο νέος αρχηγός της Παράταξης πρέπει να μπορεί να ενώσει τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομαδες (της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού), να αντιπαρατεθεί από το βήμα της Βουλής με τους κ.Τσίπρα και Μητσοτάκη, και να μην επιτρέψει στους δύο τους να κάνουν "πάρτυ" πόλωσης του πολιτικού κλίματος στη Βουλή, απόντος του επικεφαλής της Προοδευτικής Παράταξης. Αυτό το σενάριο θα βόλευε τους κ.Τσίπρα και Μητσοτάκη, εμάς;"

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.