Πολιτικη

Η ανταγωνιστικότητα του ελαιολάδου στο επίκεντρο του "Aristoil"

Στη Ραγκούσα της Σικελίας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, η δεύτερη διακρατική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Aristoil.

 

Κάθε εταίρος ανέλυσε τα πεπραγμένα των δυο πρώτων εξαμήνων του προγράμματος και συζητήθηκε διεξοδικά η πορεία και η προετοιμασία των πακέτων εργασίας που πρέπει να τρέξουν την αμέσως επόμενη περίοδο.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Περικλής Μαντάς ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

"Έρχομαι από την Κολωνία και τη διεθνή έκθεση τροφίμων Anuga, που διοργανώνεται αυτές τις μέρες. Στο περιθώριο της έκθεσης μου δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσω σε ειδική εκδήλωση το Aristoil. 

Το ακροατήριο απαρτιζόταν από στελέχη αλυσίδων super market και αγοραστών προϊόντων από ολόκληρο τον κόσμο καθώς και από δημοσιογράφους – διαμορφωτές της κοινής γνώμης των μεγαλύτερων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. 

Υπήρξε ένας ενθουσιασμός από όλους και ανανεώσαμε την συνάντηση μας με περισσότερα στοιχεία και αποτελέσματα του προγράμματός μας, για τον επόμενο χρόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης SIAL Paris.

Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο που πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Aristoil στην Πελοπόννησο, έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να ενημερώσουμε τους ελαιοπαραγωγούς σε ολόκληρη την περιοχή ακτίνας του προγράμματος.

Η αντιμετώπιση από τον κόσμο είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Ήδη εντάσσονται στο πρόγραμμα παραγωγοί από όλες τις περιοχές εφαρμογής και η αξία του aristoil διαδίδεται όλο και περισσότερο.

Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Αν και κάποιες περιοχές στην Πελοπόννησο έχουν ήδη ξεκινήσει την συγκομιδή. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα έτσι ώστε τα πρώτα δείγματα να ελεγχθούν από τη φετινή χρονιά.

Μέσα στις υποχρεώσεις μας ως εταίροι του προγράμματος είναι η προώθηση και προβολή του aristoil στη διεθνή κοινότητα και στις αγορές. Γιατί δεν αρκεί μόνο να παράγουμε το προϊόν, αλλά πρέπει να το διαδώσουμε για να αναπτύξουμε τη ζήτηση του από τους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε τον προσεχή Ιανουάριο, μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα με καλεσμένους όλους του Πρέσβεις και Εμπορικούς Ακολούθους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Επίσης θα συμμετάσχουμε με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στις εκθέσεις τροφίμων που θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο, στην Αθήνα τον Απρίλιο και στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2018. Ετοιμάζουμε και τη πρώτη παραγωγή τηλεοπτικού σποτ, προκειμένου μέσα από την τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα να μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των παραγωγών, των τυποποιητών αλλά και των καταναλωτών."

Κοινή διαπίστωση των εταίρων είναι ότι η πορεία του προγράμματος είναι ικανοποιητική, έχουν ήδη προκύψει σημαντικά αποτελέσματα από την έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τη νέα κατηγορία ελαιολάδου, με ισχυρισμό υγείας, που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα του ελαιολάδου.

 

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο κ. Κρημνιανιώτης Νίκος ως εκπρόσωπος της του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας "Εύξεινη Πόλη" και ο κ. Μαγιάτης Προκόπιος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Μετά το πέρας της διακρατικής συνάντησης, ο κ. Μαντάς εκπροσώπησε το σύνολο των εταίρων του προγράμματος Aristoil, στο δεύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο όλων των προγραμμάτων interreg της μεσογείου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας.

Το κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των προγραμμάτων με στόχο την αξιοποίηση των πόρων τους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που συμμετέχουν σε αυτά.

Αναλύθηκαν διεξοδικά από όλους τους συμμετέχοντες οι νέες προκλήσεις που δημιουργούνται από την υλοποίηση προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας στη Μεσόγειο, η συμβολή των προγραμμάτων αυτών στην τοπική ανάπτυξη και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε τα αποτελέσματα των προγραμμάτων να αποτελέσουν επίσημες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περιγραφή Προγράμματος:

Η γεωγραφική ζώνη της Μεσογείου αποτελεί την κύρια περιοχή παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως. Το 95% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα έχει δεσπόζουσα θέση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να παράγει το 65% της εθνικής παραγωγής, Επίσης βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές  της Μεσογείου  είναι η Ιταλία και κυρίως οι  περιφέρειες της Σικελίας, Καλαβρίας και Πούλιας και η Ισπανία με βασική ελαιοπαραγωγική Περιφέρεια την  Ανδαλουσία. Η Ισπανία αποτελεί την μεγαλύτερη χώρα ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως. 

Η κύρια και κοινή πρόκληση για όλες τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες είναι πως η μέση τιμή του ελαιολάδου είναι χαμηλή σε σχέση με το κόστος παραγωγής και επίσης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με τις μη-Μεσογειακές ελαιοπαραγωγικές χώρες. Οι παραγωγοί της Μεσογείου πιέζονται είτε να μειώσουν το κόστος παραγωγής, είτε να αυξήσουν την αξία ή τη ζήτηση του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά για να διατηρήσουν την βιωσιμότητα των ελαιοκαλλιεργειών και της ελαιοπαραγωγής. 

Ο κύριος στόχος του ARISTOIL είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και  ελέγχου ποιότητας οι οποίες οδηγούν σε παραγωγή ελαιολάδου με ενισχυμένες προστατευτικές ιδιότητες υγείας (σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ). Η ανάπτυξη α) ενός "cluster" Μεσογειακών ελαιοπαραγωγών και επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την β) εξειδικευμένη εκπαίδευση για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ανίχνευσης φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο, καθώς και γ) την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών μέσω ειδικών πιστοποιητικών προϊόντων,   αποτελούν το μείγμα αυτό που θα οδηγήσει επιτυχώς στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

1. Ενίσχυση της παραγωγής καινοτόμων προϊόντων ελαιολάδου:

Κατά τη διάρκεια του έργου θα λάβει χώρα μία σύγκριση των υπαρχουσών μεθόδων ανάλυσης των συστατικών του ελαιολάδου και της βελτιστοποίησης των πιο σχετικών μεθόδων. Η βελτιστοποίηση των μεθόδων θα συνοδευτεί και από την ανάπτυξη ενός εύχρηστου εργαλείου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς για την ταχεία ανάλυση ελαιολάδου στο πεδίο ώστε να εντοπίζεται η σωστή στιγμή συλλογής για την επίτευξη του συνδυασμού βέλτιστης γεύσης και φαινολικών χαρακτηριστικών. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα απλοποιηθούν και θα παρέχονται στους παραγωγούς μέσα από ένα χρηστικό οδηγό παραγωγής ελαιολάδου.  

2. Εκπαίδευση 3230 ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβείων: 

Συνολικά 3230 ελαιοπαραγωγοί και κάτοχοι ελαιοτριβείων θα εκπαιδευτούν μέσα από την οργάνωση 72 εκπαιδευτικών σεμιναρίων κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Τα σεμινάρια και οι συναντήσεις κατάρτισης θα έχουν ως στόχο την ενημέρωση και κατάρτιση των ελαιοπαραγωγών για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και μεθόδων οι οποίες θα είναι στη διάθεση τους. 

3. Αύξηση της γνώσης των καταναλωτών: 

Οι καταναλωτές θα ενημερωθούν για τις ευεργετικές προς την υγεία ιδιότητες των υψηλών σε φαινόλες ελαιολάδων σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της ΕΕ. Συνολικά 44 ενημερωτικές ημερίδες θα οργανωθούν στις συμμετέχουσες χώρες για την ενίσχυση της γνώσης και ενημέρωσης των φορέων και κυρίως των καταναλωτών.  

4. Ανάπτυξη μίας πρότυπης διαδικασίας για την πιστοποίηση ελαιολάδου με "Ευεργετικές Ιδιότητες για την Υγεία": 

Η αύξησης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου στη Μεσόγειο βρίσκεται στην διαμόρφωση μίας υψηλής ποιότητας γκάμας ελαιολάδου η οποία να τηρεί κάποια ελάχιστα πρότυπα. Η ανάπτυξη πρότυπων διαδικασιών για την πιστοποίηση και λειτουργία δύο κέντρων πιστοποίησης στην Ισπανία και την Ελλάδα που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της Μεσογείου αναμένεται να προσφέρει μία ασφάλεια στον τελικό χρήστη σε σχέση με την ποιότητα του προϊόντος.    

5. Ανάπτυξη ενός Μεσογειακού "Cluster" ελαιοπαραγωγών: 

Η ανάπτυξη ενός Μεσογειακού "Cluster" ελαιοπαραγωγών  με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στοχεύει να διευκολύνει την δικτύωση και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Επίσης η δημιουργίας ενός e-hub θα υποστηρίξει την επικοινωνία και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων. Μέσα από αυτό το κανάλι θα ανταλλάσσονται πληροφορίες σε σχέση με ευκαιρίες, εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες ιδέες.   

Εταιρικό Σχήμα:

Επικεφαλής Εταίρος

LP.   ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, Ελλάδα/ Αττική

 

Εταίροι του Προγράμματος

PP1. Euro Mediterranean Center for the Sustainable Development, Italy/Sicilia

PP2. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα/ Aττική

PP3. Larnaca-Famagusta District Development Agency, Cyprus

PP4. Aristoleo - Cyprus

PP5. University of Split- Croatia /Jadranska

PP6. University of Cordoba- Spain/ Andalusia

PP7. Free Municipal Consortium of Ragusa, Italy/ Sicilia

PP8. Region of Peloponnese, Greece/Peloponnese

PP9. Kostelenos George Nurseries, Greece/ Attica (Associate Partner)

PP10. Oleocanthal Andalusian Society, Spain/ Andalusia

PP11. Puglia Region, Italy/ Puglia (Associate Partner)

PP12. Institute for Andriatic Crops and Karst Reclamation, Croatia /Jadranska (Associate Partner)

PP13. Association of Olive Growers Vela Luka, Croatia /Jadranska (Associate Partner)

PP14. Carcabuey Health Ventures, Spain/Andalusia (Associate Partner)

PP15. Panhellenic Union of Olive Mills, Greece/ Central Macedonia (Associate Partner)

PP16. American Farm School Post-Secondary Educational and Training Association, Greece/ Central Macedonia (Associate Partner)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.