Πολιτικη

Bλάσης: "Η κακή προσβασιμότητα απειλεί τις Ι.Μ. του Λούσιου"

Την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να προστατευθούν οι Ιερές Μονές στο φαράγγι του Λούσιου σε περίπτωση πυρκαγιάς ζήτησε με σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του κ. Βλάση εχει ως εξής:

 

"Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη

 

Θέμα: Κινδυνεύουν λόγω κακής προσβασιμότητας οι Ιερές Μονές στο φαράγγι του Λούσιου

 

Το φαράγγι του Λούσιου ποταμού στη Γορτυνία πέραν του ότι αποτελεί μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς, φιλοξενεί και μερικά πολύ σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της πατρίδας μας. Συγκεκριμένα, στην περιοχή αυτή συναντάμε τις Ιερές Μονές Φιλοσόφου, Προδρόμου, Αιμυαλών και Καλαμίου, όπου λιγοστοί μοναχοί συνεχίζουν το έργο τους κρατώντας ζωντανή την παράδοση αλλά και την ίδια την περιοχή. Τα μοναστήρια αυτά γίνονται πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, στο πλαίσιο τόσο μεμονωμένων επισκέψεων όσο και του οργανωμένου θρησκευτικού τουρισμού.

 

Ωστόσο, προκαλεί άσχημη εντύπωση και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οδοί πρόσβασης στα μοναστήρια αυτά. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανεξέλεγκτη βλάστηση, που έχει αναπτυχθεί παραπλεύρως τον τοπικών οδών, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να κινδυνεύουν να κλείσουν από τα κλαδιά και τα σπαρτά. Επιπλέον, οι δρόμοι που οδηγούν στις Ιερές Μονές χρήζουν συντήρησης και διαπλάτυνσης σε ορισμένα σημεία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς ίσως να μην είναι εφικτή η πρόσβαση των αρμοδίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Όπως γίνεται σαφές, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο οι Ιερές Μονές της περιοχής και αυξάνονται οι πιθανότητες μιας οικολογικής αλλά και πολιτιστικής καταστροφής.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

α)    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να προστατευθούν οι Ιερές Μονές στο φαράγγι του Λούσιου;

β)  Θα προχωρήσετε στον καθαρισμό των οδών που οδηγούν στις εν λόγω Ιερές Μονές;

γ)  Προτίθεστε να προχωρήσετε σε έργα συντήρησης του οδοστρώματος ή και διαπλάτυνσης των οδών από Παλαιοχώριο προς τις Μονές Προδρόμου και Φιλοσόφου;

δ)  Υπάρχουν ζώνες πυρασφάλειας/πυροπροστασίας στην εν λόγω περιοχή;

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.