Πολιτικη

Παυλής: "Αρχίζει ο πόλεμος" (photos, video)

Στην Τρίπολη, την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, μετά από κάλεσμα του κ. Παυλή, Δημάρχου Τρίπολης, συνάντηση αιρετών και εκπροσώπων από συλλόγους και επαγγελματικούς φορείς, προκειμένου να γίνει συντονισμός των ενεργειών αντίδρασης στην απόφαση της Κυβέρνησης για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ο κ. Παυλής, ο οποίος και ξεκίνησε τη διαδικασία, δήλωσε πως το θέμα της μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι γνωστό και κάλεσε τους παρευρισκομένους να τοποθετηθούν με συντομία και σαφήνεια. Προσέθεσε δε πως έχει κατατεθεί ήδη ένα ψήφισμα το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα διαβούλευσης των δημοτικών συμβούλων Τρίπολης.

Ο κ. Δήμαρχος ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και, μάλιστα, αφού συνδύασε τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με την "κάθοδο", όπως είπε, όλων των απορριμμάτων της Νοτίου Ελλάδος στην Παλαιόχουνη. Επίσης, προέβλεψε πως η εταιρεία ΤΕΡΝΑ θα παίξει νευραλγικό ρόλο και στην ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στηλιτεύοντας την απουσία πολλών από τη συγκέντρωση, είπε εμφατικά πως "Από εδώ και πέρα αρχίζει πόλεμος", ενώ προανήγγειλε πως ο ίδιος θα τοποθετηθεί "πολύ σκληρά" σχετικά με τα θέματα της περιοχής στο προσεχές Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Τρίπολη, παρόντος του Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα.

 

Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αφού περιέγραψε εν συντομία το "ιστορικό" της υπόθεσης, πρότεινε να υπάρξει συνάντηση μιας αντιπροσωπείας φορέων της Αρκαδίας με τον Υπουργό, κ. Φλαμπουράρη- ο οποίος έχει την αρμοδιότητα της Επικράτειας- και μετά να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις. Τόνισε δε, με νόημα, πως στην Κοζάνη δεν πωλείται καμία μονάδα λιγνιτική, σε αντίθεση με τη Μεγαλόπολη.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ, Κώστας Βλάσης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως θα περίμενε περισσότερους φορείς παρόντες στη συγκέντρωση, προσθέτοντας πως κανονικά το θέμα θα έπρεπε να ενώνει τους πάντες. Από εκεί και πέρα, ο κ. Βλάσης θέλησε να επισημάνει πως η αδικία για την Αρκαδία είναι τεράστια, καθώς η μείωση των τιμολογίων αφορά 133.000 νοικοκυριά στη Δυτική Μακεδονία και μόνο 8.000 στην Αρκαδία! Τέλος, είπε πως η "καλοπροαίρετη" εκδοχή είναι πως η Κυβέρνηση νομοθέτησε πρόχειρα, με γνώμονα όχι τα επιστημονικά δεδομένα αλλά τα μικροπολιτικά...

 

Ο κ. Παπαηλιού, Βουλευτής Σύριζα, δεν ήταν παρών στη συγκέντρωση λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, απέστειλε ωστόσο επιστολή που αναγνώσθηκε από τον κ. Τάσο Κακλαμάνο. Στο κείμενο της επιστολής, δέχθηκε πως η Αρκαδία αδικείται αλλά δεν δέχθηκε το σκεπτικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, περί "μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων". Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μείωση στην Αρκαδία αντίστοιχη με αυτή της Δυτικής Μακεδονίας για "δημοσιονομικούς" λόγους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Γιαννακούρας, αφού αναρωτήθηκε ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία καθορίστηκαν οι περιοχές όπου θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος, σημείωσε πως, γενικά, η Αρκαδία υφίσταται απανωτές αδικίες, σχετικά με το εν γένει ζήτημα της ΔΕΗ. Δήλωσε πως "οι αδικίες διορθώνονται" και επίσης τόνισε πως πρέπει όλοι οι αρκαδικοί φορείς να είναι ενωμένοι στο συγκεκριμένο δίκαιο αίτημα, δηλαδή την ίση μεταχείριση της Αρκαδίας εκ μέρους της Κυβέρνησης.

 

Όσον αφορά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, ουσιαστικά, μέσω αυτού, εκφράζεται το αίτημα να υπάρξει διορθωτική τροπολογία του νόμου που ψηφίσθηκε στην Ελληνική Βουλή, αποκαθιστώντας την αδικία κατά του νομού Αρκαδίας, αλλά και να επεκταθεί το μέτρο της έκπτωσης και στα επαγγελματικά τιμολόγια. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως το κείμενο του ψηφίσματος είναι ένα προσχέδιο, το οποίο θα συμπληρωθεί, μετά από διαβούλευση των εμπλεκομένων.

 

 

Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος, ζήτησαν και πήραν το λόγο, μεταξύ άλλων, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Ρουμελιώτης, ο κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, ο κ. Ευστάθιος Κούλης, Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας, o κ. Ιωάννης Άρχοντας, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Οργάνωσης της ΔΗ.ΣΥ, ο κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ο κ. Νικόλας Γιαννακόπουλος, μέλος της Ν.Δ., ο κ. Κώστας Τζιούμης, Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης , επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, ο κ. Γιάννης Αγγελάκος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, ο κ. Φαράντος, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την Αρκαδία, ο κ. Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών,Εμπόρων και Βιοτεχνών Αρκαδίας, ο κ. Μαρκόπουλος, Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας, ο κ. Παναγιώτης Μαντάς, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης, o κ. Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης και ο κ. Νίκος Τσιαμούλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Τρίπολη-αλλάζουμε τα δεδομένα", ενώ προηγουμένως είχε τοποθετηθεί και ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, κ. Μαντάς. Στο ίδιο μήκος κύματος οι τοποθετήσεις, επεσήμαναν την αδικία, την προχειρότητα του νομοθετήματος και την ανάγκη οργανωμένης αντίδρασης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Σμυρνιώτη, ο οποίος, ουσιαστικά, περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Δυτική Μακεδονία-σχετικά με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και την επίδρασή τους στην τοπική κοινωνία- και τόνισε πως η Δυτική Μακεδονία είναι "πολύ μπροστά" από την Αρκαδία, με την τελευταία να μην καταφέρνει να αξιοποιήσει, διαχρονικά, την παρουσία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.