Πολιτικη

Αρκαδία: 1,5 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για μηχανήματα και σχολεία!

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε δύο σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ. 

Όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου οι προσκλήσεις αφορούν στην προμήθεια μηχανημάτων έργου ύψους 60 εκατ. ευρώ και την υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων ύψους 50 εκατ. ευρώ, με τις οποίες ενεργοποιείται το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων – «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών 4748 (ΦΕΚ 612/22.2.2018). 

Η επόμενη πρόσκληση στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος  θα αφορά στην κατασκευή Παιδικών Χαρών. Σταδιακά θα τεθούν πλήρως στη διάθεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι προβλέψεις και των δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων («ΦιλόΔημος» Ι και ΙΙ), συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 με στοχευμένες δράσεις που έχουν άμεση και απτή θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή του πολίτη. 

Με το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ για το 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει στην ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, την βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες δήμων. Οι πόροι του προγράμματος, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης,  προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και κάθε άλλη νόμιμη πηγή. 

Οι δύο προσκλήσεις αναλύονται ως εξής:

Α. Μηχανήματα έργου (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 60 εκατ. ευρώ) - ΔΙΑΥΓΕΙΑ

 Πρόκειται για μια πρόσκληση μη ανταγωνιστική, καθώς δικαιούχοι είναι και  οι 325 δήμοι της χώρας, οι οποίοι επιχορηγούνται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών τους. Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούργια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου (έως πενταετίας ), καθώς και εξαρτήματα για προσθήκη σε υφιστάμενα βάσει των κείμενων διατάξεων (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.).

ΑΡΚΑΔΙΑ: 1.225.000,00€

 

Β. Συντήρηση σχολικών κτηρίων (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 50 εκατ. ευρώ) - ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά με επιπρόσθετη χρηματοδότηση στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των δήμων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και των αύλειων χώρων τους, όπως οι ίδιοι οι αιρετοί το έθιξαν στις συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Επισημαίνεται ότι οι δήμοι χρηματοδοτούνται με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τους επενδυτικούς ΚΑΠ έτους 2011 και μετά, για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων τους. Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση του Προγράμματος είναι υπερδιπλάσια της ετήσιας τακτικής και καταλήγει σε ένα συνολικό ποσό 70 εκατ. ευρώ για το 2018. Η κατανομή των πόρων θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων (30% της χρηματοδότησης) και τον αριθμό των μαθητών (70% της χρηματοδότησης) και αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Ενδεικτικά, εκτός των κλασσικών εργασιών συντήρησης δίνεται η δυνατότητα για την κατασκευή απλών ραμπών πρόσβασης σε αυτά, καθώς και άλλων τεχνικών παρεμβάσεων, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση.

ΑΡΚΑΔΙΑ: 361.100,00€

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.