Πολιτικη

Προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τον Μάιο, ολοκλήρωση της πώλησης τον Οκτώβριο και διασφάλιση για έξι χρόνια των θέσεων εργασίας όσων μετακινηθούν στις μονάδες με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς προβλέπει το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη, το οποίο κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή.

Οι μονάδες που τίθενται προς πώληση είναι οι 3 και 4 της Μεγαλόπολης και ο ΑΗΣ Φλώρινας (υφιστάμενη μονάδα και άδεια για κατασκευή δεύτερης) μαζί με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των λιγνιτωρυχείων που τις τροφοδοτούν.

Οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στα ορυχεία, καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης θα εισφερθούν σε δύο ξεχωριστές θυγατρικές της ΔΕΗ, για τον Βορρά και τον Νότο αντίστοιχα.

Η ιδιοκτησία εκτάσεων που είχαν απαλλοτριωθεί στο παρελθόν θα παραμείνει στη ΔΕΗ και θα παραχωρηθεί μόνο η χρήση τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση των μονάδων γίνεται σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Προηγήθηκε market test από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του οποίου 15 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό.

 

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στο efsyn.gr.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.