Πολιτικη

Τοποθέτηση Παπαηλιού για το νέο ΕΣΠΑ

O βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού  τοποθετήθηκε για το νέο ΕΣΠΑ, κατά την ενημέρωση της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Η πολιτική συνοχής αποτελεί συνιστώσα της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής, δεδομένου ότι υπάρχουν ανισότητες κέντρου-περιφέρειας αλλά και ενδοπεριφερειακές ανισότητες. 

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ πρέπει να είναι προσανατολισμένα στην ενίσχυση της πολιτικής συνοχής.

Είναι γεγονός, ότι και το υπό διαπραγμάτευση νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα είναι μία από τις πηγές  χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και συνακόλουθα του σχεδίου της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η κατεύθυνση, οι επιλογές και προτεραιότητες, του νέου ΕΣΠΑ πρέπει να αποσκοπούν στη βέλτιστη οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα. Δεν πρέπει να υπάρξει διασπορά πόρων, αντίθετα πρέπει να αναπτυχθούν συνδυαστικές δράσεις, που να εντάσσονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για την κοινωνικά δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να περιλάβει, εκτός των άλλων, δράσεις καινοτόμας και εξωστρεφούς δημιουργίας, κοινωνικής οικονομίας, αλλά  και  δράσεις για ορεινές-προβληματικές περιοχές, όπως η Αρκαδία, ώστε να παραμείνουν και να εργασθούν στον τόπο τους, δημιουργικά οι  νέοι που κατοικούν σ΄ αυτόν.

Χωρίς αμφιβολία, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Όμως από ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι σκληρή και τεκμηριωμένη, ώστε να έχει αποτελέσματα. Τόσο ως προς το ύψος των  πόρων που θα διατεθούν, όσο και ως προς την κατανομή τους. Αυτή πρέπει να γίνει με τρόπο και με κριτήρια που να κατατείνουν στον περιορισμό ή και στην άρση των ανισοτήτων και των ασυμμετριών, όχι μόνον σε περιφερειακό αλλά και σε επίπεδο νομού ή και δήμων. 

 Συμπερασματικά, για το νέο ΕΣΠΑ, ο προσανατολισμός πρέπει να είναι  όχι απλώς η απορρόφηση, αλλά η αξιοποίηση των προς διάθεση πόρων. 

 

 

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.