Πολιτικη

Στην τελική ευθεία η ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα

Η υπογραφή της "πολύπαθης" σύμβασης μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμων και της αναδόχου εταιρείας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο φαίνεται πως σύντομα θα λάβει "σάρκα και οστά" παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις

 

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 29 Μαιου 2018, με μοναδικό θέμα της ημερησίας διατάξεως το εξής: "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ: Λήψη απόφασης επί εγγράφων και λοιπών στοιχείων που υποβλήθηκαν από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ), στο πλαίσιο της παρ. 3 του άρθρου 23 της Διακήρυξης Β.ΙΙ Φάσης του Διαγωνισμού (Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών), καθώς και επί αιτήματος αντικατάστασης συνεργαζομένων επιχειρήσεων (μελετητών) και ενεργοποίησης των διαδικασιών της παραγράφου 5 του άρθρου 9 της Διακήρυξης Β.ΙΙ Φάσης και του ν. 2882/2001" αποτελεί ένα από τα τελευταία και αποφασιστικά "βήματα" πριν την υλοποίηση του έργου.

 

Η απόφαση, όπως καθορίζει ο νόμος, θα πρέπει να εγκριθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του arcadia 938, τα διαφόρου τύπου "κωλύματα" που, μέχρι τώρα, είχαν καταστήσει την υπογραφή της σύμβασης αντικείμενο συνεχών αναβολών, ξεπεράστηκαν και οι περισσότεροι εκ των εμπλεκομένων παραγόντων εμφανίζονται βέβαιοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τα μέσα του μηνός Ιουνίου.

 

Ωστόσο, οι αντιδράσεις απέναντι στη ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συνεχίζονται.

 

Πριν από περίπου δυο εβδομάδες είχαμε και νέα "εξώδικο πρόσκληση, δήλωση και διαμαρτυρία με επιφύλαξη δικαιωμάτων" που απέστειλαν Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου αλλά και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

 

Η εξώδικος πρόσκληση, που κοινοποιήθηκε σε ολόκληρο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε πλήθος "πλημμελειών" που διέπουν τη διαδικασία υλοποίησης του έργου, "αποστροφές" των σχετικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χαρακτηρίζει τη ΣΔΙΤ ως "έργο μη νόμιμο, άλλως απαγορευμένο".

 

Σε άλλο σημείο της εξωδίκου προσκλήσεως αναφέρεται το εξής: "Συνεπώς και σε κάθε περίπτωση, πλην των άλλων πλημμελειών, πρέπει να ανασταλεί η υπογραφή της Συμβάσεως ΣΔΙΤ μέχρι εκδόσεως Αποφάσεως του ΣτΕ επί των Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου και της νομιμότητας του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου."

 

Τέλος, καλεί τον Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, κ. Σταύρο Αργειτάκο-πρώην Δήμαρχο και νυν Δημοτικό Σύμβουλο Σπάρτης- να απέχει από κάθε διαδικασία υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για τη ΣΔΙΤ, αναλογιζόμενος την προσωπική του ευθύνη σε ένα ευρύ φάσμα σοβαρών θεμάτων. Σε   διαφορετική   περίπτωση, δηλώνουν οι υπογράφοντες την εξώδικο πρόσκληση, "θα υποχρεωθούμε   να προσφύγουμε και πάλιν αρμοδίως, για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας, στην ποινική, πολιτική και διοικητική δικαιοσύνη, καθώς και στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε., όπως άλλωστε έχουμε πράξει και μέχρι σήμερα για όλες τις πλημμέλειες του εν θέματι "Εργου Διαχείρισης   των Απορριμμάτων Πελοποννήσου".

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.