Πολιτικη

Συγκέντρωση κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. στην Τρίπολη (photos)

To κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πραγματοποίησε εκδήλωση για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη νέα μεταρρύθμιση αυτής που επιχειρεί η Κυβέρνηση, την Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018, στο χώρο του Εργατικού Κέντρου στην Τρίπολη.

Η πολιτική αυτή συγκέντρωση παρουσίασε εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού παρευρέθηκαν σε αυτήν κορυφαία στελέχη της αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη της ελληνικής Κεντροδεξιάς, εν γένει.

Η Ν.Δ. διαφωνεί κάθετα με τις αλλαγές που προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου στην τοπική αυτοδιοίκηση και προωθούνται ως μεταρρυθμιστικό σχέδιο, τον γνωστό πλέον "Κλεισθένη".

Ειδικότερα, δεν είναι αποδεκτές οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών-όπου έχει προταθεί η υιοθέτηση της απλής αναλογικής-, αλλά ούτε και η θέσπιση, ουσιαστικά, κυβερνητικού ελέγχου επάνω στους εκλεγμένους Δημάρχους, γεγονός το οποίο, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ., προσπαθεί να εξασφαλίσει μέσω "Κλεισθένη" η Κυβέρνηση και, κυρίως, το κόμμα του Σύριζα που, όπως τονίζεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθεί να αποκτήσει πολιτικό έρεισμα στην αυτοδιοίκηση.

Mεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση, από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, ήταν ο κ. Καμπόσος, Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ο κ. Νικας, Δήμαρχος Καλαμάτας, ο κ. Καφαντάρης, Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης, κ. Σμυρνιώτης και πολλά στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου, όπως η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Τζανετέα, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, κ. Παναγιωτοπούλου αλλά και η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Αλειφέρη. Το παρόν έδωσε και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

 

Στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας βρέθηκαν, προκειμένου να μεταφέρουν τις θέσεις του κόμματος στα αυτοδιοικητικά στελέχη και να συζητήσουν τις πολιτικές κινήσεις του κόμματος στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι κ. Μάκης Βορίδης, Βουλευτής και Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης, Λευτέρης Αυγενάκης, επίσης Βουλευτής και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ και Τάσος Γαϊτάνης, Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αρκαδίας, κ. Τίμος Κατσίπος.

 

Οι τρεις προαναφερόμενο έκαναν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ της Πελοποννήσου,  με τα κύρια σημεία των απαντήσεών τους ήταν τα εξής:

 

Τάσος Γαϊτάνης

Η απλή αναλογική θα προκαλέσει φαινόμενα λαϊκισμού, τα οποία η αυτοδιοίκηση τα έχει αποβάλλει. Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες είναι μια αυτοδιοίκηση πολύ πιο δυνατή. Εμείς, ως Ν.Δ, είμαστε αποφασισμένοι να ορθώσουμε το πολιτικό μας ανάστημα και να υπερασπιστούμε το θεσμό.

Λευτέρης Αυγενάκης

Σύριζα και ΑνΕλ βλέπουν την αυτοδιοίκηση σαν ένα "εργαλείο"  και αφού προσπάθησαν να διεισδύσουν σε αυτήν, τώρα, μέσα από το νομοσχέδιο, προσπαθούν να φέρουν το χάος, τη διάλυση. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν  θα τους το επιτρέψουμε. Η ελληνική κοινωνία έχει την ωριμότητα να δουλέψει μαζί με την επόμενη Κυβέρνηση, αυτή της Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να έχουμε μια συνολική μεταρρύθμιση αποκέντρωσης της Δημόσιας Διοίκησης και, φυσικά, της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. 

Ο κ. Αυγενάκης, ερωτηθείς περί των προσώπων που θα στηρίξει η Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφερόμενος στο νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου , κ. Τατούλη-ο οποίος είχε στηριχθεί το 2014 από τη Ν.Δ- δήλωσε πως είναι στο χέρι του κ. Τατούλη να αποδείξει πως μπορεί να συνεργαστεί με τα στελέχη της Ν.Δ. και, άρα, να επιτευχθούν οι απαραίτητες συνθέσεις.

 

Μάκης Βορίδης

Η Ν.Δ έχει ξεκινήσει μια σειρά από συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα, με κύριο στόχο να ενημερώσει τα στελέχη της αυτοδιοίκησης για τις θέσεις της  σχετικά με το θέμα "Κλεισθένης -και κυρίως της θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής-, αλλά και να ακούσει τις απόψεις των αυτοδιοικητικών σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι ο μηχανισμός διακυβέρνησής της, είναι η αυξημένη γραφειοκρατία και η ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να ασχοληθεί με μια σειρά ζητημάτων, αντ' αυτού επιλέγει να παρέμβει στο εκλογικό σύστημα  και, κατά τη γνώμη μας, αυτό θα οδηγήσει την αυτοδιοίκηση στην απόλυτη παράλυση. Η Ν.Δ. δεν έχει ξεκινήσει αυτή τη στιγμή να συζητάει για πρόσωπα, ούτε και θα ανοίξουμε τέτοια συζήτηση τώρα. Η συζήτηση που κάνουμε είναι θεσμική και προγραμματική, επάνω στις γενικές μας κατευθύνσεις. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.