Πολιτικη

Παρέμβαση του Γόντικα στο ΠεΣυ

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συζήτηση στο ΠεΣυ με θέμα "Απαλλοτριώσεις για την ΤΕΡΝΑ".

Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί για τις επιπτώσεις της παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο. Για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία και στην τσέπη των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Για τα 174 εκατομμύρια ευρώ, απόρροια των συμφωνιών ΤΕΡΝΑ-κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Περιφέρειας και τα 103εκατομμύρια ευρώ αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή των εργοστασίων, των ΧΥΤΥ και των ΣΜΑ. Για τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εγγυημένη κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ.

Σήμερα θα σταθούμε στα αποτελέσματα και στα θαυμαστά έργα της ιδιωτικής χωροθέτησης, της πρωτοπόρας, καινοτόμας και άλλα τέτοια που μας λέγατε από το 2012.

Ιδιωτική χωροθέτηση στην πράξη σημαίνει ότι, ο ιδιώτης καπιταλιστής με κριτήριο προφανώς το κέρδος, θα επιλέγει που θα φτιάξει τις εγκαταστάσεις του, τα εργοστάσια, τους ΧΥΤΥ.

Σε αντίθεση εμείς προτείναμε η χωροθέτηση να είναι ευθύνη του κράτους που με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις επιλογές. Δεν νοείται λοιπόν να χωροθετούνται μονάδες πάνω σε υδροφόρο ορίζοντα; (Σκάλα) σε σεισμογενές ρήγμα (Καλλιρρόη) στη Μεγαλόπολη που τόσο έχει επιβαρυνθεί από τη μη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, της υγιεινής και της ασφάλειας από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων.

Έτσι ο ιδιώτης μελετητής το 2008 για τον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ προτείνει οι βασικές εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων να γίνουν στα σύνορα Αρκαδία Αργολίδας και το 2013 πάλι ο ιδιώτης μελετητής και ανάδοχος προτείνει σαν κέντρο βάρους των νομών Αρκαδίας-Αργολίδας-Κορινθίας την Παλαιόχουνη που όχι μόνο δεν είναι κεντροβαρές σημείο, αλλά βρίσκεται στα άκρα. 

Έχει όμως άλλα πλεονεκτήματα αυτή η θέση. Βρίσκεται κοντά στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία της Μεγαλόπολης που σε συνδυασμό με τη ΣΜΠΕ και τον ΠΕΣΔΑ που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καύσης, αφού καθαρά μιλούν για «ανάκτηση ενέργειας» από τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει προοπτική.

Επίσης η Παλαιόχουνη βρίσκεται δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή, δίπλα στο κεντρικό οδικό άξονα της Πελοποννήσου κάνοντας ελκυστική τη μεταφορά και διαχείριση απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου και όχι μόνο, στην περιοχή Παλαιόχουνης-Μεγαλόπολης. 

Αυτοί οι σχεδιασμοί δένουν και κουμπώνουν και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων Μεγαλόπολης.

Όλα αυτά τα χρόνια αρνιόσασταν πεισματικά να δώσετε κρίσιμα στοιχεία για το έργο, πιστεύοντας ότι θα έμεναν στα κρυφά οι πομπές σας και οι μεθοδεύσεις σας. 

Είναι δεκάδες οι επερωτήσεις μας, οι τοποθετήσεις στο ΠεΣυ και την Οικονομική Επιτροπή.

Ο ακριβής χώρος κατασκευής των μονάδων είναι και σήμερα μια κινούμενη άμμος, γι’ αυτό αρνείστε να δώσετε ένα συνολικό τοπογραφικό που θα απεικονίζει το που θα γίνουν οι μονάδες και ποιες είναι οι ιδιοκτησίες.

Λέτε ότι τώρα ελέγχετε τα ιδιοκτησιακά. Λέτε ψέματα. Τα ξέρετε, τα διαπραγματευόσαστε, κάνατε ότι μπορούσατε να περάσουν στην ιδιοκτησία της ΤΕΡΝΑ εκτάσεις που απαιτούνταν.

Θέλετε να μας πείσετε ότι ψηφίσατε σαν πλειοψηφία του ΠεΣυ κι εγκρίθηκε από τα Υπουργεία η ΜΠΕ του έργου το 2013, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ χωρίς να έχει τη γη; Χωρίς εσείς να ξέρετε τίποτα; Αφού και με πρωτόκολλα σας γνωστοποιούσαν κάτοικοι ότι δεν πουλάνε, αφού συναντήσεις σχετικές γινόντουσαν αφού, αφού…

Αφού δεν πέρασαν σε όλους οι εκβιασμοί; οι εξαγορές, αφού απεκαλύφθησαν οι καταπατήσεις, οι απάτες, τα πλαστά συμβόλαια, έρχεται ο καπιταλιστής και σας λέει προχωρήστε στην απαλλοτρίωση όσων δεν δίνουν με το καλό την περιουσία τους.

Εσείς επαίρεστε ότι δεν θα πληρώσει τίποτα η Περιφέρεια, το κράτος, θα πληρώσει η ΤΕΡΝΑ. Χάρη δηλαδή μας κάνει; 

Από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που παίρνει για την κατασκευή, από τα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου, από την εγγυημένη κάθε χρόνο κερδοφορία δίνει και ένα ψίχουλο για την απόκτηση των χωραφιών, που ήταν εξάλλου υποχρέωσή της. Και την απάτη που έκανε σε βάρος του Δημοσίου δηλώνοντας ότι έχει τη γη, ενώ δεν την είχε και όταν εγκρίνονταν η ΜΠΕ και όταν συμμετείχε στο διαγωνισμό και όταν ανακηρυσσόταν ανάδοχος, την προσπερνάτε, την καλύπτετε.

Εντέλλεσθε και γραπτά από την ΤΕΡΝΑ να προχωρήσετε στην απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων, να παραδώσετε δημόσιες εκτάσεις κι εσείς το εισηγείστε στο ΠεΣυ.

Και μετά παρεξηγήστε όταν σας λέμε ότι με την πολιτική σας εξυπηρετείτε τα καπιταλιστικά συμφέροντα, ότι είστε πολιτικό υπηρετικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η υπόθεση αναδεικνύει και μια άλλη πλευρά. Ζητήματα όπως η ιδιοκτησία που για εσάς είναι ιερά και όσια, όταν είναι να εξυπηρετηθούν μεγάλα συμφέροντα πάνε στην άκρη τα ιερά και τα όσια. Έχετε τους μηχανισμούς να βάλετε στην άκρη τους μικροϊδιοκτήτες και να τους αρπάξετε την περιουσία τους.    

 

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.