Πολιτικη

Απορρίμματα Πελοποννήσου: Κι άλλα δικαστήρια ενόψει..

 Μεγάλο το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Τρίπολη στις 8 Ιουνίου 2018, όπου μέλη του φορέα χαρακτήρισαν τις πράξεις του Προεδρείου αλλά και της πλειοψηφίας του σώματος ως "παράνομες"

Οι Δήμαρχοι που εναντιώνονται στην υπογραφή της σύμβασης για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, κυρίως οι κ. Πνευματικός και Παυλής-Δήμαρχοι Κορίνθου και Τρίπολης αντίστοιχα, κατηγόρησαν το Προεδρείο του φορέα και τον Πρόεδρο, κ. Αργειτάκο για "ελλιπή πληροφόρηση" και "δημιουργία εντυπώσεων", σχετικά με την εξώδικο πρόσκληση που έχει επιδοθεί στον ΦΟΔΣΑ από συλλόγους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η εξώδικος πρόσκληση, τα κύρια σημεία της οποίας οι αναγνώστες του arcadia 938 πληροφορήθηκαν από την πρώτη, σχεδόν, στιγμή που εστάλη, δεν ήταν εις γνώση του κ. Αργειτάκου, ο οποίος δήλωσε, πάντως, πως δεν αποτελεί μια τέτοια πρόσκληση αντικείμενο συζήτησης ή ενδιαφέροντος της συνεδρίασης, καθώς αντίστοιχα θέματα κρίθηκαν, κρίνονται ή θα κριθούν από τα αρμόδια όργανα.

Καθ' όλη, σχεδόν, τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, η οποία αφορούσε, κατά κύριο λόγο, την αποδοχή από το φορέα της τροποποίησης απόφασης του ΦΟΔΣΑ περί της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων που θα υποχρεούται να "παράγει" ο κάθε Δήμος της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ Κυβέρνησης, Περιφέρειας, ΦΟΔΣΑ και της εταιρείας ΤΕΡΝΑ.

Οι αντιδρώντες Δήμαρχοι, προεξαρχόντων των κ. Δημάρχων Κορίνθου, Τρίπολης, Άργους και Σπάρτης, επανέλαβαν πως θεωρούν τη διαδικασία "έωλη", καθώς ο φορέας καλείται να εγκρίνει ανυπόγραφες εισηγήσεις ή δηλώσεις περί δεσμεύσεων της εταιρείας. Εθίγη , επίσης, το στοιχείο που αναφέρεται στην εξώδικο πρόσκληση των συλλόγων, ήτοι πως η παλαιότερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου , σχετικά με τον έλεγχο νομιμότητας του διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αναφέρεται σε  εταιρεία με άλλη επωνυμία.

Η νομική σύμβουλος του ΦΟΔΣΑ απάντησε πως υπάρχει η πρόβλεψη να ιδρυθεί από την ΤΕΡΝΑ εταιρεία "ειδικού σκοπού" για να υλοποιήσει το έργο. Αναφέρθηκε δε πως οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκρίνουν την απρόσκοπτη συνέχεια του έργου και την υπογραφή της σύμβασης.

Οι τοποθετήσεις

Ο κ. Πνευματικός, Δήμαρχος Κορίνθου, μίλησε περί "ανύπαρκτης σύμβασης", περί "νέων προσφυγών από ιδιώτες που θίγονται", περί "πρωτοφανών αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις" και για "βαριές ευθύνες που αναλαμβάνεται κάποιοι, τις οποίες φοβάμαι πως δεν θα μπορέσετε να τις διαχειριστείτε ούτε πολιτικά ούτε προσωπικά". Σύντομες παρεμβάσεις, στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε και ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Παυλής.

Ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών και Πρόεδρος της ΠΕΔ, κ. Καμπόσος, αναφέρθηκε σε "στοιχεία αδιευκρίνιστα που σχετίζονται με τη διαχείριση", ενώ εξέφρασε την "αγωνία του" για τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση, δήλωσε δε αρνητικός στο ενδεχόμενο να δεσμευτούν οι πολίτες για πολλά χρόνια σε απόδοση υψηλότερων δημοτικών τελών προς όφελος της ΤΕΡΝΑ.

Ο κ. Σκαντζός, πρώην Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας και μέλος του ΦΟΔΣΑ, στηλίτευσε το γεγονός πως οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι είναι αμέτοχοι- Περιφέρεια και Κυβέρνηση- και απαιτείται, ουσιαστικά, από τον ΦΟΔΣΑ, να προβεί μονομερώς σε μια παράνομη πράξη, ακολουθώντας, όπως είπε, τη "γραμμή Τατούλη". Τέλος, είπε πως όλα θα κριθούν στα δικαστήρια.

Όπως αναμενόταν, ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, εκ μέρους του κ. Πνευματικού, και το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.