Πολιτικη

Σκουπίδια: Που θα φθάσει το κόστος για τους δημότες Τρίπολης

H συνεδρίαση του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Πελοποννήσου, στις 8 Ιουνίου 2018 στην Τρίπολη, περιελάμβανε και μια πρώτη συζήτηση περί του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων, όταν θα εφαρμοστεί η ΣΔΙΤ

Από την αρχή φάνηκε, πως οι Δήμαρχοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς μάλιστα ένα από τα θέματα της ημερησίας διατάξεως ήταν και η τροποποίηση της συμφωνίας με την ανάδοχο εταιρεία, προκειμένου να προστεθούν άλλοι 5 σταθμοί στους ήδη ορισμένους 3. Το κόστος για τους εξτρά σταθμούς αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 5 και 7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλοι το ανέβασαν στα 12 εκατομμύρια.

Πρόκειται για χώρους όπου θα μεταφέρονται και θα γίνεται μια πρώτη επεξεργασία των απορριμμάτων- ουσιαστικά θα "συσκευάζονται"-, προκειμένου να μεταφερθούν μετά στις τρεις εργοστασιακές μονάδες

Ακολούθησε μια συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δυο πλευρών που, έτσι κι αλλιώς, εκπροσωπούν η μεν μια την κατάφαση απέναντι στην κεντρική διαχείριση όπως αυτή έχει δρομολογηθεί, η δε άλλη την άρνηση.

Το θέμα, όμως, που απασχολεί τους δημότες, και της Τρίπολης φυσικά, είναι πόσο θα επιβαρυνθούν τα δημοτικά τέλη εξαιτίας ακριβώς της κεντρικής ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν πως ο αριθμός αλλά και η τοποθεσία των σταθμών μεταφόρτωσης, παίζουν αποφασιστικό ρόλο για το κόστος που θα επωμιστεί κάθε Δήμος.

Ακούστηκαν προτάσεις, εισηγήσεις αλλά και τοποθετήσεις τύπου "Σας τα έλεγα εγώ", κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ είχαμε και ένα δυσάρεστο περιστατικό με ανταλλαγή χαρακτηρισμών μεταξύ του κ. Τσιριγώτη, πρώην Δημάρχου Μεγαλόπολης και μέλος του ΦΟΔΣΑ, και του Δημάρχου Κορινθίων, κ. Πνευματικού.

Ουσιαστικά, η πρόταση που φαίνεται να υιοθετεί η πλειοψηφία είναι η ανάθεση μιας αναλογιστικής μελέτης σε αρμόδιο φορέα με σκοπό το δίκαιο επιμερισμό του κόστους. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Νίκας, δήλωσε- ως ο "μεγαλύτερος παραγωγός σκουπιδιών", όπως απεκάλεσε ο ίδιος τον Δήμο που διοικεί- πως θα πρέπει το κόστος να είναι ενιαίο, ίδιο για όλους. Στην περίπτωση αυτή, προσέθεσε, δεν θα έχει και σημασία που θα βρίσκονται οι χώροι μεταφόρτωσης. 

Ο Πρόεδρος του φορέα, κ. Αργειτάκος, σημείωσε πως έργο του ΦΟΔΣΑ είναι να προστατευθούν και οι μικροί Δήμοι, ενώ σε αυτό συνηγόρησε και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Καφαντάρης.

Αντίθετα, οι κ. Πνευματικός, Παυλής και Σκαντζός δήλωσαν πως τώρα εμφανίζονται τα προβλήματα που παρουσιάζει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που προωθείται και ο καθένας είχε τα δικά του, εξειδικευμένα, επιχειρήματα..

Ο κ. Πνευματικός επεσήμανε πως οι σταθμοί μεταφόρτωσης είναι επακριβώς ορισμένοι από την προς υπογραφή σύμβαση και τίποτε δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό ή να αναγκάσει κάποιον να δημιουργήσει κι άλλους. Προέβλεψε πως το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και πως θα ήταν ενδιαφέρον να το γνώριζαν ήδη επακριβώς οι Δήμαρχοι.

 

Ο κ. Παυλής αναρωτήθηκε "πως γίνεται να παίρνουν άλλοι τις αποφάσεις και να βάζουν εμάς να τσακωνόμαστε", ενώ τόνισε πως "το θέμα εδώ είναι τα ανταποδοτικά. Τι θα πάρω εγώ που χωρίς να ερωτηθώ μου φέρνουν τα σκουπίδια στα όρια του Δήμου μου;" (σ.σ. Ο κ. Παυλής εννοεί το εργοστάσιο που θα δημιουργηθεί στην Παλαιόχουνη Μεγαλόπολης).

 

Ο δε κ. Σκαντζός ξεκίνησε με "αφορισμό" -"Ο Τατούλης την έκανε τη δουλειά του, δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα πληρώσει, μας βάζει να τσακωθούμε μεταξύ μας" και κατέληξε με απειλές πως θα κινηθεί νομικά, ο ίδιος αλλά και άλλοι, εφόσον, όπως είπε, "επιβαρυνθώ φορολογικά σε σημείο που δεν θα μπορώ να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις μου και να επιβιώσω παράλληλα."

Τέλος, ο Δήμαρχος Λεωνιδίου, κ. Λυσίκατος, ως ένας από τους πλέον απομακρυσμένους Δήμους της Περιφέρειας- σε σχέση με εργοστάσιο, πάντα- είπε:

"Δεν είναι πανάκεια ούτε λογικό να δημιουργηθούν χώροι μεταφόρτωσης στους πιο απομακρυσμένους Δήμους. Εμένα με ευνοεί, αλλά καταλαβαίνω και το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, έχω συζητήσει με τον κ. Μαντά, δεν είναι πρακτικό να μεταφέρει το Άστρος τα σκουπίδια του στο Λεωνίδιο και μετά όλα μαζί να πηγαίνουν στη Μεγαλόπολη. Προτείνω να φτιάξω μόνος μου, ως Δήμος, έναν ακόμα σταθμό μεταφόρτωσης, με δικά μου έξοδα, για να διευκολύνω την κατάσταση."

 

Η πρόταση του κ. Λυσίκατου καταγράφηκε, ωστόσο ο κ. Καφαντάρης, ουσιαστικά, είπε πως δεν υπάρχει λόγος να μπει ο φορέας  σε τέτοια συζήτηση.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.