Πολιτικη

Τατούλη: Γυναίκες και διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης

Τον ρόλο της γυναίκας  στην αγορά εργασίας, αλλά και τα ποσοστά που συνεχίζουν να είναι εις βάρος των γυναικών απαρίθμησε μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της ΕΕ Γυναικών Εύη Τατούλη.

Η κυρία Τατούλη υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Παμπελοννησιακή Συνδιάσκεψη για τα 100 χρόνια που διοργάνωσε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ Πελοποννήσου και η ΓΣΕΕ στην Τρίπολη, ότι "σε μια κοινωνία ανθρώπων θα πρέπει να πάψει να αποτελεί το φύλο συγκριτικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα πλαίσιο στο οποίο οι ιδιαιτέρες ικανότητες, οι δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων θα συνθέτουν  ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. Ένα μοντέλο,  όπου η αριστεία θα μοιράζεται τα οφέλη με τους λιγότερο ικανούς, όπου η πρόνοια θα είναι συνδεδεμένη με την επιτυχία και την ανάπτυξη". 

Η κυρία Τατούλη υπογράμμισε ότι "υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ως Αντιπρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, έχω γνωρίσει πολλές γυναίκες, γυναίκες χωρίς εργασία, γυναίκες με άρρωστα παιδιά, γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, γυναίκες καριερίστριες που νιώθουν ενοχές για τον χρόνο που στερούν από τα παιδιά τους. Τελικώς η τεκμηριωμένη αδυναμία να έχει πρόσβαση μία γυναίκα στην αγορά εργασίας, είναι ζήτημα της ευρωπαϊκής ή της ελληνικής νομοθεσίας; Μάλλον όχι" 

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε για το θέμα της γυναικείας εργασίας που βρίσκεται ακόμα πίσω στη χώρα μας, όπου «για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό σε τράπεζα πρέπει να δείξει ισολογισμό, πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας; Έχουμε μία αναχρονιστική αντιμετώπιση σε ένα θέμα που απαιτεί άμεσες δράσεις και ριζοσπαστικές απόψεις». 

"Η σημερινή εικόνα της Ελλάδας αναφορικά με τις Γυναίκες στο Κοινοβούλιο είναι αναχρονιστική. Βρίσκεται στην 107η θέση της κατάταξης από σύνολο 193 χωρών με μόνο το 18,3% των Βουλευτών να είναι γυναίκες.  Αν σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες ελέγχουν το 70% των αποφάσεων που αφορούν τα καταναλωτικά έξοδα, παγκοσμίως και αποφασίζουν λιγότερο για τις καταναλωτικές επιλογές, αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζεται αλλαγή στάσης. Στο Ευρωκοινοβούλιο το 37%  των γυναικών είναι γυναίκες. Αντίθετα ο αριθμός των γυναικών βουλευτών στα εθνικά κοινοβούλια ήταν μόνο 29% μέχρι τον Μάιο του 2015". 

"Το 60% των αποφοίτων πανεπιστημίου στην Ευρώπη είναι γυναίκες. Σε μία εποχή, όπου η έλλειψη ικανοτήτων και ο γηράσκων πληθυσμός αποτελούν τον κανόνα, δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να μην χρησιμοποιούμε επαρκώς το γυναικείο ταλέντο". 

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να ενισχύεται η γυναίκα που τεκνοποιεί από την ελληνική πολιτεία. "Η φύλαξη των παιδιών και η προσχολική εκπαίδευση είναι ουσιαστικής σημασίας για να μπορέσει μία γυναίκα να εργαστεί. Η επιδοματική πολιτική πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως προσωπικών εισοδηματικών κριτηρίων. Πρέπει να επιβραβεύεται η τεκνοποιία. Η νομοθεσία, η ελληνική κυβέρνηση, να γίνει πιο τολμηρή για την προσβασιμότητα των γυναικών σε ανώτερα αξιώματα. Η ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να εγκολπωθεί. Δεν είναι φεμινιστική η διάθεση. Υπάρχει μία τεκμηρίωση που λέει ότι η ειρήνη ενσαρκώνεται καλύτερα από τον γυναικείο παράγοντα. Ειρήνη στην πολιτική, ειρήνη στον χώρο εργασίας με περισσότερες γυναίκες. Το πολιτικό σύστημα ενδεχομένως κωφεύει ακόμα και σήμερα σε αυτό που για τους πολίτες είναι μία καθημερινότητα και μία καθημερινή ευχή". 

"Πέρα από τις πολιτικές, τις πολιτικές και επιχειρηματικές , υπάρχουν πολίτες που είναι άνδρες, γυναίκες, παιδιά, οι παλαιότερες και οι νεότερες γενιές. Στην πολιτική και στον συνδικαλισμό υπάρχουν δύο τάσεις, η άμυνα και η δημιουργία. Από τον αμυντικό συνδικαλισμό, ας περάσουμε στον δημιουργικό για να σχεδιάσουμε το μέλλον". 

Αναφέρθηκε τέλος και στον σεξισμό που παρατηρείται από αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Τραμπ και ο Πούτιν. 

"Τα παλαιά σύνορα που θέσαμε στην ισότητα αμφισβητούνται, με την ενίσχυση αυταρχικών ηγετών. Πρέπει να κρατήσουμε αυτά που κερδίσαμε. Η εκλογή ενός αμερικανού προέδρου που έκανε αρνητικές δηλώσεις για τις γυναίκες κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να φιμώσει τους πάντες, δημιουργώντας πρόβλημα στα δικαιώματα των γυναικών ανά τον κόσμο.  Στη Ρωσία του Πούτιν, όπου μερικοί εκτιμούν ότι μία γυναίκα πεθαίνει ανά 40 λεπτά από ενδοοικογενειακή βία, μερικές μορφές ενδοοικογενειακής βίας έχουν αποποινικοποιηθεί. 

Η κακοποίηση και η χειροδικία εναντίον των συζύγων που καταλήγει σε αιμορραγία και μελανιές αλλά όχι σε κατάγματα, τιμωρούνται με ένα ελαφρύ πρόστιμο ή μέχρι 15 ημέρες φυλάκιση. Σε έναν μεταλλασσόμενο κόσμο, όπου άτομα σαν τον Πούτιν, τον Ερντογάν και τον Τραμπ στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, η φωνή των γυναικών είναι σημαντική". 

Η μειωμένη γυναικεία εκπροσώπηση παρατηρείται και στον τομέα της τεχνολογίας, όπως υποστήριξε η Αντιπρόεδρος της ΕΕ Γυναικών. "Μόνο το 19,2% των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες έχουν γυναίκες αφεντικά σε σύγκριση με το 45,2% σε τομείς που δεν σχετίζονται με την τεχνολογία.  Η Ευρώπη αναμένεται να έχει 750.000 κενές θέσεις για επαγγελματίες στις νέες τεχνολογίες μέχρι το 2020. Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος αποτελεί κομμάτι της λύσης". 

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.