Πολιτικη

Κινδυνεύουν οι κάτοικοι του Δ. Γορτυνίας

"Η υγεία των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Δήμητρας είναι πάνω απ’ όλα! Το Υπουργείο οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς των πυλώνων υπερυψηλής τάσης σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτή που έχει αποφασιστεί!", δήλωσε ο βουλευτής Κώστας Βλάσης.

Τη μεταβολή του τελευταίου σχεδίου όδευσης που προβλέπει την τοποθέτηση πυλώνων και εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος υπερ-υψηλής τάσης της ΔΕΗ στη Δημοτική Κοινότητα Δήμητρας του Δήμου Γορτυνίας ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Οι κάτοικοι της Δήμητρας αλλά και οι επισκέπτες και οι έχοντες εκεί τα περιουσιακά τους στοιχεία, διαμαρτύρονται έντονα τα τελευταία χρόνια, διότι το δίκτυο έχει σχεδιασθεί να διέρχεται πλησίον των κατοικημένων περιοχών και να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις οικίες, τα κτήματα, τις εκκλησίες και τα μαντριά της εν λόγω περιοχής. Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει φόβο και αγωνία στους κατοίκους, καθώς όπως αναφέρεται σε πολλές επιστημονικές μελέτες τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ-υψηλής τάσης - όπως αυτά της ΔΕΗ – αποτελούν πηγή ακτινοβολίας με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και συγκεκριμένα με πρόκληση καρκίνου - ιδίως παιδικών καρκίνων και λευχαιμιών - διαταραχές αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος, αλτσχάϊμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένεια Πάρκινσον κ.λ.π.. Για το λόγο αυτόν οι κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν στη συλλογή 500 και πλέον υπογραφών, προκειμένου να εμποδίσουν την διέλευση των πυλώνων και των εναερίων γραμμής υπερ-υψηλής τάσης σε κοντινή από το χωριό απόσταση.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Βλάσης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προστατευθεί και να μην κινδυνεύσει η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της Κοινότητας Δήμητρας Γορτυνίας, των ζώων αλλά και η ποιότητα των καλλιεργειών της περιοχής. Επιπλέον, ζητά να πληροφορηθεί αν η ηγεσία του Υπουργείου θα προχωρήσει σε μεταβολή του τελευταίου σχεδίου όδευσης των πυλώνων της ΔΕΗ με σκοπό την μετατόπισή τους σε μεγαλύτερη απόσταση από την Δήμητρα Γορτυνίας, ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί η υγεία κατοίκων και επισκεπτών αλλά και – εάν αυτό είναι εφικτό - να μην είναι ορατοί από την κοινότητα.

Παραθέτουμε την ερώτηση

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2018

Α.Π.:42

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: Αλλαγή των σχεδίων όδευσης των εναερίων γραμμών μεταφοράς ρεύματος υπέρ-υψηλής τάσης, προκειμένου να μετακινηθούν σε μεγαλύτερη απόσταση από την Δημοτική Κοινότητα Δήμητρας Αρκαδίας

Οι κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας Δήμητρας του Δήμου Γορτυνίας, της Περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, αλλά και οι επισκέπτες και οι έχοντες εκεί τα περιουσιακά τους στοιχεία, διαμαρτύρονται έντονα τα τελευταία χρόνια για την επικείμενη τοποθέτηση πυλώνων και εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος υπερ-υψηλής τάσης της ΔΕΗ, διότι το δίκτυο έχει σχεδιασθεί να διέρχεται πλησίον των κατοικημένων περιοχών και να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις οικίες, τα κτήματα, τις εκκλησίες και τα μαντριά της εν λόγω περιοχής.

Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ-υψηλής τάσης - όπως αυτά της ΔΕΗ - σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες εκτίθενται σε ακτινοβολία, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους και συγκεκριμένα με πρόκληση καρκίνου - ιδίως παιδικών καρκίνων και λευχαιμιών - διαταραχές αιμοποιητικού και ανοσοποιητικού συστήματος, αλτσχάϊμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένεια Πάρκινσον κ.λ.π.. Εκτός των άλλων ανησυχούν για τις κτηνοτροφικές τους δραστηριότητες και τις καλλιέργειές τους.

Οι κάτοικοι της εν λόγω Κοινότητας, δείχνοντας το μέγεθος της δυσαρέσκειάς τους και την αγωνία τους για την τελική όδευση των πυλώνων και προκειμένου στο παρελθόν να εμποδίσουν τη διέλευση των πυλώνων σε κοντινή απόσταση από το χωριό, μάζεψαν πλέον των πεντακοσίων υπογραφών.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται, ο κ. Υπουργός:

α)  Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να  προστατευθεί και να μην κινδυνεύσει η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της Κοινότητας Δήμητρας Γορτυνίας, των ζώων αλλά και η ποιότητα των καλλιεργειών της περιοχής;

β) Θα προχωρήσετε σε μεταβολή του τελευταίου σχεδίου όδευσης των πυλώνων της ΔΕΗ με σκοπό την μετατόπισή τους σε μεγαλύτερη απόσταση από την Δήμητρα Γορτυνίας, ώστε σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί και να προστατευθεί η υγεία κατοίκων και επισκεπτών αλλά και – εάν αυτό είναι εφικτό - να μην είναι ορατοί από την κοινότητα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Βλάσης

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.