Πολιτικη

Σημαντικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους στο ΓΠΝΤ

Την άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης ζήτησε, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης μαζί με τους συναδέλφους του βουλευτές κ.κ. Φωτήλα και Οικονόμου.  

Στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης μέχρι πριν ένα μήνα υπηρετούσαν τέσσερις αναισθησιολόγοι. Για λόγους υγείας δύο από αυτούς απέχουν των καθηκόντων τους και δεν προβλέπεται να επανέλθουν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη αναισθησιολόγος διορίστηκε στο νοσοκομείο Μολάων. Το αποτέλεσμα είναι το νοσοκομείο να έχει απομείνει με ένα αναισθησιολόγο από τις αρχές Ιουλίου.

Είναι σαφές πως το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης είναι ανθρωπίνως αδύνατον να λειτουργήσει με μόλις έναν αναισθησιολόγο, πόσο μάλλον όταν στους θερινούς μήνες αυξάνονται τα περιστατικά νοσηλείας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο χειρουργικός τομέας αναγκαστικά υπολειτουργεί με έναν αναισθησιολόγο και προτείνεται η διακομιδή των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Η έλλειψη σε αναισθησιολόγους στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης δημιουργεί μια πολύ επικίνδυνη συνθήκη όχι μόνο για τους κατοίκους της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Ν. Πελοποννήσου.

Για το λόγο αυτό ο κ. Βλάσης ζητά να πληροφορηθεί αν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι ενήμερη για την εν λόγω κατάσταση αλλά και πως σκοπεύει να καλύψει άμεσα το κενό της κρίσιμης αυτής ειδικότητας.

Παραθέτουμε την ερώτηση: 

01.08.2018

Α.Π. 529

ΕΡΩΤΗΣΗ

"Προς τον Υπουργό Υγείας 

Θέμα: Σημαντικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Η έλλειψη ιατρών ειδικοτήτων συνεχίζεται στις μονάδες υγείας ανά τη χώρα. Στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης μέχρι πριν ένα μήνα υπηρετούσαν τέσσερις αναισθησιολόγοι. Για λόγους υγείας δύο από αυτούς απέχουν των καθηκόντων τους και δεν προβλέπεται να επανέλθουν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ η τρίτη αναισθησιολόγος διορίστηκε στο νοσοκομείο Μολάων. Το αποτέλεσμα είναι το νοσοκομείο να έχει απομείνει με ένα αναισθησιολόγο από τις αρχές Ιουλίου. 

Είναι προφανές πως κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι ανθρωπίνως αδύνατον ένας αναισθησιολόγος να καλύψει τις ανάγκες ενός νοσοκομείου σαν το Παναρκαδικό ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνονται τα περιστατικά νοσηλείας. Και επειδή είναι αδύνατον να λειτουργήσει ο χειρουργικός τομέας σωστά και υπεύθυνα με την ύπαρξη μόνο ενός αναισθησιολόγου, προτείνεται η διακομιδή των επειγόντων περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία. Αυτό το γεγονός καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη για τον κόσμο της Αρκαδίας αλλά και γενικά της νότιας Πελοποννήσου που εξαρτάται από την Τρίπολη για Νευροχειρουργικά, Παιδοχειρουργικά και Γναθοχειρουργικά περιστατικά. 

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

1. Είναι σε γνώση του το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης;

2. Πώς σκέφτεται να καλύψει άμεσα το κενό της κρίσιμης αυτής ειδικότητας για τη λειτουργία των χειρουργείων; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Βλάσης

Ιάσονας Φωτήλας

Βασίλης Οικονόμου"

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.