Πολιτικη

Παπαηλιού για Λεύκωμα Γορτυνιακών Δημοτικών Τραγουδιών (photos)

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος  για τα γορτυνιακά δημοτικά τραγούδια του Κώστα Παυλόπουλου στα Λουτρά της Ηραίας (18.8.2018), απηύθυνε χαιρετισμό.

Μεταξύ άλλων, είπε τα εξής :  

"Η δημοτική μουσική, το δημοτικό τραγούδι (και ο δημοτικός χορός) : 

 

-) αποτελούν εκδηλώσεις λαϊκής έκφρασης που συνδέονται με την παράδοση του τόπου μας, προβάλλοντας όλες τις εκφάνσεις της ζωής, τη χαρά, τη λύπη, το θάνατο, το πένθος, την ξενητειά, τους οικογενειακούς δεσμούς, τη φιλία, την αγάπη, τον έρωτα, το γάμο, τα πάθη, τη σκληρή δουλειά, τη σκλαβιά, τον αγώνα για ελευθερία, κλπ, την ίδια τη (χαμο) ζωή.  

 

-) στηρίζονται στη συλλογικότητα και στη συμμετοχή, όχι μόνον διότι είναι συλλογικές δημιουργίες, αλλά και διότι "εκτελούνται" συλλογικά με τη συμμετοχή όλων.

 

Σήμερα, την εποχή της σύγχυσης και του πολιτιστικού «πολτού», ζητούμενο είναι η διατήρηση της αυθεντικότητας και της γνησιότητας  της δημοτικής παράδοσης.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το "Λεύκωμα Γορτυνιακών Δημοτικών Τραγουδιών".

 

Ως μέρος της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, η δημοτική μουσική, το δημοτικό τραγούδι (και ο δημοτικός χορός)  αποτελούν στοιχεία της εθνικής και της τοπικής (γορτυνιακής, αρκαδικής και μοραϊτικης) ταυτότητάς μας, 

 

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, εκδηλώσεις κατά τις οποίες προβάλλονται η δημοτική μουσική, το δημοτικό τραγούδι και ο δημοτικός χορός, αποτελούν σημεία αναφοράς και εστίες αντίστασης προς τους ισχυρούς της γης, οι οποίοι  επιδιώκουν την πολιτιστική ισοπέδωση και εν τέλει, μέσω αυτής, τον οικονομικό έλεγχο και την πολιτική υποταγή των λαών. "  

   

                                                    

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.