Πολιτικη

Αποζημίωση καλλιεργητών στη Μαντινεία και το Κορύθιο

"Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις σε Μαντινεία και Κορύθιο και να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές!"

Την άμεση εκτίμηση των ζημιών, που προκάλεσαν στις καλλιέργειες σε Μαντινεία και Κορύθιο οι έντονες βροχοπτώσεις και την αποζημίωση των καλλιεργητών ζήτησε με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Όπως καταγγέλουν οι καλλιεργητές, κατά τους θερινούς μήνες εκδηλώθηκαν φαινόμενα ιδιαιτέρως έντονων βροχοπτώσεων στις δημοτικές ενότητες Μαντινείας και Κορυθίου του Δήμου Τρίπολης. Οι έντονες και άκαιρες αυτές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές μεγάλης κλίμακας κυρίως στις καλλιέργειες αμπέλου και πατάτας, αλλά και στις καλλιέργειες κηπευτικών γενικότερα. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι καλλιεργητές δεν έχουν βρει ανταπόκριση από το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκτίμησης και αποζημίωσης. Με δεδομένο ότι οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες ζημιές, που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη φετινή σοδειά τους, κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποζημίωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.

Για το λόγο αυτό ο κ. Βλάσης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν άμεσα οι καλλιεργητές των πληγέντων περιοχών. Επιπλέον, ζητά να πληροφορηθεί με ποιο τρόπο το Υπουργείο σκοπεύει να ενισχύσει τους πληγέντες καλλιεργητές στην περίπτωση που οι εν λόγω ζημιές δεν καλυφθούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά και αν ηγεσία του Υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και να καλύπτει μεγαλύτερο εύρος καταστροφών.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Θέμα: Αποζημίωση καλλιεργητών στη Μαντινεία και το Κορύθιο Αρκαδίας λόγω των καταστροφών από έντονες βροχοπτώσεις.

Κατά τους θερινούς μήνες εκδηλώθηκαν φαινόμενα ιδιαιτέρως έντονων βροχοπτώσεων στις δημοτικές ενότητες Μαντινείας και Κορυθίου του Δήμου Τρίπολης. Οι έντονες και άκαιρες αυτές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές μεγάλης κλίμακας κυρίως στις καλλιέργειες αμπέλου και πατάτας. 

Μέχρι στιγμής οι καλλιεργητές δεν έχουν βρει ανταπόκριση από το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκτίμησης και αποζημίωσης. Με δεδομένο ότι οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες ζημιές, που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη φετινή σοδειά τους, κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποζημίωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν άμεσα οι καλλιεργητές των πληγέντων περιοχών;

2. Πως σκοπεύεται να ενισχύσετε τους καλλιεργητές στην περίπτωση που οι εν λόγω ζημιές δεν καλυφθούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ;

3. Με δεδομένο ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν έντονα την αγροτική παραγωγή, προτίθεστε να προχωρήσετε σε τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής;

 

 Ο ερωτών Βουλευτής

 Κωνσταντίνος Βλάσης

 

Δ.Τ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.