Πολιτικη

Στον "αέρα" μαθητές των ΕΠΑΛ Τρίπολης και Άστρους

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ Αρκαδίας, στον αρμόδιο υπουργό, για να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου: 

Τα κυβερνητικά συνθήματα για αναβάθμιση των ΕΠΑΛ «καταρρέουν» για χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, που επέλεξαν τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής των περικοπών και του «εξορθολογισμού». Το βιώνουν οι 300 περίπου μαθητές των λεγόμενων «ολιγομελών» 65 τμημάτων που έκλεισαν στην Κεντρική Μακεδονία, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Τρίπολης που θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ταξιδεύουν καθημερινά 80 χιλιόμετρα, για να παρακολουθήσουν την καταργημένη ειδικότητα στην Κόρινθο, ή θα αλλάξουν ειδικότητα, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Άστρους, της Αγιάς Λάρισας, της Πάρου που πληροφορήθηκαν το κλείσιμο της ειδικότητας που παρακολουθούν όπως και οι συμμαθητές τους σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίστοιχα διλήμματα. 

Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ’ αριθμ. 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), θέτει απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια - Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) και ανοίγει τον δρόμο της εγκατάλειψης του σχολείου. 

Παράλληλα, τα ΕΠΑΛ υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων–μεταναστών μαθητών, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί οι απαραίτητες δομές (τμήματα ένταξης), χωρίς να μειώνεται το ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα (ακόμη κι όπου υπάρχουν μαθητές με προβλήματα στη γνώση της ελληνικής γλώσσας) και χωρίς να έχουν προσληφθεί οι αναγκαίοι εκπαιδευτικοί για το σκοπό αυτό. Κι αυτά επαναλαμβάνονται παρά την εμπειρία που υπάρχει, όπως πχ. ότι 20 πρόσφυγες μαθητές σε ΕΠΑΛ του Πειραιά που πέρσι δεν είχαν τμήμα ένταξης και καθηγητή σταμάτησαν φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος πρόσφυγες μαθητές μετακινούνται καθημερινά με λεωφορείο από την Κόρινθο όπου διαμένουν για να παρακολουθούν σε κεντρικό ΕΠΑΛ της Αθήνας!!!

Αποκορύφωμα σε αυτή την αναλγησία είναι ότι στις 12/9 εστάλη ανυπόγραφη οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας στα ΕΠΑΛ όλης της χώρας να προχωρήσουν στη μετακίνηση - εκδίωξη των μαθητών από τα τμήματα που δεν εγκρίνονται. Παρά τη δέσμευση που δόθηκε στη συνέχεια ότι θα επανεξεταστεί η έγκριση των τμημάτων, το θέμα «εκκρεμεί» ενώ δεν αναιρείται η κατεύθυνση των διαρκών περικοπών τμημάτων και της μετακίνησης μαθητών – εκπαιδευτικών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

• Να εγκριθεί το σύνολο των λεγόμενων «ολιγομελών» τμημάτων και να σταματήσει η καταστρατήγηση της γεωγραφικής κατανομής των μαθητών και η περιπλάνησή τους.

• Να αρθούν τα εμπόδια (π.χ. μετακινήσεις χιλιομέτρων) για την απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών και να μην μείνει κανένας μαθητής των ΕΠΑΛ και των εσπερινών ΕΠΑΛ εκτός σχολείου.

• Να στελεχωθούν άμεσα τάξεις ένταξης στα ΕΠΑΛ και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (πχ. μείωση ανώτατου ορίου μαθητών στα τμήματα) για τους πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές.

 

Ο βουλευτής

Γιάννης Δελής

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.