Πολιτικη

Εκδηλώσεις Άλωσης: "Ανευθυνότητα και προχειρότητα"

Συνέντευξη παραχώρησε σε τοπικά ΜΜΕ ο κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης στις 25 Σεπτεμβρίου 2018

 

Ο κ. Σμυρνιώτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, εστίασε στις εκδηλώσεις της 197ης επετείου της Αλώσεως της Τριπολιτσάς, που, ως γνωστόν, έλαβαν χώρα από 21η εως 23η Σεπτεμβρίου.

 

Η κριτική του επικεφαλής της παράταξης "Νέα Τρίπολη" αφορούσε την "προχειρότητα" με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι εκδηλώσεις από τη δημοτική αρχή Τρίπολης, το συνεχώς αυξανόμενο, όπως τόνισε, κόστος τους ενώ έδωσε και παραδείγματα για το πως είχε αντιμετωπιστεί ο συγκεκριμένος εορτασμός κατά τη δική του δημαρχιακή θητεία.

 

Ειδικότερα, ο κ. Σμυρνιώτης, τόνισε τα εξής:

 

"Δυστυχώς, είμαι στη δυσάρεστη θέση να κάνω κάποιες αναφορές στον εορτασμό και σε όλα αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Φυσικά, η άποψή μου είναι πως δεν έπρεπε να γίνει η παρέμβαση αυτή νωρίτερα γιατί θα είχε ακόμη πιο δυσμενές αποτέλεσμα για τις εκδηλώσεις."

 

"Αυτό που χαρακτηρίζει τη δημοτική αρχή είναι η απόλυτη προχειρότητα. Και για να το αναλύσω, το δημοτικό συμβούλιο-σ.σ. που ενέκρινε το κόστος των εκδηλώσεων- έγινε ενώ ήδη είχαν προαποφασιστεί τα πάντα. Τα έντυπα, τα οποία είχαν ήδη εκδοθεί, είχαν λάθη, ακόμα και στο μήνυμα του Δημάρχου και όχι μόνο συντακτικά αλλά και ορθογραφικά."

 

"Το εκπληκτικό ήταν πως η έκθεση του κ. Ταλαγάνη, το "Ιερόν Μανδήλιον", υπήρχε πάλι στο πρόγραμμα, χωρίς να γίνει καμία επίσημη αναφορά ή παρουσίασή της κατά το τριήμερο. Αντιθέτως, υπήρχε στην πόλη μια άλλη έκθεση του κ. Ταλαγάνη- μάλλον, εκεί μπερδευτήκανε..-, στην αίθουσα τέχνης "Κούρος", η οποία έγινε με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της Αλώσεως. Τα επίσημά εγκαίνιά της, μάλιστα, συνέπεσαν με το δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης. Καταλαβαίνετε τι προχειρότητα υπήρξε.."

 

"Από το 2015, ερχόμαστε, εκ των υστέρων, να διαφημίσουμε μια εκδήλωση. Υπήρξαν ποσά για απευθείας μεταδόσεις κλπ. Πριν την εκδήλωση, δεν υπήρχε καμία αναφορά σε οποιοδήποτε μέσο, ακόμα και στα τοπικά! Έτσι, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, δεν προσφέρεται τίποτε στην ίδια την επέτειο, την Ιστορία και ,κυρίως, στην πόλη."

 

"Να πάμε και στο κόστος. Για να μην δημιουργήσουμε θέμα, η δική μας απόφαση, όπως και όλων σχεδόν των δημοτικών παρατάξεων, ήταν να σταθούμε στο παρόν. Το κόστος στην εκδήλωση βαίνει διαρκώς ανοδικό. Ξεκινήσαμε από τις 40.000,00 ευρώ περίπου το 2015 και φθάσαμε αισίως τις 83.000,00. Είμαι υποχρεωμένος εδώ να αναφέρω πως λειτουργήσαμε εμείς. Είχαμε τρεις επετείους, αυτές του 2011, του 2012 και του 2013. Θα είδατε ότι το '11, έγινε μια έκθεση, η οποία σχεδιάστηκε για 10 ημέρες και κράτησε παραπάνω από ενάμιση μήνα, με παρουσία δεκάδων σχολείων  και όχι μόνο. Με υλικό το οποίο ήρθε και από το Ιστορικό Μουσείο, που βρίσκεται στην Παλαιά Βουλή, από οικογένειες αγωνιστών, υλικό από τα όπλα της ενορίας των Ταξιαρχών, φορεσιές, χειρόγραφα, γκραβούρες και τα λοιπά. "

 

"Το 2012 το κόστος σχεδόν εκμηδενίστηκε γιατί, μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κατορθώσαμε και είχαμε παρουσία εδώ 200 και πλέον ανθρώπων από Κύπρο, Γερμανία και Μεσολόγγι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δώσαμε τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους, εκτός του δήμου, να βιώσουν αυτό το τριήμερο, να βιώσουν τι είναι η Άλωση της Τριπολιτσάς. Και φυσικά, το 2013, η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης δυο εμβληματικών πόλεων του αγώνα, της Τριπολιτσάς και της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, υπογράφτηκε στο σπίτι των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι. Η εκδήλωση αυτή συνεχίζεται, αλλά χωρίς να έχει κάποιο ουσιαστικό αντικείμενο κάθε χρόνο."

 

 

"Δεν θέλω να αναφερθώ για την κατανομή των πιστώσεων εκτός και εντός πόλης. Αρκεί να σας πω ότι μόνο τα ηχητικά κόστισαν πάνω από 20.000,00 ευρώ, το 70% δε της δαπάνης κατευθύνθηκε σε επιχείρηση της Αθήνας, η οποία αναλαμβάνει αυτό το έργο τα τελευταία χρόνια."

 

"Τι συνεπάγεται αυτή η προχειρότητα: Ακόμα και όταν έχουμε αξιόλογους συντελεστές και ερμηνευτές και ακόμα τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών σωματείων της πόλης μας, αυτή η ανευθυνότητα και η προχειρότητα, οδηγεί σε προβλήματα. Θα είδατε πως αντιμετωπίστηκε το θέμα με τον σύλλογο από την Καλαμάτα, ο οποίος δεν συμμετείχε τελικά στο χορόδραμα, με αποτέλεσμα να επηρεάσει και την ποιότητά του. Το "Άξιον Εστί" ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση, αλλά θεωρώ πως το θέμα δεν είχε καμία αναφορά στη συγκεκριμένη εποχή της Άλωσης και γενικότερα στην εποχή της Παλιγγενεσίας."

 

"Είναι αδιανόητο, ο κ. Παυλής, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάθε φορά να υπόσχεται πως κάτι θα γίνει, είτε με το διαγωνισμό για τον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη, τώρα ανακαλύψαμε μια ανάπλαση για το 2021 κ.ο.κ."

 

"Δυστυχώς, η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία χειρίστηκε-σ.σ. ο νυν Δήμαρχος- την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είχε αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα, για το οποίο ακόμα περιμένουμε ένα απολογισμό.."

 

"Ενώ υποτίθεται πως σχεδιάζουμε πως θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η προχειρότητα και η ανευθυνότητα συνεχίζεται."

 

"Αυτό που εμείς λέμε είναι πως όλοι οι φορείς μαζί, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία και τις υποδομές που υπάρχουν, όπως το Μουσείο Παπαναστασίου που ψηφιοποιήθηκε, η Βίλα του Τουρκοβασίλη που αποκτήθηκε, ο σχεδιασμός για Μουσείο Πόλης στο Παλαιό Δημαρχείο, όλα αυτά πρέπει να μπουν στο τραπέζι και, ανεξάρτητα ποιος θα είναι δημοτική αρχή, την επόμενη φορά να υπάρχει ένας συντονισμός και ένας σχεδιασμός. Γιατί η πόλη και οι πολίτες της, δεν αντέχουν άλλο δυσανάλογο-σε σχέση με το αποτέλεσμα- κόστος, δεν αντέχουν άλλη προχειρότητα, δεν αντέχουν άλλα "Θα", θεωρώ ότι είναι ώρα για πραγματικό έργο". 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.