Πολιτικη

Γιαννούλη: Πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεργασίας

Έκλεισαν τέσσερα χρόνια από την στιγμή που η παρούσα δημοτική αρχή, ανέλαβε τα ηνία του δήμου.

"Ούτε λίγα ούτε πολλά. Ικανά όμως για να κρίνουμε τα αποτελέσματα και τις ικανότητες της διοίκησης, σε μια πόλη που θα περίμενε κανείς να είχε διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στα τοπικά και περιφερειακά δρώμενα. 

Η ουσία είναι ότι η κατάσταση που ζούμε στην αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Γιατί το θέμα δεν είναι τι δεν κατάφερε να λύσει η σημερινή δημοτική αρχή.∙Αυτή δεν ήρθε-όπως αποδυκνύουν τα πράγματα- να λύσει προβλήματα, ούτε καν έχει καταλάβει ποια ήταν αυτά. 

Εκμεταλλεύτηκε απλά μια ώριμη κατάσταση και ανέλαβε να διοικήσει χωρίς άξονες, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πυξίδα. Σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια, αρχίζει και τσαλαβουτάει από δω και από κει για να εμφανίσει τάχα έργο. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν αφήνει και δεν θα αφήσει κανένα στίγμα στην πόλη. Η δημοτική αρχή του κ Παυλή υπήρξε ρηχή και κατώτερη των προσδοκιών ακόμα και αυτών που την ψήφισαν. Έκανε ό,τι έκανε χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη της κανέναν. 

Απέναντι σ’ αυτού του τύπου τις διοικήσεις, του αυταρχικού δημαρχοκεντρικού μοντέλου, που εφαρμόστηκε όλα τα χρόνια από τη μεταπολίτευση θα έλεγα και μετά, θεωρώ ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες σήμερα να συσταθεί μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Να επιχειρηθεί να αναδειχθεί η έννοια της αυτοδιοίκησης, να αναδειχθούν οι σχέσεις των πολιτών με τον δήμο, οι πολύμορφες πρωτοβουλίες και οι δυνατότητές τους οι οποίες παραμένουν βουβές και παραγνωρισμένες και να «ανοίξει το παιχνίδι» στους φορείς, σε όσους θα ήθελαν πραγματικά να προσφέρουν. Ο Δήμος πρέπει να στηρίζει και να συμπορεύεται, όχι να οικειοποιείται και να πνίγει τα πάντα, όπως συμβαίνει σήμερα. Να αξιοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις χωρίς φίλτρα και δίκτυα, με διαφάνεια, έλεγχο και συμμετοχή, δράση και πρωτοβουλίες κατοίκων και φορέων. Γιατί δήμος δεν είναι έτσι ξερά: τα έργα∙ αλλά είναι οι άνθρωποι, οι δημότες. 

Είναι προφανές επίσης ότι με το νέο εκλογικό νόμο η αυτοδυναμία είναι αδύνατη για οποιαδήποτε υποψήφια παράταξη. Αναγκαστικά λοιπόν θα υπάρξουν συνεργασίες. Θα υπάρξουν - και επιβάλλεται να υπάρξουν - συναινέσεις και συμμαχίες, που θα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο με ουσιαστικές δημιουργικές προγραμματικές συγκλίσεις και συνθέσεις, χωρίς συναλλαγές και παζάρια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αλλάξουμε∙ και να αποκτήσουμε την ανάλογη κουλτούρα συνεργασίας. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει έγκαιρα να ανοίξει ένας προγραμματικός διάλογος στα βασικά ζητήματα της πόλης και του Δήμου για να βρεθεί ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής, που θα επιτρέπει τη συνεργασία για να μην βρεθούμε σε αδιέξοδο την επομένη των εκλογών ή να οδηγηθούμε στα στείρα παζάρια και τις «βρώμικες» συναλλαγές. 

Η Μαντινειακή Συμπολιτεία, από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε, είχε ενεργό παρουσία και ήταν μια δραστήρια συλλογικότητα στο Δήμο της Τρίπολης. Με παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα και στο δημόσιο χώρο, με προτάσεις και εκδηλώσεις επηρέασε σε ένα βαθμό την πορεία των πραγμάτων στην πόλη και στο Δήμο. Το στίγμα μας είναι απόλυτα σαφές. Σημαία μας είναι - αυτό που πολλές φορές επαναλαμβάνουμε - το πεντάπτυχο: Παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, διαφάνεια και έλεγχος, συμμετοχή, κοινωνική αλληλεγγύη, σεβασμός στο περιβάλλον. Θα επιδιώξουμε να γίνει ακόμα πιο σαφές, από όποιοι μετερίζι κι αν βρεθούμε, με μεγαλύτερη μαχητικότητα. 

Η αυτόνομη συμμετοχή μας στις εκλογές, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνει το νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», και με βάση το εκλογικό μας ποσοστό του 2014 (10%), είναι θεμιτή. Το αν θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο. Κυρίως γιατί στις δημοτικές εκλογές το αποτέλεσμα εξαρτάται καθοριστικά από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και όχι από τις προσπάθειες των παρατάξεων. 

Εμείς ξεκινάμε κάθε φορά χωρίς κομματικές εφεδρείες, χωρίς τοπικούς παράγοντες, χωρίς τους ευνοημένους της εκάστοτε διοίκησης, με μόνο εφόδιο την αναγνώριση της προσπάθειάς μας από τους ενεργούς δημότες. Και με την πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν θα γίνει καλύτερος από μόνος του

Για την «Μαντινειακή Συμπολιτεία»

Η επικεφαλής της παράταξης

Αντωνία Γιαννούλη"

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.