Πολιτικη

Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης: Απορρίμματα και "Ζορμπάς"

Το θέμα με τα απορρίμματα της Αγίας Τριάδας, που το Πρωτοδικείο Τρίπολης με απόφασή του ζητά να απομακρυνθούν- μέχρι ένα ποσοστό- από το σημείο, σε συνδυασμό με το θέμα της παράτασης του έργου προσωρινής, μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης, ήταν το σημαντικότερο απ' όσα θίχτηκαν

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση, η οποία, καταρχάς αναφέρθηκε από τον κ. Τζιούμη, οδήγησε σε αντιπαράθεση τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς η Αγία Τριάδα ήταν "κληρονομιά" της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σμυρνιώτης δήλωσε, μεταξύ άλλων,:

Στην Αγία Τριάδα πήγαμε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όντως υπήρξαν 2 συμφωνητικά, προχωρήσαμε σε  τροποποίηση των συμβάσεων από χώρους απόθεσης και μεταφόρτωσης σε χώρο μεταφόρτωσης, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν επιδικάζει το ποσό των 3000,00 ευρώ. Υπάρχει προχειρότητα με την οποία πολλοί εδώ μέσα αντιμετώπισαν τη διαχείριση, αυτό που κάνατε εσείς είναι να "χώσετε" τα απορρίμματα στον Άγιο Βλάση.

Συζήτηση έγινε και για την πρόσφατη κακοκαιρία στην Πελοπόννησο, θέμα που επίσης πρώτος έθιξε ο κ. Τζιούμης, παρότι είπε πως "δεν επηρεάστηκε σοβαρά ο Δήμος, ωστόσο πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες και να γίνουν οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ".

Ο κ. Βόσνος, μέλος της δημοτικής αρχής, τόνισε πως "Δεν αξιοποιήσαμε τα χρήματα που πήραμε για αντιπλημμυρικά, με το "Ζορμπά" έτυχε και δεν "έσκασε η βόμβα", θα "σκάσει"..", αναφερόμενος σε προσωπική του επίσκεψη στην περιοχή της Τεγέας.

Η αντίδραση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Παπαδημητρίου, ήταν άμεση και, μεταξύ άλλων, ειπώθηκε πως :  " Για καταστροφολογίες και μηδενισμούς κατόπιν εορτής, είμαστε εύκολοι όλοι. Η Τεγέα δεν έγινε προβληματική τώρα"

 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Παυλής, αναφερόμενος στο πέρασμα του "Ζορμπά", δήλωσε μεταξύ άλλων: 

 

Φαίνεται πως από το 2014 μας εγκατέλειψε ο Θεός και "ανακαλύψαμε" τη γη! Και οι πλημμύρες του 2016 και ο "Ζορμπάς", αποδεικνύει πως η περιοχή ήταν αθωράκιστη από σοβαρά έργα υποδoμής, 

 

Ήταν χειρότερο το φαινόμενο από το 2016, το ανατολικό κομμάτι του Δήμου επλήγη περισσότερο, το ότι δεν είχαμε φαινόμενα του 2016, σημαίνει ότι κάτι έγινε από πλευράς υποδομών.

 

Αυτό φάνηκε και από τις μεγάλες καταστροφές μέσα στα χωριά, δεν είμαστε ικανοποιημένοι φυσικά, το αντίθετο. Προκειμένου να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση, πρέπει να γίνει συνολική οριοθέτηση των ρεμάτων μέχρι τα σημεία απορροής. Μιλάμε για αρκετά εκατομμύρια ευρώ και πρέπει να γίνουν αυτά τα έργα. Αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Η δημοτική αρχή είχε συνεχή παρουσία στα σημεία που παρουσίαζαν πρόβλημα, είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια για να κηρυχθούν περιοχές σε έκτακτη ανάγκη και να υπάρξει η ανάλογη οικονομική τους ενίσχυση.

 

Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών και μας ειπώθηκε πως φυσικά και υπάρχει η δυνατότητα αποστολής χρημάτων, αρκεί να προηγηθεί η διαδικασία της εκτάκτου ανάγκης.

 

Yπήρξαν και περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν, από Προέδρους Κοινοτήτων, παλαιά προβλήματα ως "καινούργια". Προβλήματα όντως δημιουργήθηκαν και θα ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να υπάρξει ανακούφιση των πληγέντων.

Για το θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Παυλής είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Έχει πάρει το δρόμο της η απόφαση για την Αγία Τριάδα, δεν θα ανοίξω το θέμα, δεν έχει νόημα η ποσότητα των απορριμμάτων, νόημα έχει πως χρησιμοποιήθηκε ο χώρος και δεν καθαρίστηκε, ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο σταμάτησε την εκτέλεση του έργου, προχώρησε σε εκβιασμούς και τον εγκαλούσαμε.

 

Αν χρησιμοποιούσαμε την Αγία Τριάδα, φανταστείτε τι θα γινόταν στην πόλη. Ο κ. Σμυρνιώτης καλά κάνει και υπερασπίζεται τον εαυτό του αλλά λέει ψέμματα. Δηλώνω πως δεν πρέπει να  πάρει αποζημίωση ο εργολάβος  και ο Δήμος πρέπει να πάρει αυτός αποζημίωση! Αυτά θα τα δούμε στη Δικαιοσύνη.

 

Ο κ. Τζιούμης δήλωσε πως ανάλογα συμφωνητικά έχει υπογράψει και η σημερινή δημοτική αρχή για τον Άγιο Βλάση. Ο κ. Παυλής είπε πως "έχει αποφανθεί το δικαστήριο για τον Άγιο Βλάση", προκαλώντας την αντίδραση και του κ. Τσιαμούλου που είπε "Δεν υπάρχει καμία απόφαση για τον Άγιο Βλάση, αν την ξέρετε εσείς να μας την πείτε κι εμάς!"

 

Στο θέμα της παράτασης των εργασιών για την προσωρινή μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων στο Μεγαβούνι, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης- η οποία αμφισβήτησε πως το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί-, ο κ. Παυλής απάντησε πως η παράταση ζητείται τώρα γιατί υπήρχε δικαστική εμπλοκή με το έργο, μετά από καταγγελία ιδιώτη και έλεγχο από πραγματογνώμονα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παυλής δήλωσε πως η τεχνική υπηρεσία του Δήμου επιβεβαιώθηκε από τον έλεγχο και το έργο θα συνεχιστεί. Ο κ. Παυλής επανέλαβε πως δεν έχει πληρωθεί κανένα ποσό στον εργολάβο, απλώς αποδέσμευση των χρημάτων που προορίζονται μελλοντικά για την αποπληρωμή του και μεταφορά τους σε άλλο κωδικό.

 

Ο κ. Σμυρνιώτης αναφέρθηκε και σε τυπικό ζήτημα "μη συνέχειας" της σύμβασης, καθώς γίνεται εκπρόθεσμα η αίτηση παράτασης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.