Πολιτικη

Τρίπολη: Τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο (photos)

Κρατικά ακίνητα στο Δήμο Τρίπολης  παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου

 

Ο arcadia 938 αποκαλύπτει ποια, συγκεκριμένα, είναι τα ακίνητα ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου τα οποία βρίσκονται εντός Δήμου Τρίπολης και παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο προς πιθανή εκποίηση- αλλά οπωσδήποτε έχουν ήδη δεσμευτεί. 

 

Πρόκειται για δέκα ακίνητα. Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται οι φυλακές Τρίπολης, η Πυροσβεστική, δασική έκταση πίσω από τις φυλακές όπου βρίσκεται δημοτική δεξαμενή, καθώς και αναξιοποίητο οικόπεδο στο δρόμο προς το Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας-απέναντι, ουσιαστικά, από το κτήριο της "Παναρκαδικής Ιατρικής Μέριμνας".

Άποψη της δασικής έκτασης, πίσω από το συγκρότημα των φυλακών Τρίπολης

Εκτός από τα 70.000 κρατικά ακίνητα που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η κυβέρνηση της εκχώρησε -κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου όπου ανήκει πλέον η ΕΤΑΔ- άλλα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

 

Την απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο ημέρες πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. 

 

Ωστόσο πρόκειται για απόφαση μιας σελίδας που, αν και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2320 της 19.06.2018), δεν κατονομάζει ποια είναι τα ακίνητα που το Δημόσιο εκχωρεί στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο. 

 

Η απόφαση του κ. Τσακαλώτου παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε μία ημέρα πριν (στις 18 Ιουνίου), εγκρίνοντας τη λίστα με τα ακίνητα που ζητούσε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ (με επιστολή του από 14 Ιουνίου) ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ όπως επισήμως αναφέρεται το Υπερταμείο).

Το κτίριο όπου στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ολα αυτά γίνονται μετά την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, την οποία ψήφισε τον Ιούνιο φέτος η Ελληνική Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα (άρθρο 109 στο νομοσχέδιο) και αναφέρει ότι το Υπερταμείο «δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος-μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή με βάση τη Σύμβαση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ»

 

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως πρόκειται για μια "τυπική" διαδικασία που έχει την έννοια της εγγύησης που προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο απέναντι στους δανειστές του, όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους.

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ή..μεσίτης για να καταλάβει πως τα προαναφερθέντα ακίνητα που βρίσκονται στα όρια του Δήμου της Τρίπολης, μπορούν, οιαδήποτε στιγμή, να εκποιηθούν, προκειμένου να "ικανοποιηθεί" συμβατική υποχρέωση της χώρας.

 

Θα πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε πως στο θέμα έχει αναφερθεί και ο Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καθώς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Τρίπολη αλλάζουμε τα δεδομένα", κ. Τσιαμούλος.

(κεντρική φωτογραφία: Η είσοδος του συγκροτήματος των Φυλακών Τρίπολης)

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.