Πολιτικη

Δημ. Συμβούλιο Τρίπολης: Ψήφισμα υπέρ Πανεπιστημίου

Το "τελεσίγραφο" του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της συνένωσης σχολών μέσα στο τρέχον έτος, έφερε ένα επείγον ψήφισμα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης της 29ης Νοεμβρίου 2018

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δήμαρχος,  το "Ψήφισμα", που κρίθηκε αναγκαίο να εγκριθεί άμεσα και μετά από αίτηση και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προκειμένου να υποστηριχθεί η έλευση νέων αλλά και υφιστάμενων σχολών-εννοείται του ΠαΠελ- στο πλαίσιο του λεγόμενου "Καλλικράτη" στην Παιδεία. 

 Στην συζήτηση που έγινε, μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, προέκυψε το θέμα των υποδομών, με αποτέλεσμα η "μερίδα του λέοντος" να οδεύει προς την Καλαμάτα και να αποδυναμώνεται η Τρίπολη. Αυτό μας ανάγκασε, πριν ένα χρόνο, να ζητήσουμε ενίσχυση των υποδομών του ΠαΠελ, όσον αφορά την Τρίπολη. Ειδικά για το θέμα του παλαιού Ψυχιατρείου, έχουμε φθάσει στην τελευταία φάση της μεταφοράς των τροφίμων που έχουν απομείνει και την μετέπειτα απόδοση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο Υπουργείο Παιδείας, με απώτερο σκοπό να αξιοποιηθούν από το δικό μας Πανεπιστήμιο. 

Ο κ. Σμυρνιώτης δήλωσε πως η Τρίπολη, γι' άλλη μια φορά, "ακολουθεί" τις εξελίξεις και κερδισμένη είναι η Καλαμάτα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως ελπίζει να υλοποιηθεί η έλευση σχολών του ΠαΠελ στην Τρίπολη αλλά και η δημιουργία νέων.

 

Να σημειώσουμε πως, πέρα από τη σχολή νοσηλευτικής της Σπάρτης που, όπως ανέφερε ο κ. Παυλής, θα μεταφερθεί άμεσα στην Τρίπολη, έχει συζητηθεί η δημιουργία τριών σχολών ΑΕΙ, μεταξύ αυτών και Πολυτεχνικής Σχολής. Όσον αφορά την τελευταία, υφίστανται αντιρρήσεις από μέρους του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, λόγω εγγύτητας της Τρίπολης στην Αθήνα.

Ο κ. Τζιούμης είπε, μεταξύ άλλων, πως η δημοτική αρχή Τρίπολης χρησιμοποιεί το θέμα για να κάνει "προεκλογικό show", αναρωτήθηκε αν η απόφαση της επιτροπής του Υπουργείου για τη συνένωση του Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Καλαμάτας είναι πράγματι η καλύτερη δυνατή για την Τρίπολη-σ.σ. Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης "χαιρετίζει" την απόφαση της Επιτροπής- και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ελλιπή ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων.

"Δυστυχώς, σοβαρότητα εσείς δεν δείχνετε, κ. Δήμαρχε, για θέματα όπως αυτό", ήταν μια από τις επωδούς του κ. Τζιούμη. Παρόλα αυτά, ο κ. Τζιούμης δήλωσε πως στηρίζει την απόφαση της Επιτροπής και το  σχετικό ψήφισμα.

O κ. Τσιαμούλος είπε, μεταξύ άλλων,: "Είναι η πολλοστή φορά που μας δείχνει ο κ. Δήμαρχος πως αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη της πόλης..Δεν βλέπω κανένα λόγο να εκνευριζόμαστε. Εννοείται πως δεν μπορούμε να πούμε "όχι" σε ένα τέτοιο ψήφισμα. Καταγγέλλω, όμως, τη διαδικασία που ακολουθήσατε. "

Ο κ. Νικολάου δήλωσε πως απέναντι στο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από εμπλεκομένους φορείς και θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση και από αυτούς προς το δημοτικό συμβούλιο. Δήλωσε δε πως είναι "ντροπή" να έχουμε το Πανεπιστήμιο με αυτές τις υποδομές που έχει αυτή τη στιγμή και αντί να ζητάμε την αναβάθμισή τους,  να ζητάμε και άλλες σχολές. Προφανώς, κατέληξε ο κ. Νικολάου, εδώ υπάρχει αντιμετώπιση των φοιτητών ως "επισκέπτες, καταναλωτές", αμφισβήτησε την καταλληλότητα του παλαιού Ψυχιατρείου για να στεγάσει σχολή Πανεπιστημίου και δήλωσε πως δεν μπορεί να συναινέσει στο ψήφισμα.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Παυλής επανέλαβε πως όντως η διαδικασία ήταν γρήγορη, λόγω της επιτακτικής φύσεως του θέματος, ενώ επί της ουσίας και της απόφασης της Επιτροπής, χρησιμοποίησε τοποθέτηση του ιδίου του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τον τελευταίο να δηλώνει πως η απόφαση αυτή είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει για την Τρίπολη. Από την πλευρά του, ο κ. Σμυρνιώτης επιχειρηματολόγησε σχετικά με τη διαφορά μεταξύ "ίδρυσης και λειτουργίας μιας σχολής", αναφέροντας και ιστορικά παραδείγματα σχολών που ιδρύθηκαν αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ..Είπε τέλος πως, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις περί χρονοδιαγράμματος λειτουργίας των σχολών, όλα αυτά είναι "προεκλογικές υποσχέσεις".

 

Από την πλευρά των κοινωνικών φορέων, παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν θετικά-παρότι εξέφρασαν κάποιες επί μέρους επιφυλάξεις- περί του ψηφίσματος ο κ. Αγγελάκος (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης), ο κ. Θεοδωρόπουλος (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αρκαδίας), ο κ. Ψυχογιός (Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας) και η κ. Φράγκου (Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας)

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.