Πολιτικη

Δημοτικό Συμβούλιο: Ποιος φταίει για τις πλημμύρες..

Όπως ήταν επόμενο, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης στις 29 Ιανουαρίου 2019, είχε ως κεντρικό θέμα τις φθορές λόγω της κακοκαιρίας

Η διαδικασία των ερωτήσεων απέναντι στη Δημοτική Αρχή εξελίχθηκε ως εξής, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως έγινε και σχετικά έντονη συζήτηση σχετική με το θέμα του Τ.Α.Π που χρεώνει η ΔΕΗ μέσω Δήμων:

 

Σμυρνιώτης: Για μια ακόμη φορά, πάθαμε ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα. Μονίμως ακούμε "θα" σχεδιάσουμε, θα κάνουμε, θα φτιάξουμε..Ελάχιστα έχουν γίνει από το 2016. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ζευγολατιό. Από τύχη, δεν μετατράπηκε ο κάμπος σε λίμνη. Ουδείς φρόντισε να καθαρίσει την είσοδο της καταβόθρας. Δεν θέλω να μπω σε θέμα αρμοδιοτήτων, αλλά είναι αδιανόητο κάποιοι να βγαίνουν και να ρίχνουν αλλού τις ευθύνες. Μισή ώρα δουλειά ήταν, γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ υποτίθεται, να λύνουμε βασικά πράγματα. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου.

 

Τζιούμης: Δυστυχώς, το 2016 δεν έγινε θέμα. Εγώ πήγα και στην Τεγέα, το Κακούρι και αλλού. Η άποψη όσων ζουν στα χωριά είναι η ίδια: Δεν έχει γίνει τίποτε όσον αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων. Οι πολίτες των χωριών βιώνουν διαχρονικά μια εγκατάλειψη. Οι ζημιές είναι σημαντικές για όλους, ακόμα μεγαλύτερη έχουν υποστεί τα δέντρα. Κάθε φορά κάνουμε αυτοψίες. Σαν τη νεκροψία..Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από όλους. Υπάρχουν αδιάθετα χρήματα, από τις Α.Π.Ε. Δεν είναι δυνατό ο δρόμος για το Κακούρι να είναι κλειστός 3 ημέρες. 

 

Θέλω να ρωτήσω γιατί το Δημαρχείο Μαντινείας έχει "αποψιλωθεί" από υπαλλήλους; Γιατί τους έχουμε φέρει όλους στην Τρίπολη;

 

Επίσης, θα ήθελα να μάθω τι εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με τη συγχώνευση των σχολών και το σχετικό πόρισμα του αρμόδιου Υπουργείου. 

 

Έχουμε νοικιάσει κτίριο για ΚΔΑΠ Αμεα στην Οδό Φιλελλήνων. Προχωράει αυτό το θέμα; Γιατί πληρώνουμε 600 ευρώ το μήνα επί 1,5 χρόνο;

 

Τσιαμούλος: Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε. πολλοί Δήμοι διακρίνονται σε κατηγορίες όπως η αποτελεσματικότητα και ο έλεγχος εσόδων-Τρικκαιών, Β. Κυνουρίας, Καλαβρύτων. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο; Γιατί η Τρίπολη δεν είναι στις 18 πόλεις που θα πάρουν φυσικό αέριο; Θα φύγει και αυτό το "τρένο"; Τι θα γίνει με τα πρόστιμα που επιβάλλει ο Δήμος για το Τ.Α.Π της ΔΕΗ; Άλλοι Δήμοι γιατί δεν το κάνουν; Παρανομούν; Για τις πλημμύρες τι να πω εγώ..Ξέρουμε την απάντηση, δεν φταίτε ποτέ εσείς, μόνο οι άλλοι..

 

Παυλής: Με εκπλήσσει το γεγονός πως μπαίνουν με "ένταση" θέματα που αφορούν καιρικά φαινόμενα. Αγνοείτε και την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων. Δεν μπορούν, όμως, να μας "κουνάνε το δάχτυλο" κάποιοι που έχουν οργώσει τα χαντάκια και δεν αφήνουν κανένα να πλησιάσει. Όταν "βιάζουμε" το περιβάλλον συνεχώς, πρέπει να υπάρχει και συνεχής καθαρισμός. Κοιτάτε να εκμεταλλευτείτε ένα καιρικό φαινόμενο, χωρίς να παραβλέπουμε και τις κακοτεχνίες που έχουν γίνει σε αγροτικούς Δήμους. Αυτά πληρώνουμε τώρα. Στη Μηλιά, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε ένα ανοικτό χαντάκι, τα έχουν οργώσει. 

Για τις σχολές, δεν κατέστη δυνατό να δω τον κ. Υπουργό, θα μας ενημερώσουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Υπάρχει ισχυρή αντίδραση από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις αντίστοιχες σχολές, κάτι άλλο δεν υπάρχει. Η εκτίμηση είναι πως δεν θα έχουμε πρόβλημα με την Κτηνιατρική Σχολή.

 

Σχετικά με το ακίνητο για τα Αμεα. Χρειαζόταν μια εξειδικευμένη άδεια χρήσης, νομίζω πως είμαστε στο τελικό στάδιο για την έκδοση οικοδομικής άδειας και να ξεκινήσουν εργασίες.

 

Για την "αποψίλωση" πρώην Δημαρχείου, δεν νομίζω πως μια υπάλληλος δεν αρκεί για να βγάλει 5-6 πιστοποιητικά...

 

Για το φυσικό αέριο, υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την Ελλάδα. Η μόνη Περιφέρεια που δεν είχε δεσμευτεί πως θα χρηματοδοτήσει, εν μέρει, το κόστος για τους πολίτες, ήταν η Πελοπόννησος. Υπολογίζεται πως από το 2020-21 θα εφαρμοστεί κι εδώ.

 

Κ. Τσιαμούλο, προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Παραπλανάτε τον κόσμο- Αντίδραση από τον κ. Τσιαμούλο, ο οποίος είπε "Ναι πείτε το παραμύθι σας, τώρα"-Κανένας Δήμος δεν έχει απαλλαγεί, τώρα ετοιμάζεται η σχετική ρύθμιση. Η ιστορία δεν είναι τωρινή, η νομοθεσία υπάρχει από το 1993. Καταργήθηκε το 2013 και δόθηκε παράταση για δήλωση των ακινήτων. Κανείς δεν πήγε να τα δηλώσει. Αφορά ακίνητα εντός οικισμού που δεν ηλεκτροδοτούνται και μόνο τα κτίσματα εκτός οικισμού. Προφανώς το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν άγνοια, να τους υποδείξουμε εμείς ποιος είναι ο νόμος.

 

Σμυρνιώτης: Ψάξτε τα λίγο, να δείτε τι λέει ο νόμος κι αφήστε τις ερμηνείες..

 

Παυλής: Αν κάποιος έχει ακίνητα τέτοια, έχει υποχρέωση να τα δηλώσει, ποιος άλλος τα ξέρει αυτά;

 

Τσιαμούλος: Η ΔΕΗ σας στέλνει κατάσταση, ενημερώσατε τον κόσμο;

 

Παυλής: Πως τα λέτε τόσο απλά όλα; Το πρόστιμο (200% επί του πρώτου ποσού επιβάλει ο νόμος) έχουμε ζητήσει να απαλειφθεί και να δοθεί παράταση. Υπάρχει διχογνωμία, όμως, γιατί κάποιοι Δήμαρχοι δεν το συζητάνε. Είναι μεγάλο το θέμα, έχει υποχρέωση το Υπουργείο να το λύσει. Αυτή τη στιγμή, γίνεται προσπάθεια να μην ισχύσει η προσαύξηση του 200%.

 

Μητρόπουλος (υπάλληλος Δήμου Τρίπολης, σχετικά με την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων): Δεν μπορούμε να επέμβουμε κατά τη διάρκεια των φαινομένων, δεν αφήσαμε στην "τύχη" της την κατάσταση, ο δρόμος του Κακουρίου ήταν επόμενο να κλείσει από τη στιγμή που έκλεισε η καταβόθρα του Μπίκου. Για τα χαντάκια, τα μικρά είναι αρμοδιότητα των ιδιοκτητών. Ίσως έχουμε ευθύνη για το ότι δεν έχουμε "κυνηγήσει" τη διαδικασία αυτή.

 

Ταλούμης: Είστε πέντε χρόνια Δημοτική Αρχή και λέτε πως για τα χαντάκια φταίνε οι προηγούμενοι; Ποιο προηγούμενοι; Ο κ. Σεχιώτης ή ο κ. Μουτζουρόπουλος; Εκτίθεστε!

Σμυρνιώτης: Πολύ λέγεται τώρα τελευταία πως εδώ και 63 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε..Αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

 

Μπένος (Αντιδήμαρχος): Να μας πει ο κ. Σμυρνιώτης αν έχει κάνει κάτι η Δημοτική του Αρχή για τον καθαρισμό της Τεγέας. Φυσικά, υπάρχουν ευθύνες στο Δήμο αλλά και στους πολίτες. Αλλά, έρχονται εκλογές, καλά κάνετε και τα λέτε! Όμως, επειδή ο κόσμος ήξερε τι κάνατε, σας έστειλε εκεί που σας έστειλε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.