Πολιτικη

Προς διαγραφή χρέη εκατ. ευρώ προς τον Δήμο Τρίπολης

Δυο συνεδριάσεις έχει το "μενού" του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς, πριν την τακτική συνεδρίαση, προηγείται αντίστοιχη ειδική με μοναδικό θεμα συζήτησης την "Έγκριση αποτελεσμάτων χρήσεως-ισολογισμού-απολογισμού Δήμου Τρίπολης, έτους 2017."

Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης, ο κ. Μακρής, ορκωτός λογιστής που παρουσίασε το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η διαδικασία για την διαγραφή χρεών που έχουν απέναντι στο Δήμο Τρίπολης επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δεν υφίστανται πλέον (λόγω διακοπής λειτουργίας  και φυσικών αιτίων αντίστοιχα) ξεκίνησε αλλά δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μέχρι τώρα.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, συγκεκριμένο παράδειγμα επιχείρησης εστίασης στην πλατεία του Άρεως. Όταν παρέρχεται εικοσαετία- κι ενώ ήδη έχει σταματήσει η λειτουργία της επιχείρησης-, μπορεί το χρέος να παραγραφεί, σύμφωνα με ειδικές προβλέψεις του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου.

Σε κάθε περίπτωση επισημάνθηκε πως η παραγραφή θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Πρόκειται για μια "τυποποιημένη" διαδικασία που ακολουθούν οι Ο.Τ.Α. όταν χρέη απέναντί τους δεν μπορούν να είναι πλέον απαιτητά.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε, το ποσό που είχε προβλεφθεί για την κάλυψη "λογιστικής ζημίας" σε περίπτωση που δικαιωθούν απαιτήσεις "τρίτων" απέναντι στο Δήμο, ανέρχετο στις 800.000,00 ευρώ.

"Η Κεντρική Διοίκηση κατέβαλε το ποσό που επιδικάστηκε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου όπου βρίσκεται το Δημαρχείο"

Όπως ανέφερε ο κ. Μακρής,  ο Δήμος κατέβαλε πάνω από 600.000,00 ευρώ στον ιδιοκτήτη του ακινήτου που "φιλοξενεί" το Δημαρχείο της πόλης, αλλά τα χρήματα καταβλήθηκαν από την Κεντρική Διοίκηση, μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου Υπουργού.

Ο κ. Τσιαμούλος ανέφερε πως τα προηγούμενα χρόνια τα χρέη που πρόκειται να διαγραφούν, δεν εγγράφονταν στους ισολογισμούς. Επιπρόσθετα, δήλωσε πως η όλη αυτή διαδικασία αποτελεί "κακό προηγούμενο", καθώς, ουσιαστικά, ο Δήμος δηλώνει πως δεν είναι απαραίτητο να πληρώνει κάποιος εκμισθωτής, για παράδειγμα, ενός δημοτικού ακινήτου το ενοίκιο, "αφού σε μια εικοσαετία, θα παραγραφεί το χρέος".

Ο κ. Παυλής ανέφερε πως δεν υπάρχει νομική δυνατότητα να εισπραχθούν περίπου 2 με 2,5 εκατομμύρια τα οποία οφείλονται στο Δήμο και πρότεινε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα σε επόμενο Συμβούλιο, συνολικά, διότι αποτελεί δυσεπίλυτο ζήτημα.

Ο κ. Τζιούμης δήλωσε πως είναι αντίθετος στη διαγραφή των χρεών, για πολιτικούς λόγους, λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως αυτό αποτελεί "επιβράβευση μπαταχτσήδων".

Ο κ. Σμυρνιώτης επεσήμανε πως το αποθεματικό μονίμως αυξάνει, λόγω και του ετήσιας εισροής πόρων από τις Σ.Α.Τ.Α. αλλά δεν γίνεται κανένα έργο, αμφισβητώντας τις δηλώσεις του κ. Παυλή περί "ένδεια δημοτικών πόρων, μέχρι το καλοκαίρι του 2017".

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.