Πολιτικη

"Πολιτισμός και παράδοση συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα"

"Ο πολιτισμός, η λαϊκή παράδοση και όχι μόνον συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο για την Αρκαδία όσο και για την Τήνο", τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης "Τηνιακών Μαρμαρογλυπτών" στην Καρύταινα (2.3.2019), ο Γιώργος Η. Παπαηλιού, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας και ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου της Νίκου Βούτση, είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Η έκθεση των "Τηνιακών  Μαρμαρογλυπτών" προβάλλει  έργα άξιων καλλιτεχνών, οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση που παραπέμπει στην  καλλιτεχνική προσφορά του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά. Τα έργα αυτά συνδέονται (και) με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, αφού οι σημερινοί καλλιτέχνες-μαρμαρογλύπτες τα δημιουργούν, προσαρμόζοντάς τα στις σύγχρονες απαιτήσεις. Βάσει αυτών, η τηνιακή μαρμαροτεχνία, δίκαια έχει εγγραφεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Το γεγονός ότι η έκθεση πραγματοποιείται στην Καρύταινα, στην Αρκαδία, επιβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς αυτών με την Τήνο. Αυτό αποτυπώνεται και στα έργα Τηνίων μαρμαρογλυπτών, που κοσμούν εκκλησίες, νεκροταφεία και άλλους χώρους στην Καρύταινα, στην Αρκαδία.

Ο πολιτισμός, η λαϊκή παράδοση και όχι μόνον συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο για την Αρκαδία όσο και για την Τήνο. Αν αυτά αξιοποιηθούν, μπορούν να προσθέσουν υπεραξία στις συγκεκριμένες περιοχές, αφού οι ανάγκες των ανθρώπων προηγούνται της αισθητικής, την οποία όμως προσδιορίζουν.    

 

(Δελτίο Τύπου)

     

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.