Πολιτικη

Παράταση στο Κτηματολόγιο Αρκαδίας ζητά ο Οδυσσέας

"Να δοθεί άμεσα παράταση για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο Αρκαδίας", ζήτησε ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τον αρμόδιο υπουργό.

Συμμεριζόμενος τις ανησυχίες των κατοίκων της Αρκαδίας σχετικά με την προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, ο Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσει ώστε να δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων. Δεδομένου ότι αυτή η πρακτική έχει ακολουθηθεί για άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και του γεγονότος ότι έχει υποβληθεί μόνο το 20% των δηλώσεων, ενώ η προθεσμία εκπνέει, η παράταση της διαδικασίας θα ήταν συμφέρουσα για τους κατοίκους της Αρκαδίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Γ.Σταθάκη

Θέμα: Θα δοθεί παράταση στους κατοίκους της Αρκαδίας για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο;

Κύριε Υπουργέ,

Η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο από τους πολίτες που διατηρούν ακίνητα στην Π.Ε. Αρκαδίας, ξεκίνησαν στις 17 Δεκεμβρίου 2018, με καταληκτική προθεσμία την 18η Μαρτίου 2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και την 18η Ιουνίου 2019 για τους κατοίκους εξωτερικού.

Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων στην Αρκαδία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, εξαιτίας τόσο των γραφειοκρατικών εμποδίων, όσο και των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη χειμερινή περίοδο, ειδικά στις δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές της Αρκαδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί μόλις το 20% των αναμενόμενων δηλώσεων από κατοίκους της ημεδαπής, και σχεδόν μηδενικός αριθμός δηλώσεων από κατοίκους του εξωτερικού. Είναι λοιπόν σχεδόν βέβαιο πως δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως ούτε οι πολίτες ήταν προετοιμασμένοι για την διαδικασία της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, ούτε όμως και η κρατική μηχανή, καθώς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον όγκο των σχετικών αιτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο χρόνος αναμονής για την χορήγηση των σχετικών πιστοποιητικών από τα Υποθηκοφυλακεία της Αρκαδίας ξεπερνά τους δύο μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση των φακέλων.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως είναι απαραίτητη μία αρκετά μεγάλη παράταση, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης της Αρκαδίας. Δεδομένου μάλιστα πως έως τώρα έχει ακολουθηθεί η ίδια αυτή πρακτική και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, σας καλούμε να αντιμετωπίσετε με ισότιμα κριτήρια και την Αρκαδία.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Θα δοθεί η απαραίτητη παράταση για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο από τους πολίτες της Αρκαδίας;

 

Αθήνα, 14.03.2019

Ο ερωτών Βουλευτής

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.