Πολιτικη

"Η ιστορική μνήμη στοιχείο εθνικής ταυτότητας ενός λαού"

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά την τελετή μνήμης των απαγχονισθέντων και εκτελεσθέντων πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ψηλή Βρύση, την Κυριακή (31/3).

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Γ. Παπαηλιού στην Ψηλή Βρύση:                        

"Διαχρονική στάση ζωής του ελληνικού λαού, η  α ν τ ί σ τ α σ η προς όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία                                   

Η ιστορία συνιστά άσκηση μνήμης, μέσω της οποίας το παρελθόν μεταφέρεται στο παρόν και επεκτείνεται στο μέλλον. Ιδίως σε περιόδους ταραγμένες, όπως η σημερινή, και σε περιοχές, όπως η δική μας, όπου οι αντιθέσεις του παρελθόντος επανεμφανίζονται στο παρόν με άλλη μορφή, αλλά και νέες αντιθέσεις εμφανίζονται βάσει των νέων δεδομένων και συσχετισμών.

Η ιστορική μνήμη αποτελεί στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού. Εν προκειμένω, τα γεγονότα του πολέμου 1940-1941 και της κατοχής, όπως και άλλα προηγούμενων ιστορικών περιόδων, ανέδειξαν, ως διαχρονική στάση ζωής του ελληνικού λαού, την α ν τ ί σ τ α σ η  προς όσους επιβουλεύονται την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που έχει ενσωματωθεί στο «κύτταρο» και στην «κοσμοθεωρία» του. 

Όλοι όσοι επιχείρησαν να τον υποτάξουν απέτυχαν. Η ψυχή, η συνείδηση, ο σεβασμός προς τη μνήμη της γενιάς της εθνικής αντίστασης και η ευθύνη για το μέλλον των νεώτερων γενεών, επιβάλλουν τη μεταλαμπάδευση αυτού του πνεύματος (αντίστασης) από γενιά σε γενιά.  

Τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν από τα στρατεύματα κατοχής, πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτο στοιχείο της ιστορικής μνήμης, προκειμένου να αποτραπεί, και τώρα και στο μέλλον, η επανάκαμψη  της βαρβαρότητας και του φασισμού. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά βαρύνουσα σημασία το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και η εκφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (του κατοχικού δανείου, των επανορθώσεων και αποζημιώσεων της γερμανικής κατοχής και της επιστροφής του λεηλατηθέντος πολιτιστικού πλούτου)." 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.