Πολιτικη

"Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ακαδημαϊκός θεσμός"

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις "ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών..." στην Ολομέλεια της Βουλής (7.8.2019), ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, είπε μεταξύ των άλλων, τα εξής: 

"Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ακαδημαϊκός θεσμός. Η θέσπισή του, σύμφωνα με έγκριτους επιστήμονες και τον «πρύτανη» των ελλήνων συνταγματολόγων Αριστόβουλο Μάνεση, προκύπτει από το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. 

Το πανεπιστημιακό άσυλο  συνδέεται  με τους αγώνες για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» δηλαδή  για δημοκρατία, δικαιώματα, την ίδια τη ζωή. Είναι σύμφυτο με το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και η κατάργησή του θέτει  ζήτημα δημοκρατίας. 

Η ΝΔ και ευρύτεροι συντηρητικοί κύκλοι αναφέρονται διαχρονικά στο δημόσιο πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντάς το, όπως επίσης και  το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας, διδασκόντων και φοιτητών. Αυτή η δυσφήμηση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ΝΔ για προώθηση ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της εκπαίδευσης  και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού ασύλου κατοχυρώνονται και η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ακαδημαϊκή ειρήνη. Παράλληλα, βάσει του  ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, θεσπίζονται και κανόνες για την αντιμετώπιση της παρανομίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Βέβαια με την ενεργό σύμπραξη των πανεπιστημιακών αρχών. 

Προς τι λοιπόν οι ρυθμίσεις του υπό κρίση νομοσχεδίου για εξομοίωση του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η εξήγηση είναι ότι η κατάργησή του, αφενός  αποτελεί σημείο ιδεολογικής αναφοράς για το συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ («νόμος και τάξη») και αφετέρου προετοιμάζει το έδαφος για αντιπαραθέσεις με το φοιτητικό κίνημα και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, από τα έδρανα της πλειοψηφίας ακούστηκαν και φωνές για προληπτικές ενέργειες !!! αντιμετώπισης της παρανομίας. Διερωτώμαι, αν υπονοούν την εγκατάσταση δυνάμεων ασφαλείας στους πανεπιστημιακούς χώρους !!! 

Και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που ψηφίστηκε χθες με την κυβερνητική πλειοψηφία και το υπό κρίση εντάσσονται στην πολιτική της ΝΔ για προώθηση ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτή  η πολιτική χρειάζεται τη στήριξη της «ενός ανδρός αρχής» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των κατασταλτικών μηχανισμών."

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.