Πολιτικη

Έρχεται στην Πελοπόννησο μεγάλος αριθμός μεταναστών

Αυτό προκύπτει από τα όσα ειπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019.

Χώρος "φιλοξενίας" των μεταναστών πρόκειται να είναι στρατόπεδο στην περιοχή της Κορίνθου. Ο Περιφερειάρχης, κ. Νίκας, ουσιαστικά ανέφερε πως η Περιφέρεια θ' ακολουθήσει τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς το κράτος μας δεν είναι Ομοσπονδιακού τύπου. Επίσης, δήλωσε πως, όταν είχε γίνει αντίστοιχη συζήτηση στην  Ένωση Δήμων της Πελοποννήσου το 2014- με τον ίδιο Πρόεδρο-, ο τότε Δήμαρχος Κορίνθου είχε συμφωνήσει σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και ο νυν Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Τατούλης δήλωσε, επί της ουσίας, πως ο χώρος που "προκρίνεται" είναι ακατάλληλος για να "φιλοξενήσει" έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων (υπολογίζεται πως θα είναι περίπου 3.000) και είναι απαράδεκτο να μην ερωτηθεί περί αυτού η τοπική κοινωνία.

Το θέμα παραπέμφθηκε για να συζητηθεί περαιτέρω στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε πως, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, διεφάνη πως οι αλλαγές που επέφερε τον Αύγουστο η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης σχετικά με την εξασφάλιση της "κυβερνησιμότητας" στο πλαίσιο του "Κλεισθένη", έχουν καταστήσει πιο δύσκολες τις συνεργασίες μεταξύ παρατάξεων και, ουσιαστικά, κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας καθώς αποκλείουν παρατάξεις από το να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις.

Επί της ουσίας, ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε, νομοθετικά, η υποθετική δυσλειτουργία των αυτοδιοικητικών συμβουλίων- λόγω απλής αναλογικής-, μοιάζει να οδηγεί σε αδιέξοδο την έστω και κατ' επίφαση τήρηση της "δημοκρατικής νομιμότητας", τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο.

Η "εργαλειοποίηση" της τοπικής αυτοδιοίκησης ως απλού "μοχλού" της κεντρικής εξουσίας φαίνεται δεδομένη, αν και υπάρχουν τρόποι ν' αποφευχθεί κάτι τέτοιο, έως ένα βαθμό. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.