Πολιτικη

Οδυσσέας: "Οι αγρότες χρειάζονται τη στήριξή μας"

Μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη γεωργική παραγωγή, ζήτησε ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ύστερα από πολλές συζητήσεις του με αγρότες της Αρκαδίας ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος αντιλαμβανόμενος τα προβλήματά τους που έχουν να κάνουν κυρίως με την καταστροφή της γεωργικής  τους παραγωγής από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ύστερα από αναζήτηση λύσεων μαζί τους σχετικά με πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης ζητά και προτείνει με επιστολή του προς τον νέο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα καθώς επίσης και τους νέους Δημάρχους Τρίπολης, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας, καθώς και τον Πρόεδρο ΕΑΣ Γορτυνίας την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ώστε να υπάρξει πρόληψη σχετικά με τις γεωργικές καταστροφές.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι

Με την ανάληψη των καθηκόντων σας πήρα την πρωτοβουλία μετά από πολλές συζητήσεις με τους αγρότες (πριν και μετά τις καταστροφές),για να αναλάβουμε μια συστηματική δράση απέναντι στο επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της καταστροφής της γεωργικής παραγωγής από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι όλο και πιο συχνά σημειούμενες καταστροφές τα τελευταία χρόνια από ακραίες καιρικές συνθήκες και ιδίως από έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση, όπως συνέβη και στις 21.6.2019, έχουν προκαλέσει αποδιοργάνωση της παραγωγής στις πληγείσες περιοχές  και μειώσει το εισόδημα των παραγωγών. Οι ζημιές αυτές δημιουργούν οικονομικό αδιέξοδο στους παραγωγούς και απειλούν την βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα στην ορεινή Αρκαδία και όχι μόνο. Οι παραγωγοί αισθάνονται αδύναμοι να προστατευθούν από τα νέα δεδομένα αυτά της αλλαγής των καιρικών συνθηκών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για τον λόγο αυτό έκρινα σκόπιμο, ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να τύχει και της άμεσης προτεραιότητας σας ώστε από κοινού να βοηθήσουμε στην προστασία των αγροτών και τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι αγρότες χρειάζονται την στήριξη μας πριν τα καιρικά φαινόμενα ξανακτυπήσουν. Οι προτάσεις μας :

Να  βοηθήσουμε τους αγρότες,  π.χ. σε δενδρώδεις καλλιέργειες που οι συνθήκες το επιτρέπουν, να εγκαταστήσουν κατάλληλα αντιχαλαζιακά δίχτυα, η εγκατάσταση των οποίων ενισχύεται μέσω του ΕΛΓΑ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  το οποίο χρειάζεται ενημερωτικές ημερίδες ανά περιοχή και θα υλοποιηθεί καλύτερα με την συμβολή σας.

Να προβούμε στην χαρτογράφηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων μικρής η μεγαλύτερης κλίμακας σε όσες περιοχές πλήττονται από φαινόμενα πλημύρας. Και αυτά τα έργα μπορούν με πρωτοβουλία των περιφερειακών αρχών να μελετηθούν και να υποβληθούν για ενίσχυση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια μπορούν να πάρουν τις σχετικές πρωτοβουλίες μελέτης και μετά ανάλογα με την δαπάνη που θα προκύψει να προσπαθήσουμε για ένταξη στο περιφερειακό ή κεντρικό σκέλος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να διερευνήσουμε την δοκιμή και επέκταση του προγράμματος ψεκασμού των χαλαζιακών νεφών βάση επιτήρησης με κατάλληλα εξοπλισμένα εναέρια μέσα, όπως γίνεται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας για την αποτροπή της καταστρεπτικής χαλαζόπτωσης και της καταστροφής της παραγωγής και των φυτών.

Το πρόβλημα γνωρίζετε ότι καθιστά άμεση την αντίδρασή μας και είμαι στην διάθεσή σας για από κοντά συνεννόηση και συντονισμό για την αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα θα ενημερώσω το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συμβάλλει προληπτικά και όχι μόνο με αποζημιώσεις που δεν αρκούν αλλά και δεν καταβάλλονται στην ώρα τους 

 

Αθήνα, 23.09.2019                                                                      

Ο  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.