Πολιτικη

Η Κυβέρνηση λύνει τον "γόρδιο δεσμό" των απορριμμάτων

Παρατείνονται συμβάσεις εργαζομένων και η λειτουργία του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι", επίσης οι δήμοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Ψηφίζεται Αυτοδιοικητική Πολυτροπολογία του υπουργείου εσωτερικών, τα 14 θέματα.

Δεκατέσσερα (14) διαφορετικά ζητήματα των Αιρετών και των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ρυθμίζει εκπρόθεσμη πολυτροπολογία, που ουσιαστικά αποτελεί ένα “μίνι”Νομοσχέδιο,κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης και ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη στη Βουλή. 

Οι διατάξεις της (όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες, εξίσου σημαντικότατες, αυτοδιοικητικές ρυθμίσεις που ήδη περιελάμβανε το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο) δεν έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Είναι δε άγνωστη η θεσμική γνώμη των αρμόδιων οργάνων εκπροσώπησης της Αυτοδιοίκησης επί του περιεχομένου τους, καθώς ούτε αυτή τη φορά προκύπτει να τους εστάλη επισήμως για την παροχή γνώμης.

Ακολουθούν επιγραμματικά σε τίτλους όλες οι μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο των ΟΤΑ που επέρχονται με την Τροπολογία, ενώ στον AIRETO θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες αναλύσεις για τις σημαντικότερες από αυτές.

(1)Καταργούνται οι διατάξεις του Κλεισθένη για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των ΟΤΑ και επανέρχεται σε ισχύ το προηγούμενο πλαίσιο, βάσει του οποίου εδώ και χρόνια κατανέμονται οι ΚΑΠ. 

(2)Παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι 30/9/2020, η διάρκεια του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολουμένων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.  Η χρηματοδότηση και υλοποίηση του Προγράμματος θα καλύπτεται από πιστώσεις που εγγράφονται στον τακτικό προυπολογισμό του ΥΠΕΣ. 

(3)Επιλύεται το ερμηνευτικό ζήτημα τι ακριβώς σημαίνει η εξαίρεση των Ανώνυμων Αναπτυξιακών Εταιρειών ΟΤΑ από τους Φορείς του Δημόσιου Τομέα που εισήχθη το 2017.  Συγκεκριμένα, γίνεται συσταλτική ερμηνεία της εξαίρεσης και διευκρινίζεται ότι

(i)συνεχίζουν να υπάγονται στο ρυθμιστικό πεδίο του ν.4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς και στον έλεγχο των προσλήψεων του τακτικού προσωπικού τους από το ΑΣΕΠ,

(ii)σε περίπτωση λύσης τους, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ.2 του αρ.15 του ν.4483/2017 περί μεταφοράς του προσωπικού των εταιρειών στους μετόχους ΟΤΑ με την ίδια σχέση εργασίας,

(iii) καταλαμβάνονται και όσες αναπτυξιακές Α.Ε. ΟΤΑ λειτουργούσαν κατά την έναρξη ισχύος της.

 

 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.