Πολιτικη

Παπαηλιού: Παράνομος ο "ξαφνικός θάνατος" των λιγνιτικών μονάδων

Η επιστολή του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ που αναγνώστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, που, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, απέστειλε προς αυτό επιστολή, η οποία αναφέρει τα εξής :    

«... Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ ξεκίνησε μία προπαγανδιστική εκστρατεία δυσφήμησης και απαξίωσης της ΔΕΗ, η οποία αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ισχυρών ανταγωνιστικών προς τη ΔΕΗ ιδιωτικών συμφερόντων.         

Ο «ξαφνικός θάνατος» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, της 3 τους πρώτους μήνες του 2020 και της 4 το 2025 που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποτελεί συντριπτικό πλήγμα και για τη ΔΕΗ και για τη Μεγαλόπολη. 

Είναι παράνομος, αφού έρχεται σε αντίθεση με το εν ισχύει Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ), που είχε θεσπιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  και που, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας 3 το 2025 και της μονάδας 4 το 2035. 

Θα δημιουργήσει προβλήματα στην υφιστάμενη ενεργειακή ισορροπία, αφού μονάδες, στις οποίες παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από το εθνικό καύσιμο βάσης, το λιγνίτη, θα τεθούν εκτός λειτουργίας  χωρίς προετοιμασία.     

Θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή, αφού δεν υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου.

Προτείνεται να διασφαλιστεί η εφαρμογή του ισχύοντος ΕΣΕΚ και η έναρξη σοβαρής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία για την προετοιμασία της μεταλιγνιτικής περιόδου, ώστε να προσδιοριστεί η κατεύθυνση της  παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, όταν θα παύσει η εξάρτησή της  από το λιγνίτη.

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται ενωτικές αγωνιστικές κινήσεις, ώστε να  αποτραπούν τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία, επαναλαμβάνω, συνδέονται με την εξυπηρέτηση ισχυρών ανταγωνιστικών προς τη ΔΕΗ ιδιωτικών συμφερόντων…»  

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.