Πολιτικη

Μ. Κεφαλογιάννης:Ναι στο ψήφισμα για αποζημίωση στους Ευρωπαίους παραγωγούς

Θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αύριο Πέμπτη.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης συνυπέγραψε μαζί με άλλους συναδέλφους του ευρωβουλευτές το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη και ζητά την αποζημίωση των Ευρωπαίων παραγωγών που πλήττονται από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.

Στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την Τρίτη το βράδυ ο Έλληνας ευρωβουλευτής έκανε την ακόλουθη παρέμβαση.

«Η πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για επιβολή δασμών 25% θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα και στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους παραγωγούς. Και μάλιστα στη χώρα μου την Ελλάδα σε εμβληματικά εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα όπως η φέτα και το συμπύρηνο ροδάκινο.

Αποτελεί, ασφαλώς πολύ θετικό γεγονός ότι έμειναν εκτός δασμολογικής λίστας το ελληνικό ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές και τα ελληνικά κρασιά κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα, όμως, εμφανίζεται στο συγκεκριμένο κατάλογο των δασμών που επιβλήθηκαν από τις 18 Οκτωβρίου από τις ΗΠΑ σε μία μεγάλη σειρά αγροτικών προϊόντων. Τυριά και υποκατάστατα τυριών, γιαούρτι, βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμοί, ροδάκινα, κονσέρβες ροδάκινου, πορτοκάλια, λεμόνια και χοιρινό κρέας.

Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών 25% είναι μία εντελώς άδικη απόφαση την οποία καλείται να επωμιστεί ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας πληρώνοντας ένα εμπορικό πόλεμο για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αγροτική παραγωγή.

Μία κίνηση που θα ζημιώσει την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και θα πλήξει και τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.

Η απόφαση αυτή, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την Ελληνική βιομηχανία που έχει στη διάθεσή της μεγάλα αποθέματα προϊόντων για τις ΗΠΑ, που παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και για τα οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους

Ενδεικτικά ο τομέας  της κομπόστας ροδάκινου  δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την αιφνίδια αύξηση των δασμών, καθώς σημαντικές ποσότητες  είχαν ήδη παραχθεί κατόπιν παραγγελιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού  αποκλειστικά για την αμερικανική αγορά (σε  ειδικά μεταλλικά δοχεία που πωλούνται μόνο σε αυτή την αγορά) και οποίες θα εκτελεστούν με έκπτωση όση και η αύξηση των δασμών κάτι που θα επιφέρει σημαντική ζημία στον κλάδο.

Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σκύψει πάνω στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα με την απόφαση των ΗΠΑ ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποζημίωση όλων όσων πλήττονται.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.