Πολιτικη

winamp wmp real qt

Περιφέρεια: "Βαρύ φορτίο" ή "κωμωδία" η απλή αναλογική..;

22η Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Τρίπολη, 2 Δεκεμβρίου 2019.

To ζήτημα των "αναγκαστικών απαλλοτριώσεων", που  αναμένεται να συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου την ερχόμενη Παρασκευή 6η Δεκεμβρίου και αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων, "άναψε" τη συζήτηση με το "καλησπέρα" στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με δεδομένη προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία το θέμα θα έπρεπε ν' "ανακατευθυνθεί" προς συζήτηση και έγκριση  στο ίδιο το Πε. Συ, αλλά κι επίσης δεδομένη την απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου- όπου η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να μετατεθεί η αρμοδιότητα για αντίστοιχες αποφάσεις στις Οικονομικές Επιτροπές-, η αντιπαράθεση, γι' άλλη μια φορά, εστίασε στη "δημοκρατική και θεσμική" λειτουργία των αιρετών, αυτοδιοικητικών οργάνων.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Σκαντζός, δήλωσε πως η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να μην ακολουθεί το νόμο, τονίζοντας πως υπάρχουν αρμόδια όργανα που θα κρίνουν κατα πόσο ακολουθείται η σωστή και έννομη διαδικασία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας- και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής- τόνισε πως δεν έχει καμία σχέση η σχετική πρόσκληση της Οικονομικής Επιτροπής με την προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και πως είναι ιδιαίτερα αρνητικό να κωλυσιεργούν κάποιοι και να "παίζουν με τις λέξεις".

Ο κ. Πετράκος, ο οποίος είχε "προκαλέσει" και τη σχετική συζήτηση σε προηγούμενη συνεδρίαση, ζήτησε, θέτοντας προ ημερησίας διάταξης θέμα, να σέβεται η Περιφερειακή Αρχή τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και ν' ανακληθεί η πρόσκληση περί Οικονομικής Επιτροπής ή η συνεδρίαση της τελευταίας να μην έχει αποφασιστικό χαρακτήρα.

Ο κ. Τατούλης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε, γι' άλλη μια φορά, σοβαρό θεσμικό "ατόπημα" την πρακτική που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή, μη σεβόμενη- επί της ουσίας- την "αρχή της πλειοψηφίας", όπως αυτή εκφράστηκε με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

"Πάτε να καταργήσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο με όλους τους τρόπους!"

Η κ. Νικολάκου, Σύμβουλος της παράταξης "Νέα Πέλοπόννησος", "ανέβασε" τους τόνους, κατηγορώντας την Περιφερειακή Αρχή για "αντισυνταγματική", κατ' ουσίαν, συμπεριφορά.

Ο κ. Δέδες δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί η έκφραση άποψης εκ μέρους του Πε. Συ, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Σκαντζό πως "Αυτό έχει γίνει ήδη, δεν μπορούμε να παίζουμε εδώ!""

"Ο τακτικισμός δεν τιμά κανένα, αποδείξτε πως μπορεί να λειτουργήσει η απλή αναλογική"

Είναι ορθό να υποχρεώσετε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να σας πουν τι θα ψηφίσουν μεθαύριο;, αναρωτήθηκε, ρητορικά, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κατηγορώντας παρατάξεις της μειοψηφίας για "τακτικισμό". Παράλληλα, κάλεσε όσους υποστηρίζουν την απλή αναλογική, ν' αποδείξουν πως η τελευταία μπορεί να λειτουργήσει. Τέλος, ο κ. Νίκας είπε πως δεν μπορεί να συζητηθεί και πάλι το θέμα, αλλά, ενδεχομένως, θα μπορούσε να εκδοθεί ένα ψήφισμα.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα θέματα "δημοκρατικής νομιμοποίησης" που όντως υφίστανται σε σχέση με τις τροπολογίες επί του "Κλεισθένη" και αναμένονται να κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι γεγονός πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί- με την Οικονομική Επιτροπή να "ελέγχεται" από την Περιφερειακή Αρχή, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι..-, προκαλεί και θα προκαλεί συνεχώς αντιπαραθέσεις, κυρίως πολιτικού χαρακτήρα, εντός του Συμβουλίου.

"Το έργο είναι δικό σας, κανείς δεν το διεκδικεί"

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο λόγος, με τον κ. Νίκα ν' "αποδέχεται" την "πατρότητα" του έργου που ανήκει στην παράταξη του κ. Τατούλη αλλά, ταυτόχρονα, να κατηγορεί τον πρώην Περιφερειάρχη γι' "ανικανότητα", καθώς δεν μπόρεσε, επί εννέα χρόνια, να ολοκληρώσει το έργο.

O κ. Τατούλης κάλεσε τον κ. Σκαντζό- επί της ουσίας τον κ. Νίκα- να μην περπατάει σ' επικίνδυνους δρόμους, επιμένοντας να συζητηθεί το θέμα, προ ημερησίας διάταξης.

Τελικώς, μετά από ψηφοφορίες, το Περιφερειακό Συμβούλιο "κατόρθωσε" ν' αποφασίσει τη μη έγκριση ούτε της πρότασης του κ. Τατούλη, ούτε του ψηφίσματος που πρότεινε ο κ. Πετράκος.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.