Πολιτικη

Περιφέρεια: "Χαμός" στην Οικονομική Επιτροπή (photos)

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου με μοναδικό αντικείμενο τις απαλλοτριώσεις για τη ΣΔΙΤ των απορριμμάτων.

Το θέμα, όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, μ' αποτέλεσμα η αίθουσα συμβουλίων που βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας να έχει γεμίσει από αιρετούς αλλά και απλούς πολίτες.

Μεταξύ άλλων, παρευρίσκεται ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, κ. Αργειτάκος, πολλοί Δήμαρχοι της Πελοποννήσου και ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης.

Επιπρόσθετα, στον χώρο βρίσκονται πολίτες οι οποίοι αντιδρούν απέναντι στη νομιμότητα του έργου ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η θέση της παράταξης του κ. Τατούλη είναι πως πιθανή απόφαση περί κήρυξης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων από την Οικονομική Επιτροπή θα είναι "παράνομη" και η "Νέα Πελοπόννησος" θα την προσβάλει δικαστικά. 

Ουσιαστικά, υποστηρίζεται πως οι απαλλοτριώσεις έχουν ήδη κηρυχθεί- με απόφαση του προηγούμενου Πε.Συ, η οποία ακυρώθηκε κατόπιν, αλλά την ακύρωση αυτή έχει επίσης προσβάλει δικαστικά η παράταξη του κ. Τατούλη στο ΣΤΕ.

Ο κ. Νίκας, ο οποίος τοποθετήθηκε λόγω της κρισιμότητας του θέματος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να σταματήσει ο εξευτελισμός της Περιφέρειας πανευρωπαϊκά, παραδέχθηκε πως η παράταξη του κ. Τατούλη έκανε προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια αλλά, επί της ουσίας, αρνήθηκε την "επιστροφή" του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως πρότεινε η μείζονα μειοψηφία. 

Τέλος, μίλησε γι' ανάγκη να τελειώσει η "ομηρία" των Δήμων και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καθώς ο κ. Περιφερειάρχης δεν είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Λαμπρόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα "νομιμότητας" όσον αφορά την όποια απόφαση της Επιτροπής και απέρριψε την πρόταση να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

Προσέθεσε δε πως το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την άποψη του, στις 2 Δεκεμβρίου, δεν υπερψήφισε σχετική πρόταση που τέθηκε προς επιβεβαίωση παλαιότερης απόφασης- ψηφίσματος του Πε.Συ. κατά των τροπολογιών της Κυβέρνησης που έδωσαν σε Περιφερειάρχες και Δημάρχους τον "έλεγχο" σ' Επιτροπές, "παρακάμπτοντας" τις μέχρι τότε υφιστάμενες διατάξεις του "Κλεισθένη".

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του κ. Δέδε αλλά και του κ. Μπουντρούκα υποστήριξαν πως το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δηλώνοντας πως θ' απέχουν από τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του θέματος.

Η πρόταση της παράταξης του κ. Τατούλη απορρίφθηκε, μ' αποτέλεσμα η Οικονομική Επιτροπή να μπει στην "ουσία" του θέματος. Ο κ. Νίκας, "προκληθείς" να τοποθετηθεί εκ νέου, δήλωσε πως σέβεται απεριόριστα τους θεσμούς αλλά αυτό ισχύει για όλους , όπως είναι και η Οικονομική Επιτροπή.

Τέλος, ανακοίνωσε, μ' έμφαση, πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το ζήτημα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.