Πολιτικη

Τοποθέτηση Κελλάρη στο Πε.Συ, για το τεχνικό πρόγραμμα

Οι λόγοι που η παράταξη απέρριψε το πρόγραμμα.

Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2020 καταρτίστηκε στη βάση του υφιστάμενου αντιδραστικού πλαισίου που διέπει την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό που εκφράζει τις γενικότερες στοχεύσεις της αστικής τάξης της χώρας μας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, διατηρούνται και από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και απ’ τις προηγούμενες, οι αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, ("Καποδίστριας", "Καλλικράτης", "Κλεισθένης Ι") και προστίθενται νέες, όπως με το ν. 4623, για την "κυβερνησιμότητα" των Περιφερειών και δήμων, με τις οποίες δόθηκε τεχνητή πλειοψηφία στους συνδυασμούς των περιφερειαρχών και δημάρχων κι ας μην την έχουν από τον λαό, σε βασικές επιτροπές, στις οποίες μεταβιβάστηκαν περισσότερες αρμοδιότητες.

Πλευρά αυτών των αντιδραστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποτελεί και η ετσιθελική κατάργηση του δικαιώματος της καταψήφισης του προϋπολογισμού και του προγράμματος τεχνικών έργων, που κατατίθενται, από τις περιφερειακές ή δημοτικές αρχές, επιβάλλοντας σε όποιον διαφωνεί να καταθέτει ολοκληρωμένη αντιπρόταση, που να έχει όμως τη σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ή του δήμου για το αν είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του ΥΠΕΣ! Δηλαδή, ή συμφωνείς με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική ή δεν υπάρχεις! Αυτή είναι η "δημοκρατία" της αστικής τάξης.

Με βάση αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο και τους προϋπολογισμούς τους, Περιφέρειες και Δήμοι που αποτελούν τμήματα του αστικού κράτους που υλοποιούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, εξελίσσονται σε όλο και πιο αποτελεσματικά στηρίγματα του κεφαλαίου σε τοπικό επίπεδο, μέσω της διοχέτευσης εθνικών και ευρωενωσιακών πόρων, με άμεση χρηματοδότηση ή κατασκευή έργων υποδομής που του είναι αναγκαία, ώστε να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος και η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις Περιφέρειες και στους δήμους, με την οποία συμφωνείτε με διάφορες αποχρώσεις, όλες οι άλλες παρατάξεις, που μεταφράζεται σε έλλειψη υπηρεσιών και μόνιμου προσωπικού, απαραίτητων έργων για τις λαϊκές ανάγκες αλλά και σε ακόμα μεγαλύτερη επιβολή φορολόγησης του λαού.

Οι πόροι που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες από το ΕΣΠΑ, το ΠΤΑ, το ΠΔΕ  και τους προϋπολογισμούς δεν είναι ευκαταφρόνητοι. Όμως αυτοί κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα κυρίως στη στήριξη του κεφαλαίου. 

Αντίθετα τα έργα για τις λαϊκές ανάγκες, δεν είναι στις προτεραιότητες της ΕΕ, των κυβερνήσεων, ούτε των Περιφερειών. Δίνονται εκατ.  ευρώ για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, σε διάφορες εκθέσεις, διαφημίσεις, εκδηλώσεις, κ.α., αλλά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη χώρα, που αποδείχτηκε ότι είναι ανοχύρωτες πολλές περιοχές και πλημμυρίζουν, είναι αποσπασματικά, χωρίς συνοχή γίνονται με το σταγονόμετρο.

Αυτό ακριβώς απέδειξε η ίδια η ζωή πριν λίγες μέρες, με τις καταστροφές στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και της Κινέττας, αυτό έχει δείξει διαχρονικά με τις τεράστιες καταστροφές από πλημύρες, που προκαλούν και ανθρώπινα θύματα. 

Το ίδιο ισχύει για την αντιπυρική προστασία που κάθε χρόνο καταγράφονται μεγάλες καταστροφές στα δάση, στο περιβάλλον, αλλά και σε ανθρώπινες απώλειες, για την αντισεισμική προστασία, αφού τα περισσότερα δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία κλπ και πολλά περισσότερα ιδιωτικά δεν έχουν ελεγχθεί ούτε με απλό οπτικό τρόπο, σε μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενή.

Αυτή ακριβώς την πολιτική κατεύθυνση αποτυπώνει το τεχνικό πρόγραμμα που καταθέτετε. Είναι επαρκές να συμβάλει στην επιχειρηματικότητα, την καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, αλλά απόλυτα ανεπαρκές όσο αφορά την κάλυψη των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. 

Γι αυτό το λόγο το απορρίπτουμε και θα το καταψηφίσουμε.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.