Πολιτικη

Παπαηλιού: "Όχι" στον ξαφνικό θάνατο των μονάδων της ΔΕΗ

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Η. Παπαηλιού κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος  για το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (13.12.2019), μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής:     

1) Η απολιγνιτοποίηση, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρέπει να υλοποιηθεί. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με σύνεση, διότι ο λιγνίτης είναι βασικό, και μάλιστα εθνικό καύσιμο, ενώ το φυσικό αέριο που προωθείται είναι εισαγόμενο. Είναι δε βέβαιον, ότι η απολιγνιτοποίηση δεν συνδέεται μόνον με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με ισχυρά συμφέροντα.

2) Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που προτείνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν προβλέπεται ο χρόνος διακοπής λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Γι΄ αυτόν γίνεται παραπομπή στο μη εισέτι ανακοινωθέν επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ !!!  

Βάσει του  Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο χρονικός ορίζοντας για τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης είναι, της 3 το έτος 2025 και της 4 το έτος 2035. 

Όμως, τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και ο πρωθυπουργός έχουν εξαγγείλει το «κλείσιμο» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, της 3 τους πρώτους μήνες του 2020 και της 4 το 2025. Και αυτό, παρότι θα υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Μεγαλόπολης αφού  η μονάδα 3 συνδέεται με αυτήν και χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για τη «μεταλιγνιτική» περίοδο, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τον «ξαφνικό θάνατο» της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης.

Είναι ανάγκη, να μην προχωρήσει ο «ξαφνικός θάνατος» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και να προωθηθεί διαβούλευση με τη δημοτική αρχή και τους τοπικούς φορείς για τη «μεταλιγνιτική» περίοδο, ώστε η Μεγαλόπολη και η ευρύτερη περιοχή να παραμείνουν ζωντανές.

3) Μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, παραμένει έωλος ο σχεδιασμός της ΔΕΔΔΑ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και στην Τρίπολη. Διασφάλιση της συνέχισης του σχετικού σχεδιασμού μπορεί να υπάρξει;  

Δ.Τ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.