Πολιτικη

Τρίπολη: Τι θα γίνει με τα τέλη κοινοχρήστων χώρων

Διεξάγεται η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης για το 2019, στον δεύτερο όροφο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου σχετικά με τα νέα τέλη κοινοχρήστων χώρων. Ουσιαστικά, το ζήτημα αφορά τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν τέτοιους χώρους, κυρίως για λογαριασμό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Τσαγκαρέλης, ανέφερε πως γίνεται μια προσπάθεια, μέσω έκπτωσης των τελών, να δοθεί ένα κίνητρο στους επιχειρηματίες προκειμένου να "τακτοποιήσουν" ενδεχόμενες οφειλές απέναντι στο Δήμο. Η σχετική έκπτωση απευθύνεται, έτσι κι αλλιώς, σε όσους θα ξεκινήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα εντός 2020. Oι μη συνεπείς επιχειρήσεις θ' αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο δικαστικής διαμάχης με το Δήμο και, σίγουρα, αυξημένα τέλη.

Οι κ. Τσιαμούλος και Σμυρνιώτης εξέφρασαν κάποιες ενστάσεις σχετικά με το θέμα, όσον αφορά τη "νομιμότητα" αλλά και την ενδεχόμενη "αποτελεσματικότητα" της απόφασης. Επίσης, ο κ. Σμυρνιώτης ζήτησε να μειωθούν- περαιτέρω- τα τέλη για όσα καταστήματα βρίσκονται επί της Πλατείας του Άρεως, καθώς, όπως επεσήμανε και ο κ. Παπαδημητρίου, η Πλατεία αυτή έχει οικονομική "ζωή" τεσσάρων μηνών, σε αντίθεση με την Πλατεία Πετρινού.

Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως είναι σαφές πως μιλάμε για μείωση των τελών για όσους καταστηματάρχες λειτουργούν ήδη. Ωστόσο, δήλωσε πως κάπως θα πρέπει να ισοσκελιστεί και ο Προϋπολογισμός, αναφερόμενος γενικά στα "δημοτικά τέλη".

 

Διαφορές στη.."φιλοσοφία" μεταξύ Δημοτικής Αρχής και μειοψηφιών

H  προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής ν' αυξήσει την "εισπραξιμότητα" των παραπάνω τελών, μέσω της παροχής κινήτρου στους "συνεπείς επιχειρηματίες", βρήκε "απέναντι" παρατάξεις της μειοψηφίας, οι οποίες δήλωσαν πως δεν έπρεπε ν' αποφασιστεί- για καμία επιχείρηση- αύξηση των τελών. Ουσιαστικά, κάτι τέτοιο θα συμβεί εφόσον κάποιος επιχειρηματίας δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, αλλά και με την πάγια αύξηση για την παροχή άδειας λειτουργίας. 

 

Μάλιστα, ο κ. Τσιαμούλος ζήτησε "αναβολή" του θέματος, γεγονός που ο κ. Τσαγκαρέλης χαρακτήρισε, επί της ουσίας, "μη πρακτικό". Η υπηρεσιακή θέση, όπως εκφράστηκε από την προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών, ήταν πως γίνεται μια προσπάθεια εφαρμογής της νομιμότητας- πράγμα που δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα..-, ενώ αναφέρθηκε πως πρέπει να "τιμωρηθούν" οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ως.."φαντομάδες", δηλαδή πληρώνουν τα τέλη όποτε θέλουν κι αν θέλουν..

Ο κ. Δήμαρχος είπε πως πρέπει να δοθεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις να γίνουν, αν δεν είναι, "νόμιμες", καθώς θα πρέπει να προσέλθουν στις υπηρεσίες για να λάβουν άδεια κοινοχρήστων χώρων.

 

Ο κ. Σμυρνιώτης πρότεινε να παραμείνουν τα τέλη στα σημερινά επίπεδα και, φυσικά, να γίνουν εκπτώσεις στους "καλοπληρωτές".  Ουσιαστικά, οι κ. Σμυρνιώτης, Τσιαμούλος και Βόσνος αντέδρασαν στην οποιαδήποτε αύξηση των τελών, ακόμα κι αν πρόκειται για "προσπάθεια παροχής κινήτρου".

 

Επί της ουσίας, οι "συνεπείς" επιχειρηματίες προτείνεται να πληρώνουν 27 ευρώ το τετραγωνικό ενώ οι "μη συνεπείς"  55 ευρώ. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, δεν θα δοθούν και οι αντίστοιχες άδειες. Η διαφορά, που είναι όντως σημαντική, αποτελεί το λεγόμενο "κίνητρο".

Η πρόταση εγκρίθηκε, όπως ήταν εξαρχής βέβαιο, καθώς δεν υπήρχε κατατεθειμένη άλλη πρόταση, με τις ψήφους των Συμβούλων της Δημοτικής πλειοψηφίας. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας καταψήφισαν την εισήγηση-πρόταση. Εξαίρεση ο κ. Σταμάτης, ενώ ο κ. Βόσνος δήλωσε "παρών".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.