Πολιτικη

Βόσνος: Μόνιμη διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας από την Τεγέα

Κάλεσμα του Δημήτρη Βόσνου για κινητοποίηση με σκοπό τη μόνιμη διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας, από την Τεγέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρίπολης της 20ης Νοεμβρίου 2019, κατόπιν ερώτησής μου, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα της διέλευσης της Ολυμπιακής φλόγας από την Τεγέα, στην πορεία της προς την διοργανώτρια πόλη. Επισήμανα τότε ότι το αίτημα μας προς την Ολυμπιακή επιτροπή δεν θα έπρεπε να αφορά, μόνο, το 2020 αλλά την μόνιμη διέλευσή της από την Τεγέα. Ακολούθως το αίτημα διαβιβάστηκε από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο και προς τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων.

Θα ήθελα πριν από όλα να ενημερώσω, τους συμπολίτες μου, για τα παρακάτω που είναι πολύ πιθανόν να μην είναι ευρύτερα γνωστά.

Η απόφαση για την τέλεση της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας ελήφθη για πρώτη φορά στις 17 Μαίου του 1934, στο πάρκο του Τεγεατικού Συνδέσμου, στην παλαιά Επισκοπή Τεγέας, εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του 1936 στο Βερολίνο, με πρόταση του Ελληνολάτρη καθηγητή Carl Diem. Μάλιστα αυτό έγινε μετά από πρόσκληση του τότε δημάρχου Τρίπολης, Θ. Πετρινού, ο οποίος, παρέθεσε και γεύμα στα πλατάνια του πάρκου της παλαιάς Επισκοπής, για την Ολυμπιακή Επιτροπή, υπάρχουν μάλιστα και υπογραφές τους, στο βιβλίο επισκεπτών της Οικοκυρικής Σχολής.

To 1996, στην επέτειο των 100 χρόνων, των Ολυμπιακών αγώνων, η Ολυμπιακή φλόγα πέρασε και ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕ στην Τεγέα, όπου στήθηκε λαμπρή τελετή, παρουσιάσθηκε η «ωδή στον Ολυμπισμό» στο βωμό, που αφιερώθηκε στον Γραμματέα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Carl Diem. 

To 2004, από τον τότε Δήμο Τεγέας, με αφορμή την διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας, διοργανώθηκε μεγάλη εκδήλωση με σκηνογραφία και αναφορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936, στους οποίους συμμετείχε και ο Τεγεάτης αθλητής και ειρηνιστής Γρηγόρης Λαμπράκης, με παράλληλη αναπαράσταση της «αφής» στο βωμό της Τεγέας (με ιέρειες κλπ).

Θέλω να επισημάνω ότι διασφαλίστηκε από τον Δήμο Τρίπολης η διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας από την Τεγέα για φέτος και όχι μόνιμα, πλήν όμως μια απλή διέλευση, από την Τεγέα και η υποδοχή της, να γίνει στην πλατεία Αρεως πιθανόν. Προφανώς δεν έχει σχέση η Ολυμπιακή φλόγα με το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και ούτε έχει έννοια να στήσουμε στην Τρίπολη άλλο βωμό. Ταυτόχρονα όμως αποδυναμώνεται, το ομόφωνο αίτημά μας, για μόνιμη διέλευση από την Τεγέα, αν αγνοηθεί  αυτή η διαχρονική ιστορική σχέση.Τέλος και άλλοι δήμοι έχουν επιλέξει τους ιστορικούς τόπους και όχι τις πρωτεύουσες των νομών. (Το Λαύριο στο Σούνιο, η Αμαλιάδα στην αρχαία Ιλιδα κ.α.)

Θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι, το κίνητρό μου δεν είναι η ιδιαίτερη καταγωγή μου από την Τεγέα, στην προσπάθειά μου αυτή , ούτε το γεγονός ότι διετέλεσα για δύο τετραετίες Δήμαρχος του τότε Δήμου Τεγέας.(Άλλωστε με τις ιδιότητές μου αυτές έχω προτείνει γενικότερα πράγματα, για δημιουργία πάρκου Ολυμπισμού και Ειρήνης στην Τεγέα). 

Είναι το γεγονός ότι μετά την Ολυμπία, η Τεγέα συνδέεται ιστορικά,  με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, και την διενέργεια της λαμπαδηδρομίας, την σύνδεσή της με την εκεχειρία, την παγκόσμια ειρήνη και τον συμπατριώτη μας Γρηγόρη Λαμπράκη και η ιστορικότητα αυτή δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Γεγονός είναι ότι ο κ. Δήμαρχος, σε επικοινωνία μας, δεσμεύτηκε, να κάνουμε από κοινού ενέργειες όπου χρειαστεί και με την βοήθεια όλων, για να διεκδικήσουμε την μόνιμη διέλευση της Ολυμπιακής φλόγας, από την Τεγέα αλλά και στις φετινές εκδηλώσεις στην Αρκαδία στις 13 Μαρτίου 2020, η Τεγέα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και την θέση που της πρέπει.

Καλώ λοιπόν σε πάνδημη κινητοποίηση, τις δημοτικές παρατάξεις μαζί με το Δήμαρχο, τους βουλευτές μας, τους τοπικούς φορείς και ειδικότερα τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, επιστημονικά σωματεία κλπ να συστρατευτούμε, και να διεκδικήσουμε τη θέση που αξίζει στην  Τεγέα διαχρονικά και έμμεσα και στην Τρίπολη στις εκδηλώσεις αυτές.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης ¨Για την Τρίπολη¨

Δημοτικός σύμβουλος 

πρώην Δήμαρχος Τεγέας

Δημήτρης Βόσνος

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.