Πολιτικη

Εκτακτο συνέδριο των Δημάρχων

Εκτακτο συνέδριο των Δημάρχων για σημαντικά ζητήματα στην Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία.

Με διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θέτει επί τάπητος τα θέματα ουσίας για την ανάπτυξη των Δήμων. Εν όψει του νέου ΕΣΠΑ, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση του προέδρου Δημήτρη Παπαστεργίου, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2020, και να προχωρήσει στη διεξαγωγή του συνεδρίου, στις αρχές Μαρτίου. Σε δεύτερο επίπεδο, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για όλα τα σημαντικά θέματα της Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου, αντικείμενο του συνεδρίου θα είναι η επικαιροποίηση των θέσεων της ΚΕΔΕ για την «επόμενη μέρα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή η επικαιροποίηση γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κατά την έναρξη του ΔΣ, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε στο σώμα την εκλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο της ρόλο.

Εκλογικός νόμος

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα, αυτήν τη στιγμή, ο εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να το δούμε στην ώρα του και όχι τώρα, αφού θα έχει κλείσει το θέμα των αρμοδιοτήτων».

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ, συζητήθηκαν επίσης το νέο ΕΣΠΑ, η κινητικότητα, το προσφυγικό.

ΕΣΠΑ

Για το ΕΣΠΑ, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάνθηκε ομόφωνα ότι δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην έχει το δικό της ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ. Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι: «Ήταν τουλάχιστον άστοχος ο αποκλεισμός των Δήμων από την ημερίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ».

«Δεν κληθήκαμε, παρότι εγκαίρως το ζητήσαμε» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε άλλοι να αποφασίζουν για εμάς. Θέλουμε, εμείς ως Δήμοι να διαχειριστούμε απευθείας το δικό μας κομμάτι από το νέο ΕΣΠΑ».

«Κινδυνεύουν να αδειάσουν οι Δήμοι»

Ειδική αναφορά στη συνεδρίαση του ΔΣ έγινε στο θέμα της κινητικότητας δεδομένου ότι η «διαρροή» υπαλλήλων των Δήμων προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου είναι μεγάλη. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι πάνω από 80% των υπαλλήλων δεν προτιμούν τη μετακίνησή τους από Δήμο σε Δήμο, αλλά προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. «Κινδυνεύουν να αδειάσουν οι Δήμοι. Να μην επιτρέπεται λοιπόν κινητικότητα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και το ΔΣ συμφώνησε ομόφωνα ώστε να ζητηθεί η άμεση αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου.

Προσφυγικό

Για το προσφυγικό, εν αναμονή συνάντησης της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη απέναντι στους Δημάρχους και τους κατοίκους των περιοχών που «σηκώνουν» το τεράστιο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος. 

Υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει η Κυβέρνηση να θωρακίσει τα σύνορα για να περιοριστούν οι ροές και να τρέξει τις διαδικασίες για όσους πρέπει να επαναπατριστούν», επισημαίνοντας ότι: «Πρέπει να βοηθήσουμε. Αφού φροντίσουμε να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού για τους ίδιους τους μετανάστες αλλά και θέμα αλληλεγγύης στους δημάρχους και τους κατοίκους των νησιών. Κατά συνέπεια η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει και όχι μόνο να καλείται να εφαρμόζει προειλημμένες αποφάσεις».

 

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.