Πολιτικη

Δήμος Τρίπολης: Θετική ψήφος στον Προϋπολογισμό

Συνεδρίαση ειδικού χαρακτήρα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, 27 Ιανουαρίου 2020.

Η συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού για το Δήμο Τρίπολης-οικονομικό έτος 2020-, ήταν το μοναδικό θέμα, ως είθισται, ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο εισηγητής της Δημοτικής Αρχής και Αντιδήμαρχος των Οικονομικών, κ. Τσαγκαρέλης, περιέγραψε τις βασικές αρχές και προβλέψεις του προϋπολογισμού, τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια για "περικοπές δαπανών", όπου αυτό είναι εφικτό. Γενικότερα, υποστήριξε πως "θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σε θέματα που αφορούν μείωση ή κατάργηση εισφορών."

"Μην δαιμονοποιούμε κάθε αύξηση τελών και φόρων", επεσήμανε ο κ. Τσαγκαρέλης, προσθέτοντας πως οι αυξήσεις θα πρέπει, φυσικά, να είναι "στοχευμένες και δίκαιες".

O Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Τζιούμης, ερωτηθείς για το υψηλό αντίτιμο που καταβάλλει ο Δήμος για το κτίριο που "φιλοξενεί" το Δημαρχείο στην οδό Λαγοπάτη, είπε πως γίνονται διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για να μειωθεί το αντίτιμο αλλά δεν μπορεί να πει κάτι άλλο. Πάντως, οτιδήποτε συμβεί, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα "συναίνεσης" μεταξύ των δυο πλευρών.

Οπωσδήποτε, ο κ. Τζιούμης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο προϋπολογισμός δεν αποτυπώνει τις ενέργειες που γίνονται για να εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα, ενώ ανακοίνωσε πως έχουν υποβληθεί ήδη τέσσερις αιτήσεις για χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν δυο δράσεις που αφορούν το Δήμο Τρίπολης.

Ο κ. Σμυρνιώτης, στην τοποθέτησή του, είπε, μεταξύ άλλων, πως δεν αντιμετωπίζονται χρονίζοντα προβλήματα της πόλης μέσω του προϋπολογισμού, προβλήματα για τα οποία "δεν έχουμε ακούσει τίποτα", όπως είπε, ενώ στηλίτευσε και το.."παρκάρισμα" 600.000, 00 ευρώ στο Μεγαβούνι. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση που υφίσταται σε Νομικά Πρόσωπα- όπως η Κ.Ε.ΔΗ.Τ- και τόνισε πως ο παρών προϋπολογισμός δεν δείχνει την ύπαρξη "κάποιου οράματος". Ωστόσο, δήλωσε πως η παράταξή του θα ψηφίσει "παρούσα", διότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου.

Ο κ. Παπαδημητρίου, ως εκπρόσωπος της παράταξης του κ. Παυλή, δήλωσε πως θα υπάρξει "ευγενική συγκατάβαση" από την πλευρά τους και θα περιμένουν να δουν τι θα παρουσιαστεί του χρόνου.

Ο κ. Τσιαμούλος επέμεινε πως τα έσοδα θα πρέπει ν' αυξηθούν από άλλες "πηγές", όπως τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, και όχι από τους δημότες. Αναφέρθηκε δε στις, κατά την άποψή του, "ανακολουθίες" μεταξύ του προγράμματος με το οποίο εξελέγη "Δήμαρχος" ο κ. Τζιούμης και αυτών που πράττει ως διοίκηση της πόλης. Παρ' όλα αυτά, δήλωσε πως η παράταξή του θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό καθώς αναγνωρίζει πως η νέα Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να κριθεί ακόμη.

Ο κ. Κατσαφάνας, μεταξύ άλλων, είπε πως πρέπει να βρεθούν νέες και καινοτόμες δράσεις για να υπάρξει δυνατότητα ανάπτυξης για την Τρίπολη, ενώ θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός και λύσεις για να μην επιβαρύνονται, περαιτέρω, οικονομικά οι δημότες.

Ο κ. Βόσνος τόνισε πως η Δημοτική Αρχή θα κριθεί από δυο στοιχεία: Τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, επισημαίνοντας και αυτός πως δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται οι δημότες.

Ο κ. Γούργαρης χαρακτήρισε "αντιδραστικές" τις μεταρρυθμίσεις του "Καλλικράτη" και του "Κλεισθένη", καθώς μειώνεται η κρατική οικονομική συνδρομή προς τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και "προκρίνεται" ένας "ανταποδοτικός" χαρακτήρας στην οικονομική δραστηριότητα. Τόνισε πως ο προϋπολογισμός είναι "αντιλαϊκός" και δεν πρόκειται να τον εγκρίνει.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.