Πολιτικη

Σκουπίδια: Δήμοι στα πρόθυρα χρεωκοπίας..

Η πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο "δείχνει" το μέλλον και της Πελοποννήσου;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων ΜΜΕ της Περιφέρειας Ηπείρου, αρκετοί Δήμοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες, λόγω του αυξημένου κόστους της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η τελευταία αυτή υλοποιείται με τον ίδιο τρόπο και περίπου τους ίδιους όρους με τους οποίους πρόκειται, "οσονούπω" κατά τις δηλώσεις των αρμοδίων, να εφαρμοστεί και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η διαφορά είναι πως το κόστος στην Πελοπόννησο προβλέπεται να είναι μεγαλύτερο.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, οφειλές απέναντι στην εταιρεία διαχείρισης  έχουν αρκετοί δήμοι της Ηπείρου ενώ οκτώ από το σύνολο των δεκαοκτώ έχουν οφειλές και προς την ΔΕΗ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει παρακράτηση από τα ανταποδοτικά.

Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω Δήμοι κινδυνεύουν με παρακράτηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Ωστόσο, όπως και στην Πελοπόννησο, το αυξημένο κόστος της διαχείρισης ήταν γνωστό από τη στιγμή που υπεγράφη η σύμβαση. Συνεπώς, η κατάσταση που τείνει να λάβει "εκρηκτικές" διαστάσεις, αποτελεί ευθύνη και των Δήμων που δεν προετοιμάστηκαν κατάλληλα για το νέο αυτό "καθεστώς", παρότι είχαν τον χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο πως η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, "διαφημίζεται" συχνά απ' όλο σχεδόν το πολιτικό σύστημα ως ένα "success story"..

Tι μέλλει γενέσθαι με την αντίστοιχη διαχείριση στην Πελοπόννησο- όπου το κόστος έχει προσδιοριστεί ως "υψηλότερο"- είναι κάτι που μένει ν' αποδειχθεί, αν και, οπωσδήποτε, καλό θα ήταν να πάρουν τα μέτρα τους οι εμπλεκόμενοι, αξιοποιώντας την εμπειρία της Ηπείρου.

(στη φωτογραφία: Το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στα Ιωάννινα)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.