Πολιτικη

Περιφέρεια: Στόχοι και προβλήματα του ΕΣΠΑ

Η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τις ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

"Να πιάσουν τα λεφτά τόπο" είναι ο βασικός στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά το τρέχον πρόγραμμα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που αφορά κυρίως την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενεργειακή αναβάθμιση.

Επιπρόσθετα, ένα μέρος των χρημάτων θα διοχετευτεί σε κοινωνικού  χαρακτήρα υποδομές όπως τα κέντρα κοινότητας και οι δομές απεξάρτησης.

Ουσιαστικά, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της Μ.Ο.Δ, η οποία είναι η λεγόμενη "ενδιάμεση διαχειριστική αρχή" και η αρμοδιότητα της είναι, με απλά λόγια, η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ελληνικών Θεσμών, στόχος είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι Εταίροι τον Σεπτέμβριο πως η Ελλάδα αξιοποιεί τα κονδύλια με αποτελεσματικό τρόπο.

Δυστυχώς, όπως και πάλι επεσήμανε ο ανωτέρω, η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα "φόρτισης" που καθυστερούν αρκετά τις αναγκαίες διαδικασίες.

Παρ' όλα αυτά, μες την Άνοιξη "θ' ανοίξουν" προσκλήσεις ενδιαφέροντος για μια σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων, που θα ενισχύσουν κυρίως έργα ενεργειακής  αναβάθμισης σε κτήρια και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Να σημειώσουμε πως, σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, η Πελοπόννησος βρίσκεται στη μέση, όσον αφορά την "απορροφητικότητα" χρημάτων του ΕΣΠΑ. Συνεπώς, ούτε πολύ καλά ούτε και πολύ άσχημα...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.