Πολιτικη

Γεννηματά: Η ΝΔ συνεχίζει την καταστροφική πολιτική για τους αγρότες

Η ομιλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση για τα προβλήματα των αγροτών.

Για μας, για το Κίνημα Αλλαγής, ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν το αποτύπωμα τους που αναγνωρίζεται από όλους.

Το δικό μας ενδιαφέρον στρέφεται πρώτα και κύρια στο παρόν και στο μέλλον.

Σήμερα ο πρωτογενής τομέας αλλάζει.

Καλούμαστε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο που έχουμε σήμερα.

Η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες.

7 μήνες αφότου ανέλαβε η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη:

1. Δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα ώστε να ενισχύσει την τραπεζική ρευστότητα για να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση καθώς και τα κεφάλαια κίνησης για την παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα.

2. Δεν έχουν παρθεί μέτρα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και κυρίως το κόστος ενέργειας. Και τους ρωτάμε για άλλη μια φορά κύριε Υπουργέ: Θα υλοποιήσετε επιτέλους κύριοι της Κυβέρνησης την κάρτα αγροτικού πετρελαίου που έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;

3. Δεν έχει λάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε αυτός να ενσωματώνει τους νέους κινδύνους για αποζημίωση που προκύπτουν από την Κλιματική Αλλαγή. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο.

4. Δεν έχει επιταχυνθεί η υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 όπως φυσικά και του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι να μην αξιοποιούνται και να κινδυνεύουν να χαθούν.

5. Δεν έχει λάβει ειδικά μέτρα για τα εθνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το βαμβάκι, τα γαλακτοκομικά και άλλα.

Ειδικότερα θα σταθώ στη μεγάλη απώλεια εισοδήματος από τους ελαιοπαραγωγούς. Γι’ αυτό δεν λέτε τίποτα.

Ούτε για την αποτυχία της δακοκτονίας και πώς θα αλλάξει, ούτε για τις χαμηλές τιμές αγοράς.

6. Σε λίγες ημέρες θα υπάρξει η σύνοδος κορυφής και θα αποφασισθεί το Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και η  στρατηγική της χώρας  για τις διαπραγματεύσεις της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027 παραμένει ζητούμενο. 

Το θέμα είναι εθνικών διαστάσεων και φοβάμαι πώς και εδώ ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει απροετοίμαστος και χωρίς καμία συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. 

Το Κινήματος Αλλαγής έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για τον πρωτογενή τομέα

Ενδεικτικά αναφέρω:

1. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για τα «εθνικά μας προϊόντα» (Γαλακτοκομικά/Κηπευτικά/ Κρασί/ Λάδι/ Βαμβάκι/Κτηνοτροφικά προϊόντα/ ψαρικά). Συνδέουμε την ποιοτική παραγωγή με την μεταποιητική βιομηχανία και τις εξαγωγές, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα.

2. Κίνητρα για την ενασχόληση νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή.

- Με μείωση της φορολογίας των αγροτών στο 13% για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ

- Με καθιέρωση ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων.

- Με αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.

- Με παραχωρήσεις δημόσιας γης για την αξιοποίησή της από νέους παραγωγούς και συλλογικότητες παραγωγής.

3. Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.

- Μείωση φορολογίας και 5 μονάδες επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ, για αγρότες οργανωμένους σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών. Τους ενισχύουμε για να παρέμβουν τόσο στην προμήθεια εφοδίων, όσο και στην εμπορία των προϊόντων.

- Καθιέρωση κάρτας αγροτικού πετρελαίου

- Ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην γεωργία με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ενθάρρυνση των ενεργειακών κοινοτήτων στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή ενέργειας και την μείωση του κόστους άρδευσης.

Η ανάπτυξη τους απαιτεί και ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα και εγγυήσεις.

4. Αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος των καταστροφών.

5. Έργα υποδομής με αξιοποίηση του κάθε ευρώ που μπορεί να διατεθεί από κοινοτικά ταμεία για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σύνδεση και εφαρμογή των καινοτομιών στο χωράφι που θα υποστηρίζονται από εκπαίδευση των αγροτών και κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

6. Ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις, και οι πρακτικές των εναρμονισμένων τιμών, για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών στο χωράφι και των τιμών στο «ράφι».

7. Καθοριστική συμμετοχή του αγροδιατροφικού τομέα στο πρασίνισμα της παραγωγής και της οικονομίας. Προώθηση των Βιολογικών Καλλιεργειών.

Είναι ώρα για δράση με  μέτρα συγκεκριμένα και όχι αόριστα λόγια.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.