Πολιτικη

ΔΑΣ: Κάλεσμα στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας

Συνδικάτα εργατών - Όχι των εργοδοτών. Ενωτικός, μαζικός αγώνας για εργασία με σύγχρονα δικαιώματα. 

Στις 9 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας. Αυτή η ΓΣ πραγματοποιείται σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση της ΝΔ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κλιμακώνουν την επίθεσή τους ετοιμάζοντας ένα νέο χτύπημα για να καταργήσουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη της γνωστής ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Η "ανάπτυξη" που μας έταξε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας αφορά τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι εργαζόμενοι παρά τα παχιά λόγια και τις υποσχέσεις γνωρίζουμε μόνο νέα αντιλαϊκά μέτρα.

• Με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να θωρακίσει νομικά τον νόμο Κατρούγκαλου, να θάψει τις απώλειες των εργαζομένων και των συνταξιούχων και να επισφραγίσει το σύνολο των περικοπών σε συντάξεις και δικαιώματα ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

• Σαν τον κλέφτη το υπουργείο, μαζί με τους “κοινωνικούς εταίρους” και τη διορισμένη από το δικαστήριο διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισαν, χωρίς τα συνδικάτα, το πάγωμα των μισθών για το 2020 και για τα επόμενα χρόνια, υπονομεύοντας τους αγώνες στους κλάδους για ΣΣΕ με αυξήσεις.

• Η Υγεία μετατρέπεται χρόνο με το χρόνο σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα με την κατάσταση στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο να χειροτερεύει (με σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού ώστε κινδυνεύουν να κλείσουν κλινικές, να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών σε διπλανούς νομούς και να παρατηρούνται τεράστιες αναμονές). Αντίστοιχα στα Κέντρα Υγείας παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού, κύρια οδηγών ασθενοφόρων.

• Κλιμακώνεται η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Καταργούνται επί της ουσίας οι κλαδικές ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις γίνονται έρμαιο στις ορέξεις των μεγαλοεργοδοτών καταργώντας δικαιώματα, ωράρια, συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Γενικεύεται η "ευελιξία" στην απασχόληση, οι εργολαβικοί και οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και η βαθύτερη εκμετάλλευση.

• Προχωράει η λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση», με κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης που θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στους εργαζόμενους της επιχείρησης, αλλά και στα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας.

• Δυναμώνει η προσπάθεια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, των απεργιών και των εργατικών διεκδικήσεων με νόμους των κυβερνήσεων επιβεβαιώνοντας ότι το δόγμα "νόμος και τάξη" πάει χέρι - χέρι με την κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής.

• Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για το λαό μας από τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από τη μετατροπή της χώρας σε μεγάλη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Στην περιοχή μας σχεδιάζεται να φέρουν πυρηνικά στον Άραξο.

Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση χρειάζεται να δυναμώσει η εργατική και λαϊκή αντίσταση, να δυναμώσει ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Απαντάμε με ισχυρούς ταξικούς αγώνες. Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Ο συνδυασμός της ΔΑΣ, που συγκροτείται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αρκαδίας να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες του Συνεδρίου. Να γνωρίσουν τις θέσεις όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων, να ακυρώσουν την προσπάθεια που κάνουν κυβέρνηση, εργοδότες αλλά και οι άνθρωποί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς και την υποταγή στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε ιδιαίτερα όλους τους αντιπροσώπους στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας να πάρουν μέρος στις διαδικασίες του.

• Να μην επιτρέψουν να εξελιχθεί σε ένα συνέδριο που δεν θα συζητήσει όλα τα παραπάνω βασικά προβλήματα των εργαζομένων.

• Να επιβάλουν με τη συμμετοχή τους να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην «απολιγνιτοποίηση», στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, για την κάλυψη των αναγκών σε υγεία – παιδεία – πρόνοια. 

• Να δυναμώσει η συζήτηση για τα συνδικάτα και το ρόλο τους στην προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και όχι σε ρόλο βαστάζου στην αντιλαϊκή πολιτική που επιδιώκει να επιβάλλει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός μηχανισμός.

• Να δυναμώσουν τη συζήτηση για την υπεράσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων και όχι για τη μετατροπή τους σε εκλογικούς μηχανισμούς αναπαραγωγής των στελεχών που είδαμε όλοι το ρόλο τους τη δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚ Αρκαδίας, παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΝΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), είχαν αγαστή συνεργασία ώστε να μην προχωρήσει η οργάνωση των εργαζόμενων σε σύγκρουση με την εργοδοσία και την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Βάζουμε φρένο στον εκφυλισμό και στην μοιρολατρία, στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού.

Κριτήριο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή πρέπει να γίνουν οι δυνάμεις εκείνες που πραγματικά διεκδικούν λύσεις προς όφελος των δικών μας συμφερόντων. Που δεν υποτάσσονται στη λογική του μικρότερου κακού και δεν καλλιεργούν αυταπάτες.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μαζικά να συμμετέχουν στα σωματεία τους, στις συνελεύσεις και στις μαζικές διαδικασίες τους, ώστε να μπουν αποφασιστικά στην πάλη.

• Να παλέψουμε για να έχουμε ΣΣΕ με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους δουλειάς, με ουσιαστικές αυξήσεις και κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. 

• Να έχουμε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σταθερό ωράριο εργασίας που να μην εξοντώνει, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

• Να παλέψουμε για Υποχρεωτική Καθολική Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Με όρια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 χρόνια για τις γυναίκες, μειωμένα 5 χρόνια αντίστοιχα για τα ΒΑΕ. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Να μην καταργηθεί η "προσωπική διαφορά", να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτατη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ.

• Να παλέψουμε για Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού πλήρους απασχόλησης στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία.

• Να παλέψουμε να μην προχωρήσει η «απολιγνητοποίηση». Όχι στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

• Να παλέψουμε για ουσιαστική προστασία της λαϊκής κατοικίας και του λαϊκού εισοδήματος κόντρα στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις.

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.