Πολιτικη

winamp wmp real qt

Βόσνος: Να παρέμβει ο Δήμος για την ασφάλιση των Βορειοηπειρωτών

Παρέμβαση του Δήμου Τρίπολης για το ασφαλιστικό των Βορειοηπειρωτών ζητά ο Δημήτρης Βόσνος.

Η δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου από τον αρμόδιο Υπουργό κύριο Βρούτση φέρνει πάλι στο προσκήνιο το απαράδεκτο πρόβλημα της προκλητικής και αντισυνταγματικής για πολλούς, αντιμετώπισης των ασφαλισμένων Υπερηλίκων Ομογενών Βορειοηπειρωτών από την Αλβανία.

Το σχέδιο νόμου διατηρεί την εξαίρεση των Ελλήνων ομογενών, από την λήψη του συνόλου της εθνικής σύνταξης, που καθιερώθηκε με διάταξη του ν. 4387/2016 ( νόμος Κατρούγκαλου)  καθώς τους ενέταξε στους "εκτός ΕΕ πολίτες" αγνοώντας ότι είναι Έλληνες που έχουν στερηθεί την Ελληνική υπηκοότητα, τους αφαιρέθηκε χωρίς δική τους βούληση και ούτε  υπαιτιότητα,   και αντιμετωπίζονται έτσι και στη μητέρα πατρίδα ,στην Ελλάδα. 

Άλλωστε ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός , σαν αντιπολίτευση τότε, είχε δηλώσει  και είχε δεσμευτεί , ότι θα άρει  αυτήν την αδικία, αλλά και το σύνολο των κομμάτων, θα πρέπει  να διορθώσουν αυτή την αδικία, την άνιση μεταχείριση και να εξομοιώσουν τους Έλληνες ομογενείς με τους Ελλαδίτες, εφόσον έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές και τα ίδια χρόνια.    

 Ιδιαίτερα, να γίνει εξαίρεση για τους Βορειοηπειρώτες που ήρθαν σε μεγάλη ηλικία στην Ελλάδα, από την υποχρέωση των 40 χρόνια διαμονής, προκειμένου να πάρουν την κατώτερη σύνταξη. Είναι γνωστό ότι οι πρώτοι ήρθαν στην Ελλάδα πριν 30 χρόνια το πολύ ( Δεκέμβριος 1990 )  .

Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την ψηφισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση( Μάιος  2019)  τροπολογία, με την οποία αίρονται οι περιορισμοί διαμονής   ,  για τη λήψη του επιδόματος  ανασφάλιστων υπερηλίκων Ομογενών από την Αλβανία,  το οποίο θεσμοθέτησε αρχικά ,από πολύ παλαιότερα και είχε ύψος 360 ευρώ  και διακόπηκε το 2013 .

Γι' αυτό προτείνω ,σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας , να  εκφράσει, με ένα ΨΗΦΙΣΜΑ, την έντονη διαμαρτυρία του και να ζητήσει να έρθει ΑΜΕΣΑ , η πιο πάνω αναφερθείσα , άδικη και άνιση μεταχείριση των  συμπολιτών –συνδημοτών μας  και όλων των ομογενών από την Αλβανία ( Βορειοηπειρωτών ), που σήμερα κατοικούν, εργάζονται και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, στην μητέρα Ελλάδα .

Άλλωστε, όλοι μας σε συναντήσεις και σε εκδηλώσεις των Βορειοηπειρωτών , έχουμε εκφράσει την δέσμευσή μας για την στήριξη των παραπάνω αιτημάτων τους. 

 

Δημήτρης Βόσνος "Για την Τρίπολη"

Δ.Τ.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.