Πολιτικη

Γούργαρης: Είμαστε ξεκάθαρα κατά του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ

Τοποθέτηση του Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έφτασε η ώρα της λυπητερής

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε απόφαση για τη λυπητερή που θα κληθούν  να πληρώσουν οι δημότες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες και επαγγελματίες.

Η τιμολογιακή πολιτική για το 2020 αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στις 19-12-2019 και μας δόθηκε μόλις την Παρασκευή το μεσημέρι, είναι κρίμα ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην έχουμε το χρόνο να το μελετήσουμε.

Η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής προχωράει σύμφωνα με δύο παράλληλες αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της θητείας της.

- Η μία είναι το άρθρο 55 του ν. 4609/19 που πατάει σε νόμο του 2012 για το χαράτσι ταφής που το αναβαπτίζει σε περιβαλλοντική εισφορά και διασφαλίζει την είσπραξη του από τους δημότες μιας και με τον παλιό νόμο δεν μπόρεσαν να το εισπράξουν  από το 2012 ως το 2019. Από 1-1-2020 επιβάλλεται χαράτσι 10€ ανά τόνο αποβλήτων αυξανόμενο από 1-1-2021 κατά 5€ κάθε χρόνο έως τα 35€ ανά τόνο για να πριμοδοτηθούν οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) της ΤΕΡΝΑ. Ένας ακόμη μποναμάς του ΣΥΡΙΖΑ στην ΤΕΡΝΑ από τη λεηλασία των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών.

- Η άλλη ρύθμιση είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 31606/2019 με την οποία ο ΦΟΔΣΑ θα εισπράττει το χαράτσι από τα λαϊκά νοικοκυριά, ρυθμίζει και διασφαλίζει την είσπραξη εισφορών και τελών από τους Δήμους στον ΦΟΔΣΑ. Άφησε ένα ακόμη καλό εργαλείο στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να συνεχίσει να λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι ζητάτε.

- Να εγκρίνουμε έσοδα 1.055.000€ για λειτουργικά έξοδα και θέσπιση διαφόρων τελών και εισφορών υπέρ του ΦΟΔΣΑ, δηλαδή επιπλέον φορολογία.

- Χωρίς να λειτουργεί ο ΦΟΔΣΑ προβλέπονται:

• Για μισθούς προσωπικού 200.000€ και άλλα τόσα για αμοιβές αιρετών.

• 30.000€ για νομικούς συμβούλους

• 35.000€ για τεχνικούς συμβούλους

• 10.000€ για λογιστικές εργασίες

Μένει να κάνει κάτι το μόνιμο προσωπικό;

Δεν διευκρινίζεται αν οι οφειλές παρελθόντων ετών θα καταλογιστούν σε όσους ευθύνονται η θα τα πληρώσουν και αυτά οι Δήμοι.

• 194.000€ για ανακύκλωση Λακωνίας

• 583.000€ για μελέτη κατασκευής ΧΥΤΑ Μεσσηνίας

• 118.000€ για μελέτη κατασκευής ΧΥΤΑ Λακωνίας

• 118.000€ για εισφορές πριν το 2014

Είμαστε ξεκάθαρα κατά του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ

Να πάμε τώρα στα μεγάλα ποσά που θα πληρώνουν οι Δήμοι και τα λαϊκά στρώματα.

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς καταλαβαίνετε όλους αυτούς τους μαθηματικούς τύπους και τους αλγόριθμους που μοιάζουν με σιδηροδρομικές γραμμές, εγώ δεν τα κατάφερα.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα από όλη αυτή τη συσκότιση επιδιώκουν τη διασφάλιση σε κάθε περίπτωση των εσόδων και κερδών της ΤΕΡΝΑ.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ρωτάμε.

- Πόσους τόνους σκουπίδια παράγει ο Δήμος μας το χρόνο; Πόσα από αυτά πάνε στους μπλε κάδους; Πόσα για κομποστοποίηση;

- Πόσους τόνους σκουπίδια πρέπει κατ’ ελάχιστον να πάμε στην ΤΕΡΝΑ και με ποια τιμή ανά τόνο; (να μας απαντήσετε και για τα δύο σενάρια και των 150.000 και των 200.000 τόνων).

- Ποιες δεσμεύσεις – ρήτρες υπάρχουν ποιοτικές; Για την σύνθεση πχ % σκουπιδιών σε χαρτί – αλουμίνιο κλπ.

- Τα μεταφορικά χωρίς ΣΜΑ πόσα είναι ανά τόνο; Αν φτιαχτεί ΣΜΑ που θα γίνει, πόσο θα κοστίσει; Ποιος θα τον πληρώσει; Πόσο θα μειωθούν ανά τόνο τα μεταφορικά αν υπάρχει ΣΜΑ;

- Πόσο στοίχισε η διαχείριση το 2019 για τα σκουπίδια του δήμου μας;

Αυτά τα δεδομένα έπρεπε να έχετε φέρει σήμερα και όχι ετήσιο κόστος διάθεσης, επιπλέον ετήσιο κόστος, μέρος επιπλέον ετήσιου κόστους και άλλα τέτοια που υπάρχουν στην πρόταση.

Να ξεκαθαρίσουμε και το παραμύθι με το λεγόμενο μεσοσταθμικό κόστος που θα πληρώνουμε στην ΤΕΡΝΑ με τη ΣΔΙΤ.

Αν στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ πάμε 150.000 τόνους απορριμμάτων θα κοστολογηθούν με 80,5€ ανά τόνο και θα πληρώσουμε 12.075.000€

Αν πάμε 200.000 τόνους με 69,1€ μεσοσταθμικά ανά τόνο θα πληρώσουμε 13.820.000€ δηλαδή 1.745.000€ περισσότερα.

Ποιος κερδίζει; Πάλι η ΤΕΡΝΑ.

Μονά ζυγά δικά τους όπως λέει ο λαός μας.

Με βάση τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι το σημερινό ανά τόνο κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

Πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι αυτή η καταστροφική για τα λαϊκά στρώματα απόφαση του ΦΟΔΣΑ πάρθηκε μόνο με 4 από τα 12 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής (περιλαμβανομένου του προέδρου της).

Θα μπορούσε να παρθεί ακόμη και με τη θετική ψήφο μόνο 2 μελών αν η μία ψήφος ήταν του προέδρου, αφού στην ισοψηφία η ψήφος του προέδρου μετράει διπλή. Αυτό από μόνο του δείχνει το βαθμό δημοκρατικής αναισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησε τον Κλεισθένη και της Ν.Δ. που τον επικαιροποίησε.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Μία μόνο επιλογή έχουμε.

Να επιστρέψουμε την πρόταση στον ΦΟΔΣΑ ως απαράδεκτη γιατί τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας δεν αντέχουν άλλα χαράτσια.

Αυτή είναι η δική μου πρόταση για απόφαση και ζητώ κυρία Πρόεδρε να μπει σε ψηφοφορία σε αντιπαράθεση με την πρόταση της εισήγησης.

Τελειώνοντας επισημαίνω για άλλη μια φορά ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα τον κίνδυνο από τη χωματερή στον Άγιο Βλάση.

Θεωρώ βέβαιο ότι τα συσσωρευμένα απορρίμματα θα καούν.

Το ερώτημα είναι αν θα καούν εκεί που βρίσκονται με κίνδυνο να κάψουν και το Μαίναλο, ή αν θα καούν στη Μεγαλόπολη για παραγωγή ενέργειας;

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και από αυτή την επίθεση που προετοιμάζεται σε βάρος τους, να προβάλλουν την αντίσταση τους εντάσσοντας την στο συνολικότερο αγώνα τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, που κλέβει τον πλούτο που παράγουν.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.