Πολιτικη

"Τρίπολη 2021": Φιλόδοξο υπό..προϋποθέσεις

Σύσκεψη στο Παλαιό Δημαρχείο Τρίπολης για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020.

Το "μεγάλο στοίχημα" για την Τρίπολη, δηλαδή οι εορτασμοί που θα λάβουν χώρα το 2021 γα να τιμηθούν τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποτέλεσε, χθες βράδυ το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης φορέων της πόλης μ' εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και τους ιθύνοντες του επιχειρησιακού σχεδιασμού "Τρίπολη 2021".

Η σύσκεψη, που ολοκλήρωσε έναν πρώτο "κύκλο" επαφών προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των πάσης φύσεως εμπλεκομένων στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που θ' απαρτίσουν τους εορτασμούς, υπήρξε εποικοδομητική και, κυρίως, "αποκαλυπτική", όσον αφορά τους στόχους της Δημοτικής Αρχής.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Τζιούμης, η Τρίπολη διαθέτει ήδη έτοιμο ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο εορτασμών, που βρίσκεται "μπροστά" απ' όλες τις άλλες πόλεις που "έπαιξαν" εμβληματικό ρόλο κατά την περίοδο της Επαναστάσεως. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, επεσήμανε πως ο Δήμος, μονομερώς, δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πολλές και ποικίλες δράσεις. Συνεπώς, θα χρειαστεί και άλλες πηγές χρηματοδότησης αλλά, πρωτίστως, την όσο δυνατόν μεγαλύτερη εθελοντική συμμετοχή των Δημοτών.

Από την πλευρά του, ο κ. Πραχαλιάς, άμισθος Σύμβουλος του κ. Δημάρχου σχετικά με το εν λόγω "project", ανέφερε πως όσα "ακούγονται" περί έλλειψης εκδηλώσεων και "αποκλεισμού" της Τρίπολης από τον, λεγόμενο, "Εθνικό Σχεδιασμό" για το 2021, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. "Θα βαρεθείτε να βλέπετε εκδηλώσεις" σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως αρχικώς υπήρχε, κατά κάποιο τρόπο, "παραγκωνισμός" της Τρίπολης εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής 2021- στην οποία, ως γνωστόν, προεδρεύει η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη-, αλλά αυτή η "συνθήκη" δεν υφίσταται πλέον, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των εκπροσώπων της Τρίπολης. 

Επιπρόσθετα, προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων- 1 Ιανουαρίου με 25η Δεκεμβρίου 2021-, αλλά και οι προϋποθέσεις για την επιτυχή τους έκβαση. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται και η επίσημη παρουσίαση του σχεδιασμού, πιθανώς "συνδεδεμένη" με τους εορτασμούς της φετινής επετείου της Εθνικής Επανάστασης. 

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Σε.."στάδιο" γνωμοδοτικής επιτροπής..

Λίγη ώρα πριν λάβει χώρα η σύσκεψη στο Παλαιό Δημαρχείο της Τρίπολης, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, όπου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσιάστηκε ο βασικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το ίδιο θέμα.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, διεφάνη μια σχετική "διάσταση" απόψεων τόσο όσον αφορά το σχεδιασμό όσο και το περιεχόμενο των όποιων εκδηλώσεων. Ο κ. Νίκας ζήτησε να μην γίνει το 2021 "αιτία αντιπαραθέσεων" αλλά αφορμή αποτίμησης, μεταξύ άλλων, και της ιστορικής, εξελικτικής πορείας των 200 χρόνων του Ελληνικού Κράτους, ενώ ο κ. Τατούλης τόνισε πως δεν πρέπει να κυριαρχήσει η βιασύνη, προβάλλοντας το γεγονός πως η Πελοπόννησος έχει μια μοναδική ευκαιρία προβολής της ιστορικής και πολιτισμικής της σπουδαιότητας, καθώς πολλά από τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης συνέβησαν στο δικό της γεωγραφικό χώρο. 

Με ορίζοντα "δεκαετίας"

Κοινή είναι η αποδοχή πως το 2021 θα πρέπει να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί με "ορίζοντα δεκαετίας" και να μην αποτελέσει μια "φωτοβολίδα" πανηγυρικών εκδηλώσεων. Όπως ειπώθηκε πανταχόθεν, οι τελευταίες αυτές θα υπάρξουν αλλά δεν θα πρέπει να είναι το "επίκεντρο" αλλά, μάλλον, η "επένδυση" της χρονιάς που, σίγουρα, αποτελεί "ορόσημο" στη νεώτερη Ελληνική Ιστορία.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.