Πολιτικη

Παπαηλιού: Η ΝΔ λαϊκίζει, ψεύδεται, υποκρίνεται και εξαπατά τους πολίτες

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

1) Η επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης  και των φιλικών της μέσων μαζικής ενημέρωσης  για (δήθεν) γενικευμένη αύξηση των συντάξεων και συνεπώς για ενίσχυση του εισοδήματος  όλων των συνταξιούχων δεν έχουν σχέση με το περιεχόμενο του υπό κρίση νομοσχεδίου, το οποίο εισάγεται  υπό το κράτος ψευδών αναφορών, εξαγγελιών, υποσχέσεων, που προβλήθηκαν από τη ΝΔ προεκλογικά και μετεκλογικά, ακόμη και κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στις επιτροπές και στην ολομέλεια της Βουλής.    

Η μονομέρεια και η ταξικά μεροληπτική προσέγγιση του νομοσχεδίου προς όφελος μιας μικρής μειοψηφίας  και εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταξιούχων αποδεικνύονται :

Από τη μείωση κατά 200 εκ. ευρώ της δαπάνης για συντάξεις  του προϋπολογισμού 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019 – ο υπουργός τη χαρακτήρισε θετική εξέλιξη !!! Προφανώς βάσει της νεοφιλελεύθερης αντίληψης, ότι οι εν γένει κοινωνικές δαπάνες δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα αλλά είναι «βαρίδια» για την ανάπτυξη –  και από την  κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης.

Υπενθυμίζω, επαναλαμβάνοντας, ότι η 13η σύνταξη θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το Ν. 4611/1919 ως  μόνιμο μέτρο – συνεπώς δεν πρόκειται για «προεκλογικό επίδομα» όπως ισχυρίζεται η ΝΔ – και ψηφίστηκε και από τη ΝΔ. Για πολλοστή φορά  διαβάζω κατά λέξη το άρθρο 120 του Ν. 4611/2019 «Στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, ...... χορηγείται από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος δέκατη τρίτη (13 η) σύνταξη ...»

Η κατάργηση της 13ης σύνταξης συνιστά άμεση και δραστική περικοπή. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις των 500 ευρώ περικόπτεται μία ολόκληρη σύνταξη και για συνταξιούχους με μεγαλύτερες συντάξεις η περικοπή είναι αναλογική. Για τους συνταξιούχους με κύρια σύνταξη από 501-600 ευρώ περικόπτεται  το 70 % της σύνταξης. Για τους συνταξιούχους με μικτή κύρια σύνταξη από 601-1.000 ευρώ περικόπτεται το 50  % της σύνταξης. Και για τους  συνταξιούχους με μικτή κύρια σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ περικόπτεται  το 30 % της σύνταξης. Έτσι διαψεύδεται μία ακόμη εξαγγελία της ΝΔ περί διατήρησής της ή αντικατάστασής της με κάποιον άλλο μηχανισμό.  

2) Στην αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το παρόν νομοσχέδιο διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης. η μέση ετήσια σύνταξη μειώνεται, σε σχέση με το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα από φέτος και για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2040 

Τα στοιχεία, δηλαδή, που η ίδια η κυβέρνηση καταθέτει, επιβεβαιώνουν αυτό που καταγγέλλεται,  ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θα έχουν απώλεια ετήσιου εισοδήματος και ότι η εικόνα περί γενικευμένων αυξήσεων που έχει δοθεί από την κυβέρνηση είναι πλασματική.

3) Η αύξηση των συντάξεων, μέσω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης,  για όσους εργάζονται 30 χρόνια και πάνω μέχρι τα 40 χρόνια και έχουν πολύ υψηλές αποδοχές αφορά μία μικρή μειοψηφία συνταξιούχων, αφού είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν πρόκειται ποτέ να φθάσει τόσα χρόνια εργασίας και ασφάλισης. 

Εξάλλου αυτές οι αυξήσεις συνδέονται με τις σχετικά πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που  εκδικάστηκε με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης και αφορά διεκδικήσεις των συνταξιούχων για την περίοδο 2012-2018.

Όσον αφορά δε τους προ του 2016 συνταξιούχους οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι λογιστικές αφού απορροφώνται από την προσωπική διαφορά του Ν. Κατρούγκαλου που δήθεν θα καταργούσε η ΝΔ, του νόμου που ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε «συριζέϊκη καρικατούρα».   

4) Καταργείται η σύνδεση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, με συνέπεια να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για το 85 % των ελευθέρων επαγγελματιών με την αύξηση της κατώτατης κλίμακας κατά 20 %, από 185 σε 220 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, καταργείται η αναλογική και συνακόλουθα η δίκαιη κατανομή των ασφαλιστικών βαρών που προβλέπεται από την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας η οποία αφορά την κατανομή  όλων των δημοσίων βαρών και όχι μόνον των φορολογικών, αφού ο έχων εισόδημα 80.000 ευρώ  καταβάλει την ίδια κατώτατη ασφαλιστική εισφορά με αυτόν που έχει εισόδημα 8.000 ευρώ. Πρόκειται για πολιτική αντίστροφης αναδιανομής.  

5) Υπονομεύεται συνειδητά το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Τα υψηλά εισοδήματα, με την ελεύθερη επιλογή υπαγωγής σε οποιαδήποτε κλάση απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου τα αντίστοιχα ποσά να κατευθυνθούν   στην ιδιωτική ασφάλιση. 

6) Το ασφαλιστικό σύστημα συνδέεται άρρηκτα με την αγορά εργασίας, το είδος, τη σταθερότητα, τη διάρκεια των εργασιακών σχέσεων και το ύψος της αμοιβής της εργασίας. Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να υπάρξει μόνον σε εργασιακό τοπίο όπου διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η πολιτική της ΝΔ, για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων,  υπονόμευση της συλλογικής αυτονομίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,  υποβάθμιση του ΣΕΠΕ,  ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, οι διώξεις συνδικαλιστών, συνολικά οι παρεμβάσεις της κατά της μισθωτής εργασίας υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. 

Στον αντίποδα, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται  το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με  τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση της ανεργίας, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, την επαναφορά της συλλογικής αυτονομίας, την επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων (ενδεικτικά η αιτιολόγηση των απολύσεων, η καθιερωση της υποχρέωσης και  των εργολάβων και υπεργολάβων για καταβολή των αποδοχών των εργολαβικά εργαζομένων που καταργήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ κλπ) , την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου, αλλά και την πρόταση νόμου για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5 % το 2020 και 7,5 % το 2021 που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.   

7) Και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της ΝΔ, στις οποίες κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική της παράδοσης και εν προκειμένω της πλήρους προοπτικής παράδοσης του ασφαλιστικού συστήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα. 

Η ΝΔ λαϊκίζει, ψεύδεται, υποκρίνεται και εξαπατά τους πολίτες. Όμως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Με τα ψεύδη που είπε προεκλογικά και εξακολουθεί να λέει μετεκλογικά «σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες». Αυτό φαίνεται και από τα γεγονότα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Η ΝΔ, με την πολιτική της, θερίζει και θα θερίσει τις θύελλες, και τους καρπούς της πολιτικής της στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.